Dette er finalistene til Politiforums Ærespris 2016: Eva Birkenfeldt Ragde, Philip Fossnes. Hilde Reikrås, Trond Egil Olsen og Inger-Lise Brøste/Tone Davik (nominert samlet).

Disse kan få Æresprisen

Det kom inn 17 nominasjoner til Politiforums Ærespris. Nå har juryen plukket ut de beste kandidatene. Hvem er din favoritt?

Publisert Sist oppdatert

Da fristen for å nominere politiansatte til Politiforums Ærespris 2016 gikk ut 25. november, hadde det kommet inn ikke mindre enn 17 nominasjoner. Flere av dem var nominert flere ganger. Nå har juryen plukket ut finalistene til årets Ærespris.

– Vi er fornøyde med responsen, ikke minst med at vi i år også fikk inn en rekke, gode kvinnelige kandidater. Det gjenspeiler seg også i lista over de fem beste kandidatene. Det var ingen enkel jobb for juryen å plukke ut de beste, sier Politiforum-redaktør og juryleder Ole Martin Mortvedt.

Under kan du lese presentasjoner av kandidatene og hvorfor de er nominerte, og her på Politiforum.no kan du stemme på din favoritt fram til 31. desember. Den endelige vinneren blir kåret på bakgrunn av resultatet av avstemmingen og juryens stemmer, hvorav leserstemmene teller 20 prosent og jurystemmene 80 prosent.

– Nå håper vi at Politiforums lesere kjenner sin besøkelsestid, og går inn på vår nettside for å stemme på sin favoritt, oppfordrer Mortvedt.

Dette er kandidatene:

Eva Birkenfeldt Ragde

Nomineres for sin mangeårige innsats som kriminaltekniker og åstedskoordinator ved Oslo politidistrikt. Ragde beskrives som en av de mest erfarne i Norge innenfor sitt fagområde, og i nominasjonen trekkes det fram at hun villig deler kompetansen og erfaringen sin med andre – både som ettertraktet foredragsholder og som instruktør på Politihøgskolen.

«Evas engasjement og arbeidskapasitet er enorm», og hun har «sakte men sikkert fått sådd en bevisstgjøring rundt de kriminaltekniske sporenes betydning, både for oppklaring av sakene, og ikke minst ivaretakelse av rettssikkerheten», skrives det i nominasjonen. Hun har også vært primus motor for oppbyggingen av øvingslokalene til org krim i Oslo, som hun har vært med på å snekre, tegne og prosjektere selv.

I nominasjonen understrekes det at Ragde også er «et flott menneske med et stort hjerte for andre» - både kolleger og pårørende. «Hun er den første til å kaste seg i bilen og bistå med hva som helst og når som helst hvis noen trenger hjelp. […] Fortsatt, flere år etter hendelser både ringer og blir hun oppringt av pårørende og ofre som søker råd i hverdagens utfordringer», beskrives det.

Hilde Reikrås

Politiførstebetjenten nomineres for sin igangsetting og «besluttsomme framdrift» av etterforskningsgruppen «Operasjon Dark Room» i Hordaland, som så langt har ført til at over 50 personer har blitt siktet og flere har blitt dømt for overgrep mot barn.

«Hilde og teamet hennes har hittil reddet et utall barn og unge fra å bli utsatt for flere ubeskrivelige lidelser og skrekkelige handlinger», understrekes det i en nominasjon.

«Under etterforskningen har Vest PD, med Hilde i spissen, benyttet banebrytende metodikk for å avdekke et område av nettet som brukes til å diskutere og gjennomføre overgrep. Den innsatsen som er lagt ned av gjengen i «Operasjon Dark Room» har gitt resultater som vil være førende for fremtiden i norsk politi», understrekes det i en annen nominasjon.

Reikrås beskrives videre som en «person med stor integritet, som virkelig står for det hun tror på», med «meget god faglig innsikt» og «en genuin omtanke for sine medarbeideres ve og vel». Etterforskningslederen trekkes fram som uredd og kompromissløs i kampen mot organisert kriminalitet.

Philip Fossnes

Politioverbetjenten nomineres for sin innsats i Kripos, hvor han i mange år har vært tilknyttet ID-gruppen, som han i dag er nestleder for. Fossnes blir spesielt trukket fram for sitt arbeid, sin omsorg og sin tilstedeværelse for enkeltpersoner i etterkant av 22. juli, hvor han var ansvarlig for innhenting av informasjon fra de pårørende på Sundvollen.

Fossnes var også involvert i arbeidet i etterkant av tsunamien i Thailand i 2004, flyulykken på Kebnekaise i 2012, og terroraksjonen mot et Statoil-anlegg i Algerie i 2013.

«Å skulle møte de alle nærmeste til mennesker som er savnet eller omkommet er krevende, enten det handler om et savnet barn eller mange savnede etter en katastrofe. Jeg opplever at Philip er ydmyk overfor rollen som kontakt opp imot pårørende, samt at han evner å se hver enkelt som den de er», beskrives det i nominasjonen.

Fossnes betegnes som «alltid blid og vennlig», en person som «får menneskene rundt seg til å føle seg bra» og «en typisk god lagspiller».

«Han har gjennom sine handlinger og holdninger hatt særlig betydning for politiet og publikum både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå», understrekes det.

Inger-Lise Brøste og Tone Davik (nomineres sammen)

Nomineres for sin årelange innsats for å bedre barns muligheter til å fortelle om vold og seksuelle overgrep i dommeravhør og tilrettelagte avhør. Davik og Brøste nomineres samlet, fordi begge sammen gjennom mange år har «gjort en enorm innsats for de aller mest sårbare blant oss, barna».

«De har medvirket til utvikling og forbedring av de metodene som brukes ved tilrettelagte avhør, de har jobbet frem endringer i lovverket, de har hatt/ har ansvaret for etterutdanningene innen dette fagfeltet ved Politihøgskolen og de bidrar jevnlig til kunnskapsdeling og kompetanseheving innad i etaten gjennom ulike seminarer og foredrag», skrives det i nominasjonen.

Davik og Brøste beskrives som «drivende dyktige», med et «brennende engasjement» for fagfeltet, og som synlige pådrivere for at både etaten og samfunnet skal forstå viktigheten av tilrettelagte avhør. Sammen har de to «over lang tid har stått på barrikadene med det formålet å styrke barnas rettssikkerhet», skrives det videre.

Trond Egil Olsen

Sysselmannsførstebetjenten på Svalbard nomineres for sin innsats under skredet i Longyearbyen julen 2015, hvor to mennesker omkom. Olsen og familien var selv nærmeste nabo til ulykkesstedet, og han var første person på åstedet.

«Synet som møtte han da han kom ut døra var at hele nabolaget på 11 hus var vekk fra sin opprinnelige plass og var blitt kastet hulter til bulter flere titalls meter fra der de sto. Han viste at det i disse husene bodde mange mennesker som han kjente», står det i begrunnelsen.

Rasstedet var mørkt og kaotisk. Hus var borte og mennesker ropte. Olsen etablerte KO, og begynte å koordinere redningsarbeidet med nødetatene og frivillige som kom til stedet. Innsatsen hans «gjorde at mange menneskeliv ble reddet», beskrives det videre.

Ferieavvikling gjorde at Olsen måtte tilbringe mer eller mindre hele julen på jobb ved rasstedet, med vakthold og møte med rasutsatte og pårørende.

«Det å legge egne tanker og følelser til side når hus til kjente og venner av dine egne barn brått er borte og alle er i sjokk er ikke lett. Trond taklet dette på en utrolig bra måte. […] Trond klarte å holde holdet kaldt og sto stødig og rolig som en klippe i politirollen da tragedien var et faktum», begrunnes det.

Eva Birkenfeldt Ragde.
Hilde Reikrås.
Philip Fossnes.
Inger-Lise Brøste og Tone Davik.
Trond Egil Olsen.
Powered by Labrador CMS