INNSATS: Hilde Reikrås leder Dark Room-etterforskningen i Vest politidistrikt. ARKIVFOTO
INNSATS: Hilde Reikrås leder Dark Room-etterforskningen i Vest politidistrikt. ARKIVFOTO

− Det er fantastisk å få en god klem på bussen av helt ukjente mennesker som bare vil si takk

Hun leder arbeidet med en av norgeshistoriens største overgrepssaker. Hilde Reikrås får stadig vekk en takk for innsatsen.

Publisert Sist oppdatert
I «Politisommer» svarer kjente og mindre kjente ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om arbeidshverdagen i politiet.

Hilde Reikrås leder en av norgeshistoriens største overgrepssaker. Per mai i år var minst 300 barn grovt seksuelt utnyttet og misbrukt, ifølge Vest politidistrikt, og en rekker personer er siktet og flere har blitt dømt for overgrep mot små barn. Etterforskningen fortsetter med full styrke i 2017. Reikrås sin innsats i «Operasjon Dark Room» er bakgrunnen for nominasjonen til Politiforums Ærespris 2016.

− Hva skal du i ferien?

− Jeg skal først på hyttetur på Finnmarksvidda. Deretter venter triatlonløpet Ironman i Haugesund. Det er tredje året på rad at jeg deltar sammen med gode treningsvenner i Bergen Triatlon Club. Ferien avsluttes med late dager i Portugal.

− Hva er det beste med sommeren?

− Det beste med sommeren er bading, lange lyse kvelder, turer med familien og norske jordbær. Og så er triatlonsesongen i full gang!

FART: – Det beste med sommeren er bading, lange lyse kvelder, turer med familien og norske jordbær. Og så er triatlonsesongen i full gang, mener etterforskningslederen.
FART: – Det beste med sommeren er bading, lange lyse kvelder, turer med familien og norske jordbær. Og så er triatlonsesongen i full gang, mener etterforskningslederen.

− Hva gjør du når du skal slappe av?

− Da er jeg ute i naturen! Jeg liker å løpe eller gå tur på fjellet med hunden min, Felix eller sykle med gode venner. Fine naturopplevelser gjør at jeg senker skuldrene. Men jeg liker også veldig godt å ligge på sofaen og se film eller serier.

− Et typisk sommermåltid: Hva lager du?

− Jeg skal ikke skryte på meg noen kokkekunster, men på sommeren synes jeg det er godt med en god kyllingsalat eller fisk. Når det først er godt vær i Bergen løper vi ut og griller. Ellers synes jeg også det er veldig hyggelig å spise ute en sjelden sommerkveld i Bergen.

− Hva tar du med deg til en øde øy?

− Musikk. Jeg er helt avhengig av musikk på øret. Og joggesko! Jeg hadde nok ikke overlevd lenge med det, men.

− Politiet er under store endringer, hva synes du er vanskeligst?

− Det vanskeligste er usikkerheten rundt hvor og hvordan arbeidshverdagen blir i den nye organiseringen. Som leder må jeg også holde motet oppe hos medarbeiderne mine som kjenner på det samme, og det er utfordrende at jeg ikke kan gi dem noen klare svar. Ved endringer og omorganiseringer blir det naturlig nok en del usikkerhet rundt hvordan det nye blir. Nøkkelen er å ha is i magen, og mitt fokus er derfor å motivere til at vi skal fortsette å gjøre en god jobb. Prosessen med omorganisering må gå sin gang, og jeg har alltid tro på at ting ordner seg.

− Og hva har du tro på?

− Det er positivt at politiet i hele landet blir mer likt organisert, og at reformen også vil gi bedre polititjenester. Jeg har tro på å bygge gode og sterke fagmiljøer.

− Hvilken hendelsen i jobben din kommer du aldri til å glemme?

− Jeg har opplevd krevende oppdrag i operativ tjeneste, og jeg har også sett mange triste skjebner som etterforskningsleder. Jeg må likevel si at den siste tiden har vært helt spesiell. Det største for meg er at mennesker som jeg aldri har sett før, kommer bort og forteller meg at de har vært utsatt for seksuelle overgrep og hvordan det har påvirket dem opp igjennom livet. Noen av dem har aldri fortalt om dette før, og jeg ser at de har tatt mot til seg for å fortelle. Flere sier at det betyr så mye for dem at politiet tar seksuelle overgrep på alvor og at det er så stort fokus på dette nå. Det er utrolig sterkt og jeg har en enorm respekt for dem og deres opplevelser. Og så er det fantastisk å oppleve å få en god klem på bussen på vei til jobb av helt ukjente mennesker som bare vil si takk.

− Til slutt, en sommerhilsen; Hva vil du si til kollegene dine?

− Vi er inne i en krevende periode, og jeg synes en pensjonert kollega av meg, Gunnar Wespestad sa det så fint; Sammen er vi dynamitt! Nyt sommeren!