Går ikke over av seg selv

I en fullsatt landsmøtesal på Røros la forbundsleder Arne Johannessen i dag fullt trykk på det politiske systemet for å finne en løsning på politikrisen som vokser tydeligere og tydeligere dag for dag.

Publisert Sist oppdatert

- Situasjonen går ikke over av seg selv, tordnet Johannessen fra talerstolen som svar på spekulasjonene om ulovlige aksjoner, og politikere som ber Politiets Fellesforbund ta ansvar.

- Politikk handler om å løse det uløste, sa Johannessen med referanse til Danmark hvor politikere, rikspolitisjef og politifagforening for kort tid siden fant løsning. Den danske regjeringen bladde i en tverrpolitisk enighet opp over 830 millioner kroner i en tilsvarende krise.

- Det hjelper ikke å stikke hodet i sanden, og håpe at situasjonen er løst når hodet trekkes ut av sanden, sa Johannessen fra talerstolen.

9 av 10 nordmenn mener politiet fortjener et eget risikotillegg viser meningsmåling foretatt av MMI Synnovate offentliggjort i dag.

- Jeg kan ikke se at dette er annet enn en bra hilsning fra det norske folk til politifolkene nå under åpningen av landsmøtet. Den samme meningsmålingen viser 9 av 10 mener at politiet ikke har den bemanningen som skal til for å håndtere kriminaliteten, sier Johannessen.

Den samme meningsmålingen viste at bare 9 prosent av Norges befolkning er fornøyd med justisministerens håndtering av politikrisen,

Til påstandene om at Politiets Fellesforbund opptrer ansvarsløst, smalt det fra Johannessen:

- Jeg kan vanskelig se for meg noen som har tatt mer ansvar. Vi har vært politisk aktive på skjenkepolitikk, på politiutdanning. Vi har spilt inn og fått gjennombrudd for politiråd, vi har tatt et oppgjør med tendensen til liberalisering av cannabisbruk. Kom ikke her med påstander om at vi ikke tar ansvar. Derimot viker vi ikke unna i vanskelige debatter, for eksempel debatten om hijab i politiet. Vi har lenge tatt et ansvar. For det handler om hva slags politi vi skal ha her i landet om 10-15 år, vi kan ikke ha et samfunn hvor politiet er et lavstatusyrke. Politiansatte må få lønns- og arbeidsvilkår som står i samsvar med det ansvar og det mandat politiet har. Vi tar et ansvar for å unngå at landet får et slitent og demotivert politiet i fremtiden, sa Johannessen.

Han etterlyste et like stort engasjement fra regjeringens politikere rundt det faktum at politiet på ti måneder hadde over 20.000 brudd på arbeidsmiljøloven, og at politiansatte må foreta farlig utrykningskjøring etter 30 timer sammenhengende arbeide.

- Hvorfor er det ingen politikere som tar den siden av debatten også, spurte Johannessen. Han mente Politiets Fellesforbund har lykkes i å vise hva som skjer når politifolk prioriterer familien i stedet for jobben. Invitasjonen til justisministeren var tydelig.

- Nøkkelen til løsning ligger i et samarbeid med PF, var Johannessens budskap.