Midt i mursteinskrigen

Himmelen ble svart av murstein.

Publisert Sist oppdatert

Flere hundre politifolk fra store deler av Danmark blepepret. Noen få politifolk skal ha blitt truffet, men bare en ble skadet somfølge av murstein (foto: Claus Olsen).

Da over 1000 illsint ungdom strømmet ut av Jagtvej 69 iKøbenhavn, klare til kamp for «Ungdomshuset», satt politibetjent MartinJørgensen og kollegene fra Roskilde i bilene rett på utsiden og fryktet det verste.- Du vil ikke tro det, himmelen ble svart. Svart av murstein.

Politiforum har møtt politifolk som deltok i opptøyene.Politiet i Danmark er knallfornøyd med sin egen innsats. Status er over 700pågrepne, et tresifret antall politifolk i aksjon - men bare to skaddekolleger. Årsak: Det mobile innsatskonseptet, MIK.

Suvenirer

Vi møtte Martin Kildegaard Jørgensen og kollegene fraRoskilde Politi utenfor restene av «Ungdomshuset», Københavns mangeårigebetente kvise. Nå står han med V-topp og hjelmen i beltet og plukker rester avmurstein som publikum etterspør. Dette må være verdens mest etterspurtemursteinsbiter akkurat nå - ikke en eneste flik av tegl blir liggende igjenfordi folk skal ha suvenir. I gaten bortenfor ligger et blomsterhav. Ikke tilminne om massedød av mennesker, men om en mursteinsbygning fra 1897 som erjevnet med jorden.

Mursteinskrig

Det er nettopp murstein som har preget gatene i København.16. desember i fjor, samt de tre første dagene i mars i år, ble politiet sattskikkelig på prøve. Murstein i hundretall ble kastet mot politibilene Martin ogde andre satt i. Tunge og digre og farlige for politifolks helse og enutfordring å takle for mennesker med svak psyke.

Flere hundre politifolk fra store deler av Danmark blepepret. Noen få politifolk skal ha blitt truffet, men bare en ble skadet somfølge av murstein. Årsaken:
-Uten tvil vårt mobile innsatskonsept, sier kollega Henrik Gottschalck. MIKlovprises nå i Danmark etter at politiet dag etter dag slo ned på de voldsommeopptøyene. Det gikk hardt ut over kjøretøyparken - men det er bemerkelsesverdigå være vitne til at de samme politifolkene som bare noen dager i forveien blepepret med stein, nå plukker småbiter opp og gir til publikum.

MIK var redningen

Men også molotov-coctails, flammer, maling og røyk har skapthodebry for dansk politi etter at Ungdomshusets okkupanter fikk beskjed om åfjerne pikk­pakket sitt og gi opp kampen.

Det var 16. desember i fjor som var desidert verst, sierMartin og Henrik. Betjentene ble kalt til København da avgjørelsen falt om atokkupantene i Jagtvej 69 - BZ-ernes (fra «besettere») festning på Nørrebro -skulle ut. Roskilde-enheten sto i sperring i Jagtvej da minst 1000 ungdommerstrømmet ut på gaten.

- MIK har reddet oss. Det fungerte helt fantastisk. Uten MIKhadde vi aldri hatt så mange pågrepne. Vi hadde også hatt mange skadde kollegeruten aktiv bruk av biler i innsats, sier Henrik. Han har vært i politiet i 25år, Martin i 10. De er uskadde, men har fått en skikkelig dose dramatikk påjobben. De priser seg lykkelig over at alle i Danmark er opplært i bruk av MIK.

Farlig flamme

Inne i bilen som Martin satt i, tok det fyr under devoldsomme demonstrasjonene 16. desember. En stikkflamme slo inn i førerhuset.Den svært brennbare gummilisten rundt vinduene slappflammene inn i bilen. Detgikk bra til slutt - i hver enhet er en politimann utstyrt med slokkeutstyr.

Fra TV-bildene vil erfarne politikolleger se hvordan danskpoliti bruker MIK. Også youtube.com har en rekke filmsnutter det kan være verdtå se på. Martin anbefaler kolleger å ta en titt.

Tøff jobb

I mars braket ungdom og politi sammen igjen da huset skullerives. Martin arbeidet 20 timer i døgnet. De var innlosjert på hotell iKøbenhavn, men stort sett besto tilværelsen av arbeid. Det var flammer, røyk,murstein, tåregass og slåssing time etter time. I hvert eneste lyskryss påJagtvej var det branner i søplebøtter, biler og skrot. Mange forretninger fikkvinduer knust mens politiet benyttet sine knipetangmanøvre for å slå ned påurolighetene. Over 700 ble pågrepet i de tre dagene. Ungdommene ble lurt inn iinnsatskonseptets felle. Mange av dem ble framstilt for varetektsfengsling ogfengslet for grov, eller særdeles grov, vold.

Men hva nå - etter opptøyene?

- Jeg skal fiske, sier Henrik.

- Avspasere hele april og mai. Håper folk hjemme kjenner megigjen når jeg kommer tilbake, smiler Martin, glad det er over. I hvert fall fordenne gang.