Petter Gottschalk, økokrimforsker, professor ved institutt for ledelse og organisasjon, Handelshøyskolen BI.

Bør politiet etterforske Aps Hege Haukeland Liadal?

Det er vel ikke politiets oppgave å kompensere for manglende kontroll av egne ansatte?

Publisert

Stortinget har politianmeldt representant Hege Haukeland Liadal etter juks med reiseregninger. Men bør politiet bruke ressurser på etterforsking av saken?

Manglende kontroll har gjort det attraktivt å svindle som stortingsrepresentant. Det er et problem for Stortinget, men ikke nødvendigvis for politiet.

I min bok Økonomisk kriminalitet om 405 hvitsnippdømte fra 2009 til 2015 her i landet er arbeidsgivere den største kategorien offer. Deretter følger skatteetaten, kunder, banker og aksjonærer. Boken viser at 115 hvitsnippforbrytere rammet sine egne arbeidsgivere.

Det er vel ikke politiets oppgave å kompensere for manglende kontroll av egne ansatte i private og offentlige virksomheter?

Er det politiets oppgave å etterforske interne svindlere der kontrollen har sviktet? Politiet har de senere år brukt enorme ressurser på å etterforske intern svindel i virksomheter som Agder Energi, Aschehoug forlag, Betanien-stiftelsen, BNP Paribas-banken, ByggNytt, Byggpartner, Din Baker, Fesil, Gard, Gramart, Hadeland Energi, Hjelmeland Sparebank, ISS, Kystverket, Nor Lines, Nordland Maskin, Pratt & Whitney, Røde Kors, Statoil, Ugland, Unibuss og Unicef.

Det bør det kanskje bli en slutt på.

Riksadvokaten sender jevnlig ut sine rundskriv, der ditten og datten skal prioriteres høyere av politiet. Når sendte riksadvokaten sist ut et rundskriv om at noe skulle prioriteres lavere?

Det er jammen på tide, og et tema kan være økonomisk kriminalitet der arbeidsgiver selv er rammet.

Arbeidsgiver får ofte som fortjent. 

LES OGSÅ: Hvordan kriminelle organisasjoner fungerer

Powered by Labrador CMS