Vil vurdere kommunalt politi

Justisministeren er «villig til å drøfte» Oslo-byrådets ønske om kjøp av polititjenester fra Staten.

Publisert Sist oppdatert

I Stortinget rasles det med ulike sabler etter at byen opplevde fem overfallsvoldtekter på kort tid, og hvor det i svært lang tid har vært begrenset med synlig politi i gatene.

Det er nå en utpreget utålmodighet rundt mangelen på patruljerende politi, og Storberget presses fra opposisjon og politiledelse.

Både Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre i Oslo er villige til å betale Staten for å få mer polititjeneste. Det skrev Politiforum i april.

Drøfte betaling

Dersom Frp og Høyre vinner kommunevalget til høsten, går de til Justisdepartementet og ber om lovendring for å muliggjøre kommunale konstabler.

Da må Politilovens § 1 endres, hvor det fremgår at «Staten skal sørge for den polititjeneste som samfunnet har behov for».

Frp ser for seg et splittet Oslo-politi hvor kommunen kjøper ut Ordensavdelingen.

– Når det gjelder pengene som er tilbudt fra Oslo kommune, har jeg sagt at vi imøteser den henvendelsen og skal håndtere det, svarte justisministeren i Stortingets spørretime..

– Vi skal selvfølgelig håndtere det på en skikkelig måte i Justisdepartementet. Jeg imøteser byrådsleders skisse til hvordan disse pengene skal brukes, og hvor mye penger det er. Jeg er villig til å sette meg ned og drøfte det. Men jeg understreker også at det ville være viktig at byrådet i Oslo nå grep fatt i de forebyggende elementene og gjorde noe for eksempel opp mot skjenking, hvor man har mulighet for å begrense voldskriminaliteten betydelig hvis man vil, svarte Storberget på spørsmål fra Andre Oktay Dahl (H).

Tallkrigen fortsetter

93 prosent av 2010-kullet er nå i jobb i politiet, ifølge de siste tallene fra Politidirektoratet.

I år er det ingen PHS-studenter som har fått lovnader om jobb før de tar eksamen, noe som har vært vanlig - til nå. For, de aller fleste består nemlig eksamen, noe politi-Norge er kjent med.

– Så vidt jeg erindrer, var det 194 ledige stillinger i overgangen til april. Det inviterer de siste 30 av politihøgskolestudentene som sier de ikke er i jobb, til å gå inn på disse nettsidene og finne seg ledige stillinger som man faktisk kan søke på, sa Storberget.

Og til årets avgangskull politistudenter som nå etterlyser politijobber er svaret:

– Studentene må bestå eksamen før de kan be om jobb, sier Storberget.