Alt er lov under studentenes storøvelse

Det ryktes at tungvest og vernemaske er favorittkombinasjonen til PHS-studentene på Kongsvinger. Politiforum besøkte førsteklassingene på Øvelse Sæther.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke lov!

– Jo, det er det!

– Du kan ikke bare komme inn her og knuse egget i hånden min!

KNUST: Både laget og egget er knust etter at politioverbetjent Jan Vegard Heierdal har lært dem en lekse om å passe på VIPen sin.
KNUST: Både laget og egget er knust etter at politioverbetjent Jan Vegard Heierdal har lært dem en lekse om å passe på VIPen sin.

Ida roper sint og frustrert til politioverbetjent og innsatsleder Jan Vegard Heierdal. Han har nettopp kommet inn der lag 1 løser oppgaver i strafferett og trafikkregler. Det går for fort til at laget greier å reagere, og Heierdal etterlater seg VIPen laget skulle beskytte i en pøl av skall og knust eggeplomme på en stol.

– Tror du noen lar være å ta ut VIPen din fordi du holder ham i hånda?

Å klage på Heierdals oppførsel til juslæreren hjelper lite. Alt er lov når førsteklassingene ved Politihøgskolen på Kongsvinger gjennomfører Øvelse Sæther.

Hands on-læring

Hele øvelsen går over fire dager, med casebasert instruksjon de to første og evaluering av opplegget på den siste. Det er tredje året øvelsen arrangeres for førsteklasse.

Den egg-knusende innsatslederen Heierdal forteller at hensikten med disse dagene er å fokusere på grunnholdninger og -elementer i norsk politi – gjennomføringsevne, handlekraft, lagånd og samarbeid. Ved å komme seg ut av klasserommet blir det lettere å trene tverrfaglig.

– Øvelsen skal hjelpe studentene til å se sammenhengen mellom fagene. Disse dagene gjør dem litt bedre rustet, gir dem litt bedre forutsetninger til praksisen. Da vil de oppleve hva det vil si å utøve politifaget under stress, med folk som kjefter og gjør livet litt vanskeligere enn det er i klasserommet, forteller Heierdal.

Dag 3 på Øvelse Sæther bærer en klar likhet med stressøvelsene mange har opplevd i førstegangstjenesten. Men det er det politifaglige som skal stå i sentrum:

SPOR: Jonas (t.v.) og Adrian (t.h.) prøver å tyde det uskarpe bildet som kan gi dem ledetråden de trenger for å løse faglærer i digitalt politiarbeid og krimteknikk politioverbetjent Arnfinn Midtsundstad sin oppgave.
SPOR: Jonas (t.v.) og Adrian (t.h.) prøver å tyde det uskarpe bildet som kan gi dem ledetråden de trenger for å løse faglærer i digitalt politiarbeid og krimteknikk politioverbetjent Arnfinn Midtsundstad sin oppgave.

– Om ikke alt, så er store deler av det studentene har gjennomgått i år tatt inn i opplegget. I tillegg er det en øvelse som skal styrke samhold, sier politioverbetjent og faglærer i digitalt politiarbeid og krimteknikk Arnfinn Midtsundstad. Hans erfaring er at politistudentene er fornøyd med opplegget:

– Dette er en dag de ser tilbake på med et bredt smil.

Plan B

Lag 1 prøver å tenke kreativt der de løper mellom postene. I løpet av dagen skal de gjennom tolv øvelser som strekker seg fra kriminalteknikk med e-spor og hjernetrim, til vernemaskeløping og arrestasjon av lite medgjørlige personer. Så det er først når de løper for å rekke neste at de kan planlegge hvordan de kan gjenreise sin tapte ære, og verdifulle poeng, etter tapet av VIPen. Alt fra infiltrasjon og kløkt, til rå maktbruk vurderes:

– Vi finner et annet lag med skinnjakker, så spør en av oss om det ikke er den sin tur til å bære egget.

– Vi kan overtale han fyren på kjøkkenet til å gi oss et nytt, kommer det fra en annen.

– Eventuelt så er vi vel faktisk i stand til å legge folk i jern og ransake, er vi ikke det?

Heierdal har forsikret laget om at noe lignende aldri har skjedd før – og om laget greier å få tak i et nytt egg skal de premieres for det.

Lager ikke fantasifigurer

– Vi prøver å holde oss tett på virkeligheten. Noe som vi tror er veldig essensielt med tanke på hva andreårsstudentene møter under praksisåret. Vi skal ikke lage fantasifigurer for dem, sier Vanja Lundgren Sørli, studieleder for førsteåret på Kongsvinger.

Med utgangspunkt i situasjoner som ligger tett opp til PHS-læringskravene har Lundgren Sørli sammen me kollegaene tatt et dypdykk i pensum og egne erfaringer. I tillegg har de hentet inn eksterne for å gjøre øvelsen så virkelighetsnær som mulig. Det har ført til mange gode tilbakemeldinger.

– Vi er veldig stolte av det som er den største tverrfaglige øvelsen vi har – men det koster. Det går på bekostning av andre ting, og med reduseringen av PHS sitt budsjett er det ikke garantert at vi kan arrangere dette neste år. Det blir stramme prioriteringer, sier Lundgren Sørli.

Politi, tre av

Dagen er slutt og seks av de tolv lagene har mistet VIPen. De andre har båret egget gjennom en tåke av tåregass og evakuering av brennende bygninger, hinderløyper, bårebæring og uvennlige instruktører som har brukt kløkt og makt for å ødelegge for lagene. Det eneste som gjenstår nå er å kvitte seg med de fem vernevestene lagene har dratt med seg hele dagen. Det gjøres med glede. Å levere inn de resterende eggene er betydelig vanskeligere for studentene:

– Ikke gjør det! Det er bare et nytt triks!