Lars Eirik Steinsland logger av i ferien, og tar med familien dit det er bademuligheter. Her under en stille feriestund i sommer.

Har store forventninger til Etterforskningsløftet

Men først logger han av. Slik er etterforsker Lars Eirik Steinslands «Politisommer».

Publisert Sist oppdatert
I «Politisommer» svarer kjente og mindre kjente ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og jobben som venter dem til høsten.

Lars Eirik Steinsland er etterforsker. Fram til nyttår i Sunnmøre politidistrikt, nå i Møre og Romsdal politidistrikt.

Sist du leste om ham i Politiforum var i fjor sommer, da vi fortalte historien om hvordan han og kollegene i Sunnmøre politidistrikt fikk fire drapssaker i fanget på litt over ett år – og løste alle sammen.

Det var mye for et lite distrikt, og blant annet lokalkunnskapen til politifolk og etterforskere var avgjørende. I tida som kommer, med et større distrikt, mener Steinsland fortsatt at lokalkunnskap er svært viktig å ta vare på. Etterforskeren har store forventninger til Etterforskningsløftet som politikere og politiledelse har lovet.

Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

– Når vi har ferie reiser jeg, Karoline og jenta vår på 5 år, Johanna Grace, bort. Da slapper vi av. Når vi ikke er bortrest er jeg mest mulig ute, enten på fjellet, ved sjøen eller bare hjemme i hagen.

Hvor reiser du bort på ferie?

– Etter at vi kjøpte campingvogn i fjor tar vi den med oss og reiser dit det er sol og bademuligheter. Ettersom vi bor på Sunnmøre blir det stort sett sør-østover, hvor vi også kan treffe venner eller familie vi ellers ikke treffer så ofte. En av ukene er vi på Frikirkens sommerleir i Stavern.

Hvorfor er det viktig for deg å ta ferie fra jobben?

– Det er viktig å kjenne på kroppen at livet består i mer enn jobb og hverdagslige utfordringer. Det er deilig å koble helt ut det daglige "maset" og de daglige utfordringene. Jeg tenker svært sjelden på jobb når jeg har ferie.

Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort nå i ferietida?

– Lese bøker og trene! Jeg har for vane å enten begynne eller å intensivere treninga i ferien - med den følge for en kropp som har bikket førti at den samme gamle strekkskaden stort sett slås opp igjen når ferien går mot slutten. Jeg tror jeg nå har lært å ta det litt rolig i starten, så enn så lenge har jeg unngått strekk i sommer!

Leser du mail fra jobben i ferien?

– Bare dersom jeg vet at det er noe spesielt eller viktig. Jeg logger meg ikke på for å se om det er noe spesielt.

Du har jobbet lenge med etterforskning. Hvilke forventninger har du til Etterforskningsløftet som er lovet fra politikere og politiledelse?

– Jeg har store forventninger. Jeg er imidlertid svært spent på om forventningene innfris. Det er alltid vanskelig å omsette gode planer og intensjoner i praksis, men for at Etterforskningsløftet skal innfri i praksis, er det nødt til å faktisk prioriteres og det må gjennomsyre organisasjonen både i hele bredden og fra øverst til nederst.

Er det behov for å løfte etterforskningsfaget, og hva mener du er det viktigste for å løfte faget?

– Det er absolutt et behov for å løfte etterforskningsfaget. Det viktigste er å heve den generelle etterforskningskompetansen, også i førstelinja, samt være store nok. Det vil si å ha nok ressurser til at etterforskerne har kapasitet til å bruke kompetansen, enten det er spesialkompetanse eller generell kompetanse, slik at de ulike sakene blir etterforsket med kvalitet. I dag er det etter min mening kvantitet foran kvalitet, slik at komplekse saker eller mer tidkrevende etterforskningsskritt blir bortprioritert.

Dere har blant annet hatt flere større saker lokalt, blant annet fire drap på litt over et år i 2013 og 2014. Det skjedde i et ganske lite distrikt. Hvor viktig er lokalkunnskap i slike store saker, og i hvilken grad føler du det er viktig at politiet lokalt beholder eierskapet over etterforskning etc. også de større sakene?

– Lokalkunnskap er svært viktig. Særlig i med tanke på geografi/topografi og hvor det er mulig eller vanlig/uvanlig å bevege seg. Det er også viktig med tanke på hva hva som er "normalt" i lokalmiljøet. Særlig i to av de nevnte sakene var også kunnskap om lokale kriminelle miljøer avgjørende. Samtidig kommer man ikke langt med lokalkunnskap om man ikke også har tilstrekkelig etterforsknings- og analysekompetanse.

Gleder du deg også til å kommer tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du gleder deg til tida framover?

– Det er alltid kjekt å komme tilbake på jobb etter ferien og treffe gode kolleger igjen. Når man har vært helt avlogget som jeg, er det også spennende å komme tilbake og se hva som har skjedd i løpet av ferien og om det er noen spesielle utfordringer å ta fatt på. Tida før ferien var relativt stram for alle på etterforskningsseksjonen, noe den trolig fortsatt kommer til å være en stund fremover. Når PNP og særlig Etterforskningsløftet er vel i havn - også i praksis - håper og tror jeg vi har grunn til å glede oss.

Les flere «Politisommer»:

HÅKON SKULSTAD: – Jeg skulle gjerne sett at viktige beslutninger kom tidligere

TONE VANGEN: Grugleder seg til reformhøsten

KRISTIN KVIGNE: Starter snart i ny toppjobb: - Blir vemodig å forlate PU

KÅRE SVANG: - Jeg tar med meg sakene i hodet i ferien

Powered by Labrador CMS