– Det skulle bare mangle

Med denne ukens historie flytter vi oss til tidligere Sunnmøre politikammer. Der har de epler og stammer, biler og pels. God helg.

Publisert Sist oppdatert

En gang på 70-, 80 -tallet hadde Sunnmøre politikammer i samarbeid med UP en radarkontroll i Ålesund.

Det var en del å gjøre, og vi hadde organisert oss slik at en to-tre av oss skrev forenklede forelegg, en vinket inn aktuelle kjøretøy og jeg tok meg av sambandet, kjennetegn, hastighet og tidspunkt.

Etter en tid fikk vi melding om å stanse en grå Renault stasjonsvogn, noe som også ble gjort. Jeg gikk bort til kjøretøyet. I framsetet satt to menn i 60 års alderen, og i baksetet to pelskledde damer. Fører hadde rullet ned vinduet, og jeg hilste med hånden til lua:

– Det er fra Politiet, og dessverre har jeg fått melding om at de har kjørt for fort. Kan de være så vennlig å finne frem Deres førerkort samt kjøretøyets dokumenter. Det er dessverre litt ventetid, men vi håper at vi ikke hefter Dem for mye. Om et lite øyeblikk vil en av våre konstabler snakke med Dem.

Etter dette mottok jeg nødvendig informasjon fra radarbilen og gav det videre til en av de andre.

I mellomtiden skal følgende samtale ha funnet sted blant passasjerene i Renaulten:

– Du Odmund – det var leit at du ble stanset av politiet, men jeg synes ikke at du kjørte så veldig fort, så det blir sikkert bare ei lita bot. Men jeg må bare si Odmund, at når vi først ble stanset så synes jeg at han politimannen var meget høflig og vennlig. Han oppførte seg mye bedre enn jeg trodde om politiet – det var hyggelig å møte en så kjekk politimann.»

Odmund så bort på sin medpassasje:

– Det skulle bare mangle – det var sønnen min.

Min nå avdøde far elsket å fortelle denne historien om da han fikk et forenklet forelegg på 300 kroner.