Kristin Aga på talerstolen under dagens fusjonsårsmøte i Oslo politiforening.
Kristin Aga på talerstolen under dagens fusjonsårsmøte i Oslo politiforening.

Oslo politiforening valgte styre med 60 prosent kvinner

På kvinnedagen. – Lær av oss, sier Kristin Aga.

Publisert Sist oppdatert

8. mars, på kvinnedagen, holdt det største lokallaget i Politiets Fellesforbund, Oslo politiforening (OPF), sitt årsmøte. Der valgte årsmøtet et styre med 10 representanter. Seks av dem er kvinner.

OPF-leder Kristin Aga er fornøyd med en kvinneandel hun tror få andre kan måle seg med.

– Vi har mange dyktige menn, men vi har også mange dyktige kvinner. Det handler om å få dem fram i posisjoner og ta grep for å bygge dem opp, sier Aga til Politiforum.

Se hvem som sitter i styret i faktaboksen øverst i saken.

Kjører kurs kun for kvinner

Aga og Oslo politiforening har i vinter ytret seg kritisk til blant annet rekrutteringsprosessene i Politidirektoratet. Aga mener politiledelsen har et stykke å gå for å få kvinner inn i lederstillinger og kan lære av hennes eget lokallag.

– Jeg skulle ønske POD gikk i dialog i stedet for å tilbakevise det jeg sier. De snakker mye om at de gjør mye målretta for å rekruttere kvinner, men jeg synes ikke det har vist seg gjennom praksis. Jeg synes de kan lære av oss, sier Aga.

For kvinnene finnes og vil jobbe som politiledere – hvis prosessene er ordentlige, mener hun.

– Dersom man i en ansettelsesprosess sier «takk, du gjorde det bra, men må bygges litt videre først», så tror jeg kvinnene søker igjen. Er prosessen dårlig mister man dem.

– Hva gjør dere for å få fram kvinner?

– Vi kjører kurs for kvinner, også der vi velger kandidater vi mener passer seg. Vi følger opp de enkelte nøye. Jeg er kvinne og vet selv at man som dame trenger å bygges opp, for eksempel etter å ha vært på talerstolen. Måten vi omtaler hverandre på er viktig for å få fram kvinner, sier Aga.

Slo sammen to lokallag

Marius Bækkevar, tidligere lokallagsleder i PF Asker og Bærum, står nå under Oslo politiforenings fane.
Marius Bækkevar, tidligere lokallagsleder i PF Asker og Bærum, står nå under Oslo politiforenings fane.

Dagens årsmøte var mer enn bare et årsmøte for politifolk i Oslo politidistrikt. I parolesalen på politihuset var det også plass til politifolk i tidligere Asker og Bærum politidistrikt, som følge av at de to distriktene ble slått sammen ved nyttår.

I går tok årsmøtet i Politiets Fellesforbund i Asker og Bærum sjansen på at Oslo politiforening ville innlemme dem hos seg. Fusjonsårsmøtet i Oslo gjorde som forventet – nå er de to PF-lokallagene ett.

– Vi er godt fornøyd med at vedtektsendringene gikk gjennom. Det sikrer ivaretakelsen av medbestemmelsen til medlemmene i Asker og Bærum, sier Marius Bækkevar, tidligere leder i PF Asker og Bærum, nå 2. nestleder i Oslo politiforening.

Vedtektsendringene sikret ham og medlemmene fra Asker og Bærum blant annet en 100% frikjøpt stilling i Oslo politiforening, ansvar for å delta i omorganisering som berører gamle Asker og Bærum-enheter og minst et styremedlem i OPF-styret fram til 2018.

Bækkevar innrømmer at han var smått nervøs, etter at hans lokallag hadde oppløst seg selv kvelden i forveien.

– Vi er vel kanskje det distriktet der det er størst forskjell i antall ansatte mellom de distriktene som slås sammen, med et én-til-ti-forhold mellom Asker og Bærum og Oslo. Det kunne vært en utfordring. Vi hadde ingen garantier for at Oslos årsmøte ville vedta vedtektsendringene, sier en glad Bækkevar.

Også i Vest politidistrikt var det fusjonsårsmøte i PF i dag. Der ble PF i Sogn og Fjordane og Hordaland ble slått sammen. Kjetil Rekdal ble valgt som leder av lokallaget. Ørjan Hjortland ble valgt som 1. nestleder og Kjetil Drange som 2. nestleder.