De første fem patruljebilene fra BMW er på veien

Politiet har fått overlevert sine første BMW patruljebiler. Se video.

Publisert Sist oppdatert

De fem første patruljebilene fra BMW er overlevert til politiet. Utrykningspolitiet (UP) har hentet de første bilene hos BMW i Tønsberg.

I sommer stormet det rundt valget av BMW, etter at VG hadde sett nærmere på anbudsprosessen. Testvinneren BMW 520 ble nemlig testet med et «powerkit» som ga bilen ekstra kraft, men som likevel ikke kunne leveres med de nye patruljebilene. Enden på visa er at det er BMW 525, som med mer motorkraft enn en vanlig 520 opprinnelig ble vurdert som for dyr, som nå leveres politiet til samme pris som en 520. Når en ny versjon av 520 seinere er på plass fra BMW, er det 520 som skal leveres politiet.

Torsdag stod de første patruljebilene klare. I løpet av 2016 skal totalt 16 BMW 525d xDrive med 211 hestekrefter leveres til politiet. Blant disse er én bil til Innlandet politidistrikt, fire til Øst, én til Oslo og tre til Sør-Øst.

Se video av de nye bilene nederst i saken.

Den nye BMW 525 før den ble hentet av UP torsdag.
Den nye BMW 525 før den ble hentet av UP torsdag.

Standard innredning i alle biler

Alle nye biler har standard innredning. Det gjøres ikke forskjell på om de for eksempel skal brukes av Utrykningspolitiet eller til patruljetjeneste i distriktene.

– De har standard politioppsett alle sammen. Bak i bilen har alle samme rigg med plass til utstyr, som skjold, rambukk, pitcher og MP5. Men det er forskjell i det polisiære utstyret i uniformerte og sivile politibiler. Sivile biler har for eksempel ikke flerfunksjonsskjermen, som ville vært lett synlig fra utsiden, forteller Arnt-Christian Ødegaard i BMW Norge.

Riggen i bagasjerommet er tilgjengelig også fra innsiden av bilen. Bilen leveres med politispesifikke bremser, som gir minst mulig slitasje. I tillegg til egne bremser og 211 hestekrefter, kan de nye patruljebilene skilte med en topphastighet på 237 kilometer i timen, akselerasjon fra 0-100 på 7,2 sekunder, en 70 liters drivstofftank og 8-trinns girkasse. Du kan lese enda flere spesifikasjoner her.

Innredningsløsningene i de nye patruljebilene er den samme, uansett tjeneste.
Innredningsløsningene i de nye patruljebilene er den samme, uansett tjeneste.

– De som kjører bilene hos oss gleder seg veldig. Utviklinga innen bil har gått framover de siste årene. Bil er jo viktig for oss i Utrykningspolitiet, sier materiellansvarlig i UP Baard Hoffgaard, som var blant de som hentet bilene torsdag.

– Og dere får plass til utstyret som er spesifikt for UP, selv om bilen er standard?

Vi kjører med laser, stativer, kanskje Evidenzer og ANPR. Men det får plass. Det har vi testet sammen med PFT. Vi ønsker å kjøpe samme bilen som alle andre i etaten, for jo flere endringer du må gjøre på en bil, jo dyrere blir det, forklarer Hoffgaard.

SE STOR BILDESERIE AV NYE BMW 525

Plass til utstyr og våpen i beltet

Ny midtkonsoll er formstøpt. Det gir plass til utstyr eller våpen i beltet.
Ny midtkonsoll er formstøpt. Det gir plass til utstyr eller våpen i beltet.

Politiets nye patruljebiler er bygget med mer utstyr enn tidligere. Det er snakk om rutere, flerfunksjonsskjerm og innredningsløsninger. Inne i bilen er antallet kabler, knapper og bokser redusert kraftig, som følge av dette.

Setene i de nye bilene er flate, for best mulig plass til belte med utstyr. I midtkonsollen er det tatt ut fire centimeter ekstra, for å ta høyde for bevæpning.

– De nye bilen har en formstøpt midtkonsoll. Tidligere har vi hørt at det er lite plass, men nå skal det være plass her hvis politiet for eksempel skal bevæpne seg, sier fagansvarlig for kjøretøy i Politiets Fellestjenester, Tonje Jansen.

Hun forteller også at fjæringene på bilen er god med mye last. BMW-ene senker seg ikke med de kravene politiet stiller til medbragt last.

– Bakkeklaringa er veldig godt med tanke på utstyr. Vi kan ikke se at det blir noen utfordring.

– Kan bilen kjøre over fortauskanter?

Ja, det kan den. Men dette er jo vanlige biler også, det må man huske på.

Reidar Foss i Politidirektoratet mener de nye bilene er et stort skritt framover.

– Det var mye støy rundt anskaffelsen. Er dere sikre på at dere har valgt en god bil for politiet?

Vi har lagt det kapittelet bak oss. Dette er verktøyet vi skal ha framover. Det er en god bil, jeg er trygg på det, sier Foss.