Alternativ til fyllearresten

Like ved politihuset i Trondheim, finnes et tilbud til overstadig berusede og rusede mennesker som ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Det kommunale omsorgstilbudet «Kong Carl Johans stiftelse» er et alternativ for dem som ikke har gjort noe ulovlig, men som er så ruset at de ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

Det er politiet som selv kommer med det avdelingsleder Jorid Horsberg kaller «klienter», ikke arrestanter.

Frivillig opphold

Etter at politifolkene har kroppsvisitert klientene, tilbys de et rom med en seng hvor de kan hvile ut under helsefaglig tilsyn.

– Vi vurderer tilstanden til klientene, og har blitt vant med å bedømme hvor ofte de trenger tilsyn. Er vi i tvil, kjøres personene først til sykehuset, sier Horsberg.

Hyggelig alternativ 2: En ren seng på et rent rom, bak en dør en kan låse selv.

Oppholdet på stiftelsen er frivillig, og klientene kan skrive seg ut når de selv ønsker det.

– Men hvis de går herfra ruset, melder vi til politiet hvis vi mener det er usikkert om de klarer seg selv. Av og til kommer de på bedre tanker, og lar politiet kjøre dem hit en gang til. Her hjelper vi dem videre når de er klare til det, med en dusj, rene klær og en frokost. Vi får stablet dem på beina, og gitt dem en mulighet til å møte dagen, sier Horsberg.

- Et verdig tilbud

Hun mener det kommunale tilbudet er et mye mer verdig tilbud enn politiets glattcelle.

– Vi er der for dem, og tilbyr en samtale. Det kan være mange årsaker til at folk er beruset. Her har vi fagfolk som kan hjelpe til med å få nøstet opp klientenes problemer gjennom en samtale. Vi forsøker å se hele mennesket, og gir det respekt, hjelp og bistand til å komme seg videre i livet.

Hun skryter av samarbeidet de har med politiet.

– Når vi ringer og ber om hjelp, så kommer de med en gang, sier Horsberg, som ikke legger skjul på at de er omgitt at tungt rusavhengige, med piller, narkotika og alkohol.

– Men rusavhengighet er definert som en sykdom, ikke som kriminalitet. Og bør behandles deretter, sier Horsberg.

Opplever de salg av stoff under oppholdet her, så ringer de straks politiet, understreker hun.