Bildet er et illustrasjonsfoto.

DEBATTINNLEGG

Når annerledes blir den nye normalen

Det jeg frykter mest er å smitte andre eller å bidra til smittespredning. Og det kan jeg faktisk gjøre noe med!

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Mars 2020 ble Norge snudd opp ned. Jeg skulle reise til USA på utveksling hos politirådens kontor i New York. Tre dager før jeg skulle dra fikk jeg den bitre beskjeden om at jeg ikke fikk lov til å dra. To uker etter beskjeden, ble det meldt om et episenter i New York. Jeg var fortsatt bitter, men veldig glad for at jeg ikke var der akkurat da.

Jørgen Rugelsjøen Wikdahl, sekretær for PF Politistudentene

Frykten for koronaviruset bygget seg opp, vasking av hendene og nysing i albuene ble en rutine. Tanken om at jeg kan få koronavirus er uten tvil til stede. Frykten for at jeg selv får det burde nok ha vært større enn den egentlig er. Det jeg frykter mest er å smitte andre eller å bidra til smittespredning. Og det kan jeg faktisk gjøre noe med!

En meters avstand, mindre nærkontakt, mer renslighet. Vi kjenner ikke konsekvensene av viruset godt nok. Enhver person vi møter på gaten, forelesningssalen, bussen eller byen kan være veldig sårbar for korona. Den kan være brutal, faktisk dødelig.

Sist gang det oppstod en pandemi i nyere tid var i 2009. Den gang var det svineinfluensaen. Ifølge Store norske leksikon anslås det at 32 mennesker døde i Norge som følge av svineinfluensaen. I skrivende stund er det 264 døde i Norge som følge av koronaviruset. I tillegg rapporteres det om at flere og flere blir smittet i Norge. Det er skremmende tall som bør tas på alvor.

LES OGSÅ: Kjære medmenneske, - det er nå det gjelder

Du har muligens klart å komme deg igjennom nåløyet og fått deg plass på Politihøgskolen etter kanskje flere forsøk? Men hvordan blir det å starte på Politihøgskolen i disse tider? Det kommer til å bli helt rått, gratulerer med skoleplass på et av verdens beste utdanningsinstitusjoner for politiutdanning! Du kommer sikkert til et studieår fylt av hjemmeundervisning, alternative læringsformer, alternative forelesningssaler i kirker, med mer. Det blir en uvanlig start på et skoleår som kommer til å bli styrt av dyktige forelesere og ansatte på Politihøgskolen.

Det virker så enkelt å følge noen få regler, men det kan også være vanskelig med stappfulle busser, butikker, skoler og kjøpesentre. Husk at det faktisk er lov i disse tider å være så egoistisk at du sier ifra hvis noen kanskje ikke har forstått reglene - men husk også at god atferd er smittsomt.

Så hvordan skal man starte dette skoleåret? Hva med arrestasjonsteknikk? I korte trekk kan hver enkelt ha reglene i bakhodet og ikke vær redd for å være egoistisk når man tenker på andres beste.

Politihøgskolen får nesten sørge for at vi studenter skal få best mulig læringsutbytte ut ifra fagmålene i fagplanen. Det viktigste mener jeg er at man er ydmyk og viser forståelse for at ting er annerledes. Kanskje annerledes blir den nye normalen?

LES OGSÅ: Refleksjoner fra et hjemmekontor

Powered by Labrador CMS