Slik så det ut da årets avgangsstudenter fra Politihøgskolen i Oslo fikk vitnemålene i Oslo rådhus.

12 tips til nye studenter

Denne uka begynner 720 forventningsfulle studenter på Politihøgskolen (PHS). Vi har spurt tidligere studenter om de beste rådene for en god studietid.

Publisert Sist oppdatert

Nåløyet for å komme inn på PHS er trangt. 4522 søkere hadde politiyrket som sitt førstevalg i år. Etter opptaksprøver og testing satt skolen igjen med 1289 kvalifiserte søkere til de 720 studieplassene.

Den 22. og 23. august møter årets ferske politispirer opp på PHS sine fire studiesteder, uvitende om hva som venter dem. Politiforum har snakket med avtroppende leder for Politiets Fellesforbunds (PF) studentforening PF-studentene for å få gode råd til de ferske studentene.

LES TIPSENE NEDERST I SAKEN!

– Først må jeg få gratulere med studieplass til alle nye. Dere har tre fantastisk fine år foran dere nå. Kast dere uti det, oppfordrer Fredrik Svendby Engen.

I samarbeid med andre studentvenner har han satt sammen en liste med de beste tipsene for en god studietid.

– Det første og viktigste tipset er å være seg selv. By på deg selv, kast deg utpå og bli kjent med studenter på både B2 og B3, med faddere og ikke minst de du skal gå på trinn med, sier han.

Svendby Engen sier fadderuka er en spesielt god arena for sosialisering.

– Du bør også forsøke å ikke låse deg til gruppa du havner i, men vær sosial og omgjengelig for å bli kjent med andre folk. Det er nok litt lettere i Stavern, Kongsvinger og Bodø, hvor alt er litt mer oversiktlig, men ikke begrens deg selv om du går i Oslo, understreker han.

Selv var Svendby Engen student i Stavern.

– Der kjente neste alle hverandre i alle trinnene. Det var et ekstremt godt miljø, som også gjorde det lettere å spørre de erfarne studentene om råd og hjelp.

Mest av alt sier den avtroppende studentlederen at det er viktig å kose seg de tre årene man er student.

– Kast deg utpå og nyt tida, for studietiden går vanvittig fort!

---

Tolv tips til nye studenter

  1. Vær deg selv. Dette er det viktigste tipset. By på deg selv og kast deg utpå fra første dag, det får du mye igjen for under studietiden. Tør å gjøre feil.
  2. Vær sosial. Bli kjent med medstudentene, det bedrer klassemiljøet og gir deg bedre utbytte av senere caser. Men søk også kontakt med studenter fra andre trinn. Fadderuka er en god arena for dette. Det gjør det lettere å spørre om tips og råd.
  3. Vær nysgjerrig. Still spørsmål, til forelesere, medstudenter og praksisansvarlige. Ingen spørsmål er for dumme.
  4. Prioriter riktig. Eksamensperioden på våren er ekstremt hektisk, klarer du ikke å prioritere, kommer du ikke gjennom. Begynn tidlig med prioriteringen.
  5. Tenk økonomisk. Studentbudsjettet er trangt. Spar penger ved å trene på skolen og lage middag hjemme dagen i forveien. Ris og kylling er billig og sunt.
  6. Nyt tiden før uniformen. Den kommer rundt juletider. Og når du får den, kan du spare tid på å henge den opp rett etter vask. Da trenger du ikke å stryke den.
  7. Still som markør. Når skolen spør, meld deg frivillig. Dette er veldig lærerikt.
  8. Gå gjennom sosiale medier. Tenk over hvor åpen og tilgjengelig du vil være. Husk at du nå er å regne som en del av politietaten selv om du bare er student. Vær bevisst på hva du legger ut, så det ikke dukker opp noen uheldige hendelser.
  9. Bruk kollokviegruppen. Du blir plassert i en gruppe fra starten av, men opprett gjerne en egen gruppe med noen du fungerer bra sammen med. Du får ekstremt mye igjen for å spille ball med andre og diskutere i kollokviegrupper.
  10. Tenk på framtiden. Hva har du lyst til å gjøre når du er ferdig på skolen? Studietiden går utrolig fort, og det er ekstremt mange valgmuligheter i politiet. Vær på hugget for å få en forståelse av hva som er hva.
  11. Utnytt praksisåret. Vær godt forberedt, mentalt og fysisk. Vær frampå, og tør å gjøre feil. Det er lov, for du er der for å lære. Det er viktig å spille på seg selv og makkeren, og gjøre hverandre gode. Det får du mye igjen for.
  12. Bruk studentdemokratiet. I studentrådet får du være med på å påvirke det som skjer på skolen din. I PF-studentene får du en mer overordnet forståelse og innsikt i hvordan politietaten fungerer. Både studentrådet og PF-studentene trenger folk.
Fredrik Svendby Engen.
Powered by Labrador CMS