Over internett kommuniserer spillerne med hverandre, og løser fiktive politioppdrag. Bilene og uniformene i spillet er svært forseggjorte.

Bygger karriere i politiet på internett

I en egen versjon av et dataspill kjører spillere rundt i norske politibiler og går i norske politiuniformer. I spillet kan folk som ikke jobber i politiet klatre i gradene i norsk politi.

Publisert Sist oppdatert

– Fox 03 til 01.

– 01 her.

– Rykker ut til husbråk.

– Mottatt.

Politibilen, en Passat med norsk registreringsnummer, setter på blålysene og feier gjennom gatene. Når politiet er framme, pågriper de en person på adressen etter å ha pekt på vedkommende med en pistol.

I norske politiuniformer, og ofte bevæpnet, operer spillerne i dataspillet. Foto: Skjermdump fra Youtube.

– Fox 03 til 01. Da er situasjonen avklart og personen på vei til arresten.

Slik er politihverdagen til unge mennesker som ikke jobber i politiet – på internett. Basert på dataspillet Grand Theft Auto IV (GTA) har nemlig spill- og politientusiaster opprettet en hel norsk politiverden.

I dataspillet kan spillerne bevege seg fritt rundt i en by. Og i biler uniformert helt likt norske politibiler, patruljerer de som politimenn og -kvinner kledd i norske politiuniformer, gatene i byen.

Spillerne kan gjøre karriere i politiet og jobbe i ulike avdelinger og politidistrikter. Blant annet kan de jobbe i Utrykningspolitiet, i Beredskapstroppen, hos PST eller i trafikkorpset.

– Målet er å gjøre spillet likest mulig virkeligheten, som en simulator, sier en av de to guttene som startet opp den virtuelle politiverdenen.

Følger hierarkiet i tre distrikter

I videoer som spillere har lastet opp på Youtube, kan man se og høre spillerne utføre oppdrag de får fra operasjonssentralen og bistå hverandre i når det kreves. Videoene kan være opptil en time lange.

Du kan se video av hvordan spillerne spiller nederst i saken.

Spillerne kommuniserer ved hjelp av et kommunikasjonsprogram på datamaskinen, etter beste evne slik som norsk politi på patrulje kommuniserer med hverandre over sambandet.

– Vi vet at flere av medlemmene som spiller ønsker å bli politi. Ved å spille kan de føle litt på hvordan politiet kommuniserer og løser oppgavene. De ønsker å se hvordan det fungerer, forteller en av de to opphavsmennene, som ikke ønsker å stå fram ved navn.

Detaljene er mange. Her er en politimann i uniform, to biler i både gammel og ny uniformering og politihelikopteret med Norges riksvåpen på haleroret. Foto: Skjermdump fra Youtube.

De ulike delene av politiet i spillet har uniform og kjøretøy som svarer til jobben. Detaljnivået er stort, i verdenen som ble laget i sin første versjon i 2012.

– Det er veldig flinke folk, som vi kaller moddere, som lager modifikasjoner til spillet. De legger inn 3D-modeller av biler og karakterer i spillet, så det blir skapt et norsk politimiljø. Så spiller vi sammen over nettet, sier den andre av de to.

På nettsidene sine skriver Norsk Politi Klan, som den fiktive verdenen heter, at alle nye spillere må starte i ordenstjenesten og at de etterhvert som de skaffer seg erfaring og ansiennitet, kan søke om å tjenestegjøre i andre avdelinger. Det er de to opphavsmennene som fungerer som et slags Politidirektorat.

– Vi tar beslutninger om saker og noen stillinger. For eksempel har tar vi oss av å ansette politimester og visepolitimester i de forskjellige distriktene, mens politimesterne styrer sitt distrikt. I tillegg er det vi som lyser ut stillinger som spillerne kan søke på. Dette følger hierarkiet i norsk politi, forteller de til Politiforum.

Politimesterne styrer i tre distrikter: Romerike politidistrikt, Oslo politidistrikt og Asker og Bærum politidistrikt.

(Teksten fortsetter undet bildet)

Den fiktive politiverdenen er delt opp i tre distrikter der de ulike avdelingene har sine hovedkvarter. Kart: Norsk Politi Klan.

Flere våpen enn i virkeligheten

Men på ett punkt skiller den fiktive politiverdenen seg markant fra den virkelige norske politiverdenen. Det brukes ofte våpen. Og ikke rent sjelden hender det at politiet skyter kriminelle.

– Politiet bruker ofte våpen i spillet?

– Det vil alltid bli deler av som er litt useriøst, siden det er et spill. Det blir sånn for at spillerne skal trives, og hvis man skulle gjort alle deler av spillet like seriøst som virkeligheten ville det vært vanskelig å få folk til å være interesserte, mener de to guttene bak spillet.

For å kunne jobbe i en avdeling må man oppfylle en rekke krav, ifølge nettsiden. For eksempel må man minst være politibetjent 2, ha gode sambandsferdigheter og kunne ta raske avgjørelser i pressede situasjoner for å kunne jobbe i Hundetjenesten. Vil du jobbe i Beredskapstroppen? Da må du ha oppnådd graden politiførstebetjent og bevise at du har ekstremt gode skyteferdigheter.

Skulle du ikke være glad i å skyte eller føler deg mer som en ledertype? Da kan du jobbe som operatør ved politiets operasjonssentral eller AMK-sentralen, eller som innsatsleder.

– Skal være et hyggelig samfunn

For å skaffe oppdrag til politifolk i spillet kan brukerne også ikle seg rollene som sivile eller kriminelle, og dermed sette i stand situasjoner som politiet må løse.

De to som er eiere av verdenen vet ikke helt hvor mange som deltar i rollespillet over internett, men i en gruppe på Facebook har de over 170 medlemmer. De sier det er ungdom som lurer på om de skal bli politi som spiller, og også flere spillere i begynnelsen av 20-årene. Spillet er gratis og opphavsmennene tjener ingenting, sier de.

– Vet dere om det er politifolk som spiller spillet?

– Ikke som vi har oversikt over. Men vi vet at vi tidligere har hatt medlemmer som har jobba i ambulansetjenesten. De har gitt oss litt info om hvordan ting gjøres, for at spillet skal bli mest mulig realistisk.

– Hva hvis dette ikke faller i god jord hos politiet?

– Vi har aldri fått noen negativ tilbakemelding på dette. Vi vil ikke lage noe trøbbel, og dersom det skulle kommet innvendinger fra politiet, så har ikke vi noe problem med å legge ned. Men det er ment å være et hyggelig samfunn der folk som interesserer seg for politiet kan være. Det er flere som driver med noe lignende, men vi har hatt flinke folk med oss og blitt størst, sier de, og legger til at de synes det skapes et samhold inne i den virtuelle politiverdenen.

– Har dere lyst til å bli politifolk selv?

– Det er noe vi har tenkt på. Vi er begge interesserte i politiet. Vi startet opp denne politiverdenen fordi spillet med modifikasjonene ga mulighetene til å prøve det litt, svarer den ene av de to.

– Jeg er veldig interessert i politiet. Og jeg har hatt en lang drøm om å være politi, svarer den andre.

HER KAN DU SE VIDEO AV HVORDAN SPILLERNE SPILLER:

gta.png
gta2.jpg
Kart Norsk Politi Klan
Powered by Labrador CMS