Siste hvil hjemme: Hjemme i Oslo har Inge Meløy spist seg opp ti kilo og gjort de siste forberedelsene. Det kommer godt med når Mount Everest skal bestiges.

Inge stod midt i jordskjelvet og fjellet som raste. Nå drar han tilbake til Mount Everest.

I dag reiser politimannen Inge Meløy til Nepal, to år etter at minst 22 mennesker omkom rundt ham.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var en stund i rød sone da jeg kom hjem, jeg var det. Vi brukte 14 dager på å komme hjem. Det var høy risiko og begravelser i byene vi gikk gjennom.

Det har snart gått to år siden et stort jordskjelv rammet Nepal den 25. april 2015. Skjelvet og de mange etterskjelvene som fulgte, jevnet byer med jorden og tok livet av 9000 mennesker. 22 av dem døde rundt Inge Meløy, på vei opp på verdens høyeste fjell.

Meløy ledet en ekspedisjon på totalt 19 personer. Han fortalte seinere historien om de kritiske dagene i fjellsidene til Politiforum. Historien om hvordan han som politimann og som lærer i situasjonsmestring ved Politihøgskolen benyttet politierfaringen til å få gruppen ut av fjellmassivet og nordmennene hjem til Norge.

– Jeg fikk noen klassiske stressymptomer. Men det var en erfaring det også, og nå vet jeg hvordan det fungerer. Det tok tre uker før jeg sov godt igjen. I marerittene fikk jeg fjellet i hodet på nytt, forteller Meløy.

Som nå reiser til fjellet igjen.

Reiser med sønnene og bruker penger på landsbygda

Før selve klatringa setter i gang, tar Meløy med seg de to sønnene for å besøke barn på landsbygda i Nepal.

– Jeg har samlet inn litt penger med foredragene jeg har holdt siden sist, og skulle helst gjort mye mer. Men viktigst er å reise dit, bruke penger på en omelett hos den lokale bonden og å strø pengene utover landsbygda. Og ikke minst, å la barna i Nepal få treffe mine sønner. Å gi dem en dag de ikke har hatt tidligere.

Når de to sønnene sendes hjem til Norge, starter turen mot Everest.

– Å gå opp Mount Everest er dønn egoistisk. Det skal jeg være helt ærlig på. Jeg kjente på at det ikke var riktig å dra hjem fra Nepal sist. Derfor har vi forsøkt å gi noe tilbake i ettertid. Derfor vil vi gi noe tilbake når vi er der nå.

Godt forberedt

Hjemme i Oslo gjøres de aller siste forberedelsene. Sekken skal pakkes og utstyr ligger spredd rundt i stua. Noe av det han skal ha med seg, er en ny dundress. Den forrige dundressen han eide fikk overkroppen gjennomboret av stein og det ene beinet revet av, etter at den hang i Meløys telt da skjelvet og skredet rammet Mount Everest i 2015.

I lang tid har han gått fem kilometer til og fra jobben på Politihøgskolen hver dag med sekk på ryggen. Han kaller det grunntrening. På gulvet i leiligheten ligger en pakke Gjende-kjeks og potetsticks.

– Dette er mat jeg veit funker. Og Bounty-sjokolade. Man eksperimenterer ikke i den høyden, smiler Meløy.

Denne gangen leder han ingen ekspedisjon. Han reiser som en del av internasjonal gruppe.

– Vi bruker to uker på å gå inn til basecamp. Deretter venter én måned akklimatisering. Det tar rundt halvannen måned fra turen starter til vi er klare for toppen. Det er vi i midten av mai en gang.

Selve toppstøtet beregner han til å være i nær tre dager. Uten søvn.

– Alt handler om forberedelser. Valgene må du ha tatt på forhånd. Derfor spiser jeg det jeg vet fungerer. Nå er jeg litt tjukkere enn vanlig også, men de ti-femten kiloene mine er helt bevisst. De skal fungere i mai.

Skal «gunne» på

Gleder du deg nå?

– Ja, det gjør jeg. Jeg gleder meg til over leir fire. Der har jeg lagt en plan.

– Og hva er planen?

– Å gunne på. Det er da det gjelder. Jeg har vært på 8200 meter før. Men først derfra kommer den store prøven der mange feiler.

Det mange gjør feil, er å ikke slappe av nok i forkant. Man skulle kanskje tro at Meløy pakket lettest mulig. Men med seg har han fire-fem tjukke bøker.

– Vi har koordinert sånn at vi kan bytte på lesestoff. Mange bruker opp energien for tidlig. «Summit fever» kaller noen det. Der man pakker og stresser, i stedet for å slappe av. I realiteten er det bare 20 av 50 dager som er tøffe når man klatrer Everest.

Det finnes seigere turer enn Mount Everest, ifølge Meløy.

– Men Everest handler om å gutse. Om å gutse og slappe av.

Tilbake til 2015 og tiden etter Meløy er kommet hjem, forsikrer han om at fjellet én dag graveres på baksiden klokka, sammen med de andre toppene.

– Jeg skal klatre Mount Everest. Men det blir ikke i 2015, sier Meløy til Politiforum for snart to år siden.

Nå, i mai 2017, håper Meløy at tiden er inne.

– Foredragene jeg har holdt til nå heter «Den forberedte overlever». Mine neste foredrag skal hete «En helt vanlig tur til Mount Everest».

Minst 22 mennesker døde på Mount Everest, i raset etter jordskjelvet i april 2015. Bildene på Meløys telefon vitner om en ekstrem situasjon.
Når Inge pakker, er det ingen tvil om hvor han skal. Til 8848 meter – verdens høyeste topp.
Siste hvil hjemme: Hjemme i Oslo har Inge Meløy spist seg opp ti kilo og gjort de siste forberedelsene. Det kommer godt med når Mount Everest skal bestiges.
Powered by Labrador CMS