Fra sirkus til brød

Nå har NM for politihunder blitt mer lik hverdagen somhundene møter ute. Norges­mesterne Lars Moe og Tonje Kielland lovpriserendringene.  

Publisert Sist oppdatert

I år var det for første gang nye konkurranseregler skulleprøves. Programmet var mer praktisk rettet mot den hverdagen hundene kan møteute i gata. I praksis betyr det større utfordringer for både hund og fører fratidligere år.

- Dette er langt mer realistisk enn tidligere og derforføler jeg også at hunden får mer igjen av å delta, sier norgesmester Lars Moe,som sammen med hunden Bull vant NM for patruljehunder.

Moe er ikke i tvil om at for å gjøre det bra både i NM og ihverdagen skal man ha en godt gjennomtrent hund.
- Det beste Bull vet er å trene og holde på med dette, sierMoe.

Ut på dato

Ifølge Bjørn Almås (arrangør) ved hundetjenesten i Oslo, vardet gamle programmet modent for revidering. Derfor ble det før årets NM sattned en gruppe som skulle modernisere opplegget. Resultatet har, ifølge Almås,resultert i flere medie­oppslag og mer fornøyde deltagere. Landsmøtet i 2009vil avgjøre om dette blir den fremtide konkurranseformen eller om man velger ågå tilbake til den «gamle» formen.

- Tilbakemeldingene vi har fått er veldig klare. Dette er veien å gå. Derfor tror jeg forhåpentligvisvi har funnet en konkurranseform som vi vil satse på videre, sier Bjørn Almås.

Det ble konkurrert over to dager.Disiplinene spor, felt ogrundering ble unna­gjort den første dagen, mens avbrutt angrep, feltsøk,bilangrep, miljøangrep og lydighet sto på programmet dag to.

Spesielt miljøangrepet ble positivt mottatt.

- Overraskelsesmomentet i miljø­angrepet var viktig oginspirerende, innrømmer Lars Moe.

Beste narkhund

I klassen for narkotikahunder var det Tonje Kielland somstakk av med seieren. Også hun har positive tilbakemeldinger fra arrangementet.

- Jeg har hatt hunden i over ti år og jeg merker at dentrives med konkurranseformen, sier Tonje Kielland som i løpet av «karrieren»har gjort store beslag av både hasj, amfetamin og kokain.