Aleksander Wisniewski får Studentmiljøprisen 2018 fra PHS-rektor Nina Skarpenes.

PHS-avslutningen 2018

Fikk pris for kampsporttrening

Årets studentmiljøpris ved Politihøgskolen (PHS) i Oslo, gikk til Aleksander Wisniewski. Prispengene går til en bedre middag til kona – og lego til barna.

Publisert

Hvert år deler hvert PHS-studiested ut «Studentmiljøprisen». Prisen «tildeles en student, en studentorganisasjon eller en forening som på frivillig basis har arbeidet for og blant studentene», heter det i statuttene.

I Oslo var det Aleksander Wisniewski som stakk av med prispengene på 10.000 kroner.

– Det kom helt uventa. Jeg ante ikke at en sånn pris fantes i det hele tatt, men det var utrolig hyggelig, sier han til Politiforum.

Ukentlige treninger

Wisniewski fikk prisen for innsatsen han har lagt ned i skolens kampsportgruppe gjennom hele studietiden. Hver søndag har han vært med på å arrangere treninger i såkalt «grappling» - en samlebetegnelse på kampsport som foregår på bakken, som for eksempel bryting, judo og brasiliansk jiu-jitsu.

Selv om det er flere som har bidratt, er det Wisniewski som har tatt det største ansvaret, og for det ble han altså hedret.

– Jeg har jo gjort dette fordi jeg liker det, og synes det er hyggelig å kunne bidra. At jeg skulle få en pris for det, hadde jeg ikke sett for meg i det hele tatt. Jeg skjønte det midt i talen til rektor, når hun sa dette handlet om kampsport. Da begynte hjertet å banke, sier han.

På vei opp for å motta prisen, fikk han det ene klappet etter det andre på ryggen, fra medstudenter som åpenbart synes han var en verdig vinner.

– Det var noe av det hyggeligste, det og de mange gode ordene. Det varmet skikkelig, sier han.

Supplement til arrestasjonsteknikk

Wisniewski har selv drevet med grappling siden 2011, og grappling-treningene på PHS var allerede godt etablert da han begynte på skolen i 2015. Men planen var hele veien å bli med i gruppa når han begynte på PHS.

– Vi har forsøkt å gjøre det så relevant som mulig for politiet. Mange teknikker innenfor grappling er sportsteknikker, som kanskje ikke er like aktuelle, og da har vi forsøkt å justere det slik at dette blir noe folk kan dra nytte av i arbeid, forklarer han.

Grappling blir på mange måter et supplement til vanlig arrestasjonsteknikk, mener han. Tanken er at det i jobb kan dukke opp situasjoner hvor man havner utenfor det man har lært om arrestasjonsteknikk.

Det er for eksempel ikke noe særlig fokus på bakkekamp i arrestasjonsteknikk, noe grappling-treningen forsøker å oppveie for.

– Vi har forsøkt å gjøre treningen gjenkjennbar, for å gjøre deltakerne i stand til å styre en kampsituasjon tilbake til arrestasjonsteknikk. Det vil gjøre deg bedre i arrestasjonsteknikk, fordi du lærer hvordan du kan kontrollere din egen kropp. Jeg tror nok de som har vært med på treningen vår, føler seg tryggere i arrestasjonsteknikk.

Fikk jobb på forebygging

Allerede første arbeidsdag etter avslutningen på PHS, begynte Wisniewski i jobb på Ullensaker lensmannskontor, hvor han tok fatt på et seks måneders vikariat på forebygging. Det er midt i blinken for prisvinneren.

– Jeg har lyst til å jobbe på forebyggende, men håper også å få tatt noen kurs og få være med på å utvikle arrestasjonsteknikkfaget. Men primært er det forebyggende arbeid jeg vil jobbe med. Jeg synes det er veldig givende å jobbe med ungdom. Sånn sett er jeg veldig heldig som havnet der jeg hadde lyst til å være. Og det er utrolig deilig å begynne rett i jobb, sier Wisniewski.

– Hva skal du bruke prispengene til?

– Jeg skylder min kone en veldig god middag, etter at hun har jobbet hardt for å holde familien i gang mens jeg gikk på skolen i tre år! Vi har to små barn, så hun har stått på skikkelig. Så blir det nok litt lego til barna, svarer han.

Og Wisniewski har en siste oppfordring til slutt:

– Jeg håper når folk leser om dette, at det kan oppmuntre andre til å dra i gang flere aktiviteter på PHS. Her er det mulig å skape nye ting. Jeg kommer i hvert fall til å fortsette med grappling-gruppa; det er min hobby!

Powered by Labrador CMS