Hallvar Hallingstad, hovedtillitsvalgt ved enhet sentrum, Håvard Sharma-Sundheim, tillitsvalgt PFPL med datteren Mia (10 mnd) og politibetjent Arnhild Holmlimo er alle frustrerte over den nye turnusen.

– Kjære politimester, ønsker du ikke å ha meg?

Innføringen av den omdiskuterte turnusen har engasjert mange og flere operative politifolk mener at den vil få omfattende følger for privatlivet.

Publisert Sist oppdatert

S.Torsdag ettermiddag samlet store deler av patruljeseksjonen ved Sentrum politistasjon seg for å diskutere den nye turnusen, som politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold la frem på mandag.

Istedenfor å jobbe hver tredje helg, som i dag, skal operative politifolk fra 13. mai jobbe fire av ti helger.

Det var så fullt på Sentrum politistasjon under infomøtet om den nye turnusen, at flere måtte sitte i trappa.

Allerede dagen etter fortalte Kristin Aga, leder i Oslo politiforening til Politiforum at reaksjonene på dette er sterke og at det oppleves ekstremt urimelig.

Stor kampvilje og motstand


Hallvar Hallingstad, hovedtillitsvalgt ved enhet sentrum forteller at han føler de ansatte står samlet og viser en stor kampvilje mot den nye turnusen.

– Motstanden mot turnusen er stor. De ansatte ved patruljeseksjonen er motiverte og brenner for å jobbe på patrulje, men den nye turnusen er ikke forenlig med familieliv, sier Hallingstad.

Han er nå bekymret for at man skal miste mye kompetanse fra den viktige erfarne grunnstammen på patrulje, om det nå blir en økt helgebelastning.

– Det er sannsynlig at mange nå vil se seg om etter andre stillinger og da mister man en viktig kompetanse og lurer også på hvordan man skal få overført kunnskapen til yngre kolleger.

– Det er ikke dette politiet jeg søkte meg til, sier han.

LES OGSÅ: Færre skal jobbe mer i Norges mest belastede politiområde

Vil ikke ofre familielivet

Flere av politibetjentene pendler til jobb og uttrykker en stor skuffelse over at det nå blir enda vanskeligere å få en kabal i hverdagen til å gå opp. En av disse er Eline Eidsvaag som daglig pendler fra Mjøndalen.

Politibetjent Eline Eidsvaag.

– Jeg bor såpass langt unna at jeg må stå opp midt på natta for å ta et tog inn til Oslo for å rekke dagvakten, men dette har jeg gjort fordi jeg trives så godt. Jeg gleder meg til å dra på jobb og har også en samboer som jobber i politiet.

– Allerede så ofrer jeg ganske mye, men det er fordi jeg liker jobben. Skulle det bli mer helgejobbing må jeg tenke på å finne meg noe annet, for man kan ikke ofre familien for jobben, sier Eidsvaag.

Noe av den største bekymringen Eidsvaag nå har, er at politiet mister både kunnskap og et stort mangfold.

– Det føles som vi ikke blir hørt og man merker det på stemningen på jobben også. Dette er blitt en realitet ingen av oss egentlig trodde skulle skje, og frustrerende er det når man vet at det er kommet bedre forslag, sier hun.

Har kommet med bedre forslag

Håvard Sharma-Sundheim, Tillitsvalgt PFPL (for politiledere) er en av dem som er frustrert, etter å selv ha vært med på å jobbe frem en bedre løsning.

– Nå blir det tvunget fram en turnus som gjør det umulig for familiefolk å jobbe. Vi har lagt fram et forslag som er mye bedre, og da er det ekstra frustrerende at man likevel velger å gå for politimesteren sitt.

At det er så mange som engasjerer seg for å få satt en stopper på den nye turnusen mener han viser at de aller fleste ikke ønsker denne endringen.

– Politibetjentene har allerede sinnsykt mye å gjøre og dette engasjementet viser hvor mye det betyr for folk. Denne turnusen er jo noe som går utover alle, sier han.

Gjør pendling umulig

Kent er en av politibetjentene som er ekstra frustrert. Han er gift med ei i politiet, som jobber i Trondheim. Selv pendler han og forsøker å kombinere det med familielivet.

– Denne ordningen gjør det helt umulig for meg å jobbe her i lengden.

– Kalenderen er fullpakket, satt ut fra arbeidsplanen et halvt år fremover. Til høsten har vi et barn som starter på skolen og nå vet jeg ikke hvordan det blir med skolemøter og alt annet som er planlagt heller, sier Kent.

Noe som gjør det enda mer frustrerende, er at politimesteren kun har gitt folk en måneds varsel på endringen. Og man har fått et inntrykk av at dette blir varig.

– Familien min kommer til Oslo 17. mai for å feire, men nå vet vi ikke engang om det blir mulig, siden det ikke er noen som vet hvordan arbeidsplanen ser ut etter 13. mai, sier han.

Tar med jobben hjem

Arnhild Holmlimo er en av de viktige erfarne i grunnstammen til patruljeseksjonen og legger ikke skjul på at den nye turnusen kan få mange følger.

– Kjære politimester, ønsker du ikke ha meg? spør hun.

Holmlimo forteller at hun helt siden starten hos Sentrum politistasjon har tenkt at dette er en jobb hun aldri vil gi slipp på, men at innføring av ny turnus får tankene til å spinne rundt det å slutte.

– Med denne jobben følger det et stort trykk, som vi selv har valgt å jobbe med. Det er vi som trøster ofre, tar oss av skrikende barn og kjører ut på alle knvistikkinger man leser om i mediene.

– Ofte rekker man ikke å spise i løpet av arbeidsdagen og sitter med en følelse av at man ikke har nok tid til alle, og dette er også noe vi tar med oss hjem. Om vi nå da skal jobbe enda flere helger er den største konsekvensen at vi ikke får landet mellom slagene, sier hun.

Hun påpeker at den nye turnusen ikke hadde vært noe problem om den kun var midlertidig for sommeren, men reagerer sterkt på at dette er en varig turnus som gjør det vanskeligere for de aller fleste.

– Hadde dette vært noe som hadde hjulpet kollegene mine over en kortere periode hadde jeg ikke hatt noe problem med å jobbe flere helger, men dette er en løsning ingen av oss som jobber på patrulje vinner på, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS