SVÆRT KRITISK: Ap-politiker Trond Blattmann i formannskapet i Kristiansand var ikke nådig i kritikken mot Agder-politiet.

Raser mot politiet etter nazidemonstrasjon:

– Dette finner jeg meg faen ikke i! Det politiet har gjort er en skam for byen

En rekke politikere i Kristiansand nærmest hudflettet toppledelsen i Agder-politiet etter håndteringen av nazidemosntrasjonen i sommer. I dag møtte politikerne politiet.

Tidligere i sommer lot politiet i Kristiansand nærmere 70 høyreekstreme marsjere fritt i gatene i sørlandsbyen, i en demonstrasjon som politiet selv forbød.

Den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen dukket spontant opp med faner og flagg for å demonstrere «mot homolobbyen» etter at deres plan om å demonstrere i Østfold ble stoppet av høy politiberedskap lokalt.

Det at en nynazistisk gruppe fikk demonstrere fritt i en ulovlig demonstrasjon og at en rolig motdemonstrant ble satt i håndjern, fikk flere til å reagere.

Politiet i Agder har fått kraftig kritikk for hele håndteringen. Flere ganger har politiledelsen tilbakevist påstandene.

Men nå raser kritikken igjen. I dag kom et nærmest et enstemmig tverrpolitisk formannskap med kraftig kritikk mot politiets håndtering.

Én av dem er formannskapsmedlem fra Arbeiderpartiet, Trond Blattmann.

– Dette finner jeg meg faen ikke i, sa jeg. Det dere i politiet har gjort er en skam for byen. De har driti på draget. Jeg liker ikke å ordlegge meg sånn eller å banne i politiske møter, men det var jaggu på tide at noen sa i fra skikkelig. 

MØTE: Onsdag møtte toppledelsen i Agder politidistrikt politikerne i formannskapet i Kristiansand. Samtlige politikere kom krass kritikk av politiet. Den eneste politikeren som viste forståelse for politiet handlemåte, var det pensjonserte politistasjonssjefen, Odd Nordmo fra Høyre.

Mener politiet ikke har lært av den knusende Gjørv-rapporten

Blattmann, som er tidligere leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, mener politiet vurdering er for dårlig og viser at de ikke har lært av Gjørv-kommisjonens rapport.

– Politiet burde ha fått på plass tilstrekkelig reserveberedskap og etterretningen må fungere bedre for å kunne stoppe en slik demonstrasjon. Dette viser at politiet har håndtert dette helt feil - særlig når demonstrasjonen i utgangspunktet var ulovlig. 

Ifølge TV2 skal politiet i Østfold ha tilbudt bistand det ikke ble noen demonstrasjon i Fredrikstad. De hadde 300 mann tilgjengelig.  

Det var formannskapet som ba toppledelsen i Agder politidistrikt om en redegjørelse for håndteringen, og inviterte derfor politimester Kirsten Lindberg og visepolitimester Arne Sundvoll til formannskapsmøtet onsdag ettermiddag.

– Viktig å verne om ytringsfriheten

Både Lindberg og Sundvoll understreket i møtet at vern om ytringsfriheten står sterkt, og at frykten for uro og eskalering var en av hovedbegrunnelsene for å la nynazistene gå gjennom Markensgata.

– Dette er ikke noe jeg eller andre i Agder politidistrikt ønsker å se i gatene i Kristiansand. Vi har gjort en vurdering, og er av den oppfatning at vi må ivareta ytringsfriheten. Så må vi se hva debatten medfører, sa Sundvoll ifølge Fædrelandsvennen.

– Vår juridiske vurdering er at vi ikke skal vurdere budskapet. Det kan være vanskelig å forstå, men menneskerettighetene står sterkt. Vi har fått støtte for dette synet i Politidirektoratet. Vår jobb er å vurdere om det som skjer kan få alvorlige konsekvenser, sa han.

– Dette er ikke ytringsfrihet

Det at politiet i tillegg argumenterer med ytringsfrihet reagerer Blattmann sterkt på.

– Dette var en maktdemonstrasjon, og hadde ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Jernhelene fikk ferdes fritt i gatene våre, til tross for at alt det de står for om blant annet legning strider mot norsk lov og straffelov. Mens politiet nærmest eskorterte nynazistene gjennom Kristiansand. Demonstrasjonen var utelukkende ment for å skape frykt i befolkningen, og det klarte nynazistene til de grader.

Han understreker at de har jevnlige møter med politiet og at samarbeidet er veldig bra, men i denne saken er de totalt uenige.

Både Lindberg og Sundvoll i politiledelsen viser til at det nå skal lages retningslinjer for hvordan slike demonstrasjoner og situasjoner skal takles senere.

Det er også satt igang en intern rapport av håndteringen, men ifølge Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet skal den holdes hemmelig. Årsaken til at den ikke blir offentlig er gradert informasjon fra PST. 

Powered by Labrador CMS