ETTERFORSKES FOR MILLIONBEDRAGERI: Hovedfornærmede i Kongsberg-saken bekrefter at han har vært til avhør om et millionbedrageri mot Nordea. Men 27-åringen avviser ulovlig besittelse av to skytevåpen som er beslaglagt på hans folkeregistrerte adresse. Her overvåkingsbilder fra pågripelsen av 27-åringen 30. oktober i fjor, som ble publisert av Dagbladet. Etter publiseringen av overvåkingsvideoen ble en politibetjent i Sør-Øst politidistrikt tiltalt av Spesialenheten for overdreven maktbruk.

Avviser våpenbesittelse, men «forstår politiets interesse»

Hovedfornærmede i Kongsberg-saken avviser at det er han som er eier av de to ulovlige våpnene som politiet har funnet på hans hjemmeadresse. Men han bekrefter at han er avhørt i etterforskningen av millionbedrageriet mot Nordea.

Publisert

Hovedfornærmede tok søndag kontakt med Politiforum for å avvise at han har status som mistenkt etter beslaget av en maskinpistol på en adresse i Vestfossen, mellom Drammen og Kongsberg, onsdag kveld. Da slo politiet til og pågrep to personer som har status som siktet etter skytingen mot en gjengprofils bolig på Nordstrand i Oslo tirsdag. Pågripelsen skjedde hjemme hos hovedfornærmede og en kamerat.

Hevder å ha flyttet

27-åringen opplyser til Politiforum at han ikke lenger bor på denne adressen, der det i løpet av en måned har funnet sted to væpnede politiaksjoner. Men dette er fortsatt hans folkeregistrerte adresse, og han har fortsatt eiendeler liggende der, erkjenner han.

— Jeg var ikke hjemme da politiet kom onsdag kveld. Jeg har flyttet ut. Det jeg er der for, er å hente klær og ting og sånt, sier den hovedfornærmede i Kongsberg-saken, en 27-årig mann, til Politiforum.

— Jeg har ikke fått status som mistenkt i den saken, sier han på telefon.

Da maskinpistolen ble funnet under politiaksjonen onsdag, besluttet en patrulje på stedet å gi de som var tilstede status i saken knyttet til mistanke om mulig brudd på våpenloven.

Oslo-politiet bekreftet søndag overfor Politiforum at 27-åringen ikke var tilstede under politiaksjonen mot den aktuelle adressen.

Etterforskningen av våpenbeslaget står imidlertid i bero og er ennå ikke igangsatt, i påvente av Nordstrand-saken, får Politiforum opplyst.

Millionbedrageri

Forrige gang politiet aksjonerte mot adressen i Vestfossen, var på grunn av etterforskningen av en stor bedragerisak der det er foretatt urettmessige minibankuttak på nærmere tre millioner kroner fra banken Nordea, ifølge Sør-Øst politidistrikt. Ni personer er siktet i saken. Fem ble pågrepet hjemme hos hovedfornærmede i Kongsberg-saken. En person ble avhørt og sluppet. Tre personer var ikke tilstede.

Også under denne politiaksjonen ble det funnet et skytevåpen, som politiet tok beslag i.

— 31. august, da politiet kom på døra, da bodde du der fortsatt?

— Jeg var fortsatt i ferd med å flytte, men var kommet litt kortere i den prosessen, svarer 27-åringen.

BISTANDSADVOKAT: 27-åringens bistandsadvokat Morten Kjensli, her avbildet under rettssaken mot polititjenestemannen i Kongsberg i Buskerud tingrett 28. juni i år.

— Var du der da politiet kom den morgenen?

— Nei. 

— Var du blant de som befant seg i Tyrkia?

— Jeg var i utlandet.

— Stemmer det at du var i Tyrkia?

— Ja, forsåvidt.

— Når var det du kom hjem igjen da?

— Det husker jeg ikke helt.

— Du husker vel når du kom hjem igjen?

— Jeg husker nesten ikke hva jeg gjorde i forgårs, svarer han og legger til på sms i etterkant: «hukommelsen har blitt så dårlig etter slaget mot hodet med batong».

— Hvor lenge var du i Tyrkia?

— Rundt en ukes tid, tror jeg.

Bekrefter avhør

Da politiet slo til mot gårdsbruket i Vestfossen 31. august, var det tre personer de ikke fikk tak i. En av disse var hovedfornærmede i Kongsberg-saken. Politikilder opplyser at han da ble etterlyst.

— Du var en av de tre?

— Jeg har vært i avhør, jeg, bekrefter 27-åringen. Sør-Øst politidistrikt har opplyst til Politiforum at mannen er en av de ni som har status som siktet i etterforskningen.

— Du kan bekrefte at du etterforskes for bedragerisaken?

— Jeg er ikke sikker på hvordan det ligger an. Akkurat det må du høre med advokaten min om. Det er jeg ikke helt sikker på.

— Men du er avhørt om bedragerisaken knyttet til Nordea?

— Jeg er avhørt, ja.

— Det er et bedrageri som har foregått i perioden midten av juni til midten av august i år?

MILLIONSVINDEL: Nordea er blitt målet for et omfattende bedrageri der ni personer er siktet for urettmessig ha fått ut nærmere tre millioner kroner fra banken.

— Det var ikke derfor jeg ringte. Jeg ringte fordi dere skrev at jeg var mistenkt for ulovlig besittelse av den maskinpistolen som ble funnet på onsdag. Jeg skjønner ikke hvordan dere kan synse dere fram til at jeg har fått status som mistenkt. 

— Vi har skrevet dette på bakgrunn av informasjon fra politiet, svarer Politiforum.

— De som var tilstede der, er mistenkt for besittelse av et våpen, siterer 27-åringen fra Oslo-politiets uttalelser.

— Du var dermed ikke tilstede under politiaksjonen der onsdag?

— Jeg var ikke tilstede under noen av de to politiaksjonene jeg. 

Ikke meldt flytting

Men 27-åringen bekrefter at han fortsatt er folkeregistrert på adressen.

— Ja, men hvis det er kriminelt så… Jeg holder på å flytte ut. Det er jo greit at jeg vet hvor posten min kommer, i stedet for at det skal bli surr i forhold til hvor posten dukker opp. Derfor har jeg tenkt at det er best å ha denne adressen helt til jeg fer helt ferdig flyttet ut.

— Mener du at alle disse beskyldningene mot deg er grunnløse eller er det noe du vedkjenner deg?

— Hva mener du da?

— Vi har skrevet om bedragerisaken og to forhold av mulig ulovlig våpenbesittelse.

— Våpenbesittelsen er jeg ikke enig i. Det er jeg ikke, sier 27-åringen til Politiforum. Bedragerisaken vil han ikke kommentere.

BESLAG: Denne kampkniven og stålbatongen tilhørende 27-åringen ble beslaglagt av politiet etter pågripelsen av ham i Kongsberg natt til 30. oktober i fjor.

På direkte spørsmål om han frykter å likevel bli etterforsket for begge våpenbeslagene, gitt at han fortsatt er folkeregistrert på adressen og har eiendeler der beslagene ble gjort, svarer han følgende:

— Ja, men jeg er ikke ansvarlig for hva som blir gjort der hvis jeg ikke er der.

— Hvis dine eiendeler fortsatt befinner seg på denne adressen, vil ikke det kunne føre til at du blir etterforsket for disse forholdene?

— De eiendelene som ligger igjen der befinner seg i så fall inne på det rommet jeg hadde. Men det er ingenting som er blitt funnet der, sier 27-åringen.

Forstår politiets interesse

Han sier at han et stykke på vei har forståelse for at politiet viser interesse for hans person om dagen.

— Det er jo forståelig til en viss grad gitt at jeg fortsatt har folkeregistrert adresse der. Men jeg er jo i prosessen med å flytte ut. Jeg har ikke vært tilstede der. Politiet har ikke forsøkt å kontakte meg. Det synes jeg er veldig rart. De har jo telefonnummeret mitt. Det oppga jeg da jeg var til avhør.

— Politiet mener du kan mistenkes for å være involvert i organisert kriminalitet. Hva er reaksjonen din på det?

— Hvordan da?

— Det med bedrageriet mot Nordea, gitt omfanget, antall hendelser, hyppigheten og hvor mange som har vært involvert, er kanskje i den kategorien?

— Det vil jeg helst ikke kommentere akkurat nå. Jeg kan ikke akkurat si at jeg kjenner meg igjen i forhold til merkelappen organisert kriminalitet. Det høres veldig fjernt ut, svarer 27-åringen.

Fremsatte trusler

Kameraten han lenge har delt bolig og adresse med i Vestfossen har fremsatt trusler mot den daværende advokaten til politibetjenten i Sør-Øst politidistrikt som senere ble tiltalt for overdreven maktbruk under en pågripelse av 27-åringen i Kongsberg i oktober i fjor. Det førte til et forsvarerbytte, der advokat John Christian Elden kom inn i stedet, før rettssaken i Buskerud tingrett. Rettssaken førte senere til at politimannen ble frifunnet, men denne dommen er anket.

— Hva tenker du om at han du har bodd sammen med fremsatte trusler mot politimannen i Kongsbergs tidligere advokat?

— Jeg kan ikke si at jeg synes noe særlig om det, svarer 27-åringen.

— Hva mener du med det, mener du det var betimelig eller negativt at han reagerte slik på dine vegne?

— Jeg skjønner på en måte at han reagerte. Men det var ikke noe kult. Det var kanskje ikke den beste handlingen. Som jeg sa til xxxx (navnet på kameraten, red.anm): Jeg har ikke noe imot politimannen. Jeg vil bare bli ferdig med saken, avslutter han.

Powered by Labrador CMS