Rekordår for Politiforum.no: Dette er årets mest leste saker

Kongsberg-saken, lønn og arbeidsvilkår og UPs nye elbiler preger lista over de mest leste sakene på Politiforum.no i 2023. Aldri før har det vært så mange besøkende på nettsiden som i år.

Årets mest leste saker på Politiforum.no i 2023 er preget av blant annet Kongsberg-saken og politiansattes lønn og arbeidsvilkår.
Publisert Sist oppdatert

I 2023 har Politiforum.no hatt over 3,2 millioner sidevisninger - den aller første gangen med mer enn tre millioner sidevisninger.

– 2023 har vært et år med store endringer for Politiforum. Vi har redusert antall papirutgaver fra 11 til 6, og satt inn mer krefter på nettjournalistikk. Derfor er det veldig gledelig å se at satsingen på nettjournalistikk gir resultater, sier ansvarlig redaktør Erik Inderhaug.

Økning på over 50 prosent

Sammenlignet med 2022 har besøkstallene på nett økt med over 50 prosent.

– Vi ser at vi har klart å etablere en jevnt høyere trafikk enn i fjor, og opplever at mange lesere nå klikker seg inn på Politiforum.no for å se om de finner nye saker. Det viser at vi gjennom det vi publiserer har klart å skape en forventning hos leserne om at de finner interessante artikler og debattinnlegg på Politiforum.no, sier han.

Samtidig er dette også noe som forplikter redaksjonen, understreker Inderhaug.

– Vi må nå fortsette å vise oss den tilliten verdig også i 2024.

Nytt design

Som en del av satsingen på nettjournalistikk har Politiforum.no i høst gjennomgått en ansiktsløftning.

– Vi har fått et mer moderne og lesverdig utseende, og håper dette også er noe som faller i smak hos leserne. Vi tar gjerne imot ris, ros og andre innspill om både det nye designet og det redaksjonelle innholdet på Politiforum.no, oppfordrer Inderhaug.

De 10 mest leste sakene

Oversikten over hvilke saker som er mest lest på Politiforum.no i 2023, preges ikke overraskende av Kongsberg-saken og politiansattes lønn og arbeidsvilkår. 

Her er de ti sakene som har trukket flest lesere i året som har gått:

    ----

    1. Det vanskeligste oppdraget

    Historien om de to makkerne Petter Lillemo og Robert Sørflaten rørte hele politi-Norge som hovedsaken i Politiforums siste papirutgave i 2023. Selv om saken først ble publisert i romjulen, spredde den seg i rekordfart og endte opp som årets mest leste.

    I artikkelen forteller Petter og Robert om hvordan de som makkere i åtte år løste alt fra hverdagslige til krevende oppdrag med hver sin hund. 

    Så ble hundeførerne tvunget til å løse en situasjon ingen kunne forutse, og denne gangen hver for seg.

2. Kongsberg-saken: Underlig taushet i riksmedia om de nye opplysningene

Jan Bøhlers kronikk om medienes dekning av nye opplysninger om den hovedfornærmede i Kongsberg-saken, ble mottatt med stor interesse av Politiforums lesere. Kronikken viser til en tidligere avsløring i Politiforum, hvor det blant annet kom fram at to personer som var siktet etter en skyteepisode på Nordstrand ble pågrepet på bopelen til hovedfornærmede i Kongsberg-saken. I kronikken stiller Bøhler seg undrende til at riksmediene ikke hadde omtalt de nye opplysningene.

----

3. Slutter i politiet: Dobler lønnen

Politiforums sak om etterforsker Anja Gamst, som sluttet i politiet på grunn av høyt arbeidspress og dårlig lønn, er årets tredje nest leste. Saken traff en nerve i politiet, hvor mange ansatte har merket på kroppen at det har blitt dyrere å leve det siste året - og over 1500 av dem har vurdert å slutte på grunn av lav lønn og dårlige rammevilkår.

Gamst tok skrittet, sluttet i politiet, og doblet nesten lønna i sin nye jobb for Forsvarets internrevisjon.

– Jeg har sett meg lei den høye arbeidsbelastningen, lønnen som ikke samsvarer med arbeidet og en toppledelse som ikke ser etterforskning for hva det er, sa hun til Politiforum.

---

4. Minneord om Martine Ellingsen Sund

Lørdag 26. august døde 27 år gamle Martine Ellingsen Sund brått og uventet. Til daglig jobbet polititjenestekvinnen som etterforsker i Oslo-politiets enhet øst. I dette minneordet beskriver kollegaene Martine som faglig dyktig og dreven, en hardtarbeidende og dedikert tillitsvalgt og et varmt medmenneske med masse omsorg og kjærlighet til de rundt seg.

Minneordet er årets fjerde mest leste sak.

----

5. Mener Spesialenheten truer rettssikkerheten

Politiforums intervju med innsatsleder Arne Guddal fra Sør-Øst politidistrikt, ble publisert etter at tingretten frikjente den voldstiltalte polititjenestemannen. I intervjuet stiller Guddal seg sterkt kritisk til Spesialenheten, som han mener truer rettssikkerheten gjennom tiltalen og opptredenen i retten.

I intervjuet stiller innsatslederen seg også kritisk til topplederne i politiet, som han mener svikter det operative fotfolket.

– Det er viktig å vurdere Kongsberg-saken og andre saker på grunnlag av faglige vurderinger, objektive fakta og den subjektive situasjonsforståelsen til de som stod i oppdraget. Du kan ikke uttale deg med utgangspunkt i egne følelser. Da blir det farlig og feil, sa Guddal i intervjuet, som ble årets femte mest leste sak.

----

6. Etterforskes for bedrageri og ulovlig våpenbesittelse

I september ble to personer - hvorav den ene skal være en sentral skikkelse i et svensk, kriminelt nettverk - pågrepet under en væpnet politiaksjon på en privatadresse i Vestfossen mellom Drammen og Kongsberg. De to pågrepne var siktet etter en skyteepisode på Nordstrand i Oslo tidligere samme uke.

Pågripelsen skjedde på den folkeregistrerte adressen til den 27-årige hovedfornærmede i Kongsberg-saken, og det ble funnet to ulovlige våpen på stedet, som var knyttet til adressen. 27-åringen var selv ikke tilstede under politiaksjonen.

I et eget intervju med Politiforum avviste 27-åringen at han var eier av de to våpnene, og sa samtidig at han hadde flyttet fra adressen.

----

7. Elefanten i rettssalen i Kongsberg

Politiforum-journalist Kjetil Stormarks kommentar om rettssaken i Kongsberg-saken, er årets syvende mest leste sak. I kommentaren, publisert før den tiltalte tjenestemannen var frikjent, peker han på at det er lett være dømmende i etterkant av hendelser, med fasiten i hånd.

«Buskerud tingrett bør, når dom faller fredag denne uken, dømme med utgangspunkt i situasjonsforståelsen til den polititjenestepersonen som stod oppe i den aktuelle situasjonen. Det har både advokat Elden og flere politivitner argumentert for overfor rettens administrator», skrev Stormark.

----

8. Skjær i sjøen for politiets nye millionbåter

I 2022 inngikk Politiets Fellestjenester (PFT) en millionavtale med båtprodusenten Marell om levering av totalt ni ribber av typen M12. Siden gikk veldig mye galt.

I denne saken forteller Politiforum om hvordan alle M12-ribbene som hadde blitt tatt i bruk av politiet i fjor sommer, hadde hatt behov for feilretting eller reparasjon. Feil med både motor og navigasjonssystem, gjorde at  Oslo politidistrikt ikke turte å bruke den nye båten når kun den var bemannet. 

Saken om politiets båtproblemer ble den åttende mest leste i 2023.

----

9. Her er dommen som frikjente politimannen

Fredag 7. juli ble den voldstiltalte polititjenestemannen fra Kongsberg-saken frikjent av Buskerud tingrett. Tjenestemannen ble frikjent på alle punkter, men en av dommerne tok dissens på ett punkt. Saken ble senere anket til lagmannsretten.

Politiforum fulgte rettssaken tett, og i etterkant av dommen publiserte vi en anonymisert versjon av dommen i sin helhet, for å la leserne selv ta stilling til rettens vurderinger.

Dommen i Kongsberg-saken ble årets niende mest leste sak.

----

10. To av tre politiansatte sier lønna ikke strekker til

I en spørreundersøkelse sendt ut av Politiforum, som ble besvart av rundt 3000 medlemmer i Politiets Fellesforbund, kom det fram at nesten to av tre opplever at lønna i politiet i dag ikke strekker til for å dekke løpende kostnader til bolig og livsopphold. 

I fritekstbesvarelsene i undersøkelsen beskriver politiansatte hvordan de velger billigere, usunn mat, selger unna eiendeler og utsetter nødvendig vedlikehold på boligen.

«Jeg har ikke råd til å bli gravid og er avhengig av å ha min partners inntekt for at vi skal få det til å gå rundt med lån, mat, leie og alle andre utgifter. Tenker stadig på hvor jeg kan kutte for å spare», skrev en politiansatt.

Artikkelen om den privatøkonomiske situasjonen til politiansatte ble årets tiende mest leste.

----

11. Utrykningspolitiets elbiler lurer fartssynderne

I ett år har Utrykningspolitiet (UP) testet ut elbiler i tjeneste som videobiler. De to bilene, en BMX i4 og Kia EV6, har overrasket mang en råkjører, fortalte UP-sjef Knut Smedsrud i Politiforums artikkel om elbilen.

Prøveprosjektet har gitt mersmak, og skal nå evalueres, men Smedsrud var veldig positiv til at UP kan ta i bruk flere elbiler.

– Jeg ser for meg at flere og flere av våre biler kommer til å bli elektriske etter hvert. Vi har nesten bare elbiler som administrative biler. Det handler om å komme i gang og gjøre seg erfaringer med det, sa han.

---

30. desember klokka 17.29: Saken er oppdatert med en ny mest leste sak, som følge av høy trafikk i romjulen. Saken som var den tiende mest leste, om UPs elbiler, er fortsatt med i oversikten, men nå som årets 11. mest leste sak.

Powered by Labrador CMS