Jeg er så lei av reformprat

Les politibetjent Jarle Lindelands kommentar om nærpolitireformen.

Publisert Sist oppdatert

Arne Johannessen, hvor er du? Jeg er så lei av reformprat.

Jeg er så lei av å bli fortalt at ingenting er bestemt, "det er bare på forslagsstadiet," hver gang man åpner munnen for å mene noe i kritisk retning.

Jeg er så lei av å bli bombardert av en "åpenhetsprosess" rundt reformen, som tar sikte på å utmatte meg fullstendig med tilgjengelig informasjon fra x antall arbeids/styringsgrupper, uten at jeg har tid til å sette meg inn i en haug med uferdige utkast, fordi jeg faktisk har en jobb å gjøre.

Jeg er så lei av idiotisk korte tidsfrister, hvor man i all evighet kommer til å få høre etterpå at alle hadde muligheten til å "komme med innspill."

Jeg er så lei av å bli sett på som en nyttig idiot, en brikke som bare kan flyttes etter for godt befinnende, uten at mine kvalifikasjoner har noen egentlig betydning.

Jeg er lei av "sentralisering- og spesialiseringskåtheten" som rir etaten som en mare, og hvor man altså attpåtil klarer å putte en hale påskrevet "nærpolitireform" på elefanten i rommet.

Jeg er så lei av tanken på at jeg kanskje ikke skal få lov til å drive mest med de sakene jeg synes er viktigst, og som motiverer meg i jobben, fordi noen mener at snever spesialisering i "forskjellige fag" innen etterforsking er så viktig at det fratar meg all mulighet for profesjonalisering i flere retninger innen etterforskingsfaget, fordi alle spesialister tydeligvis må samles på/organiseres fra ett sted.

Jeg er ordentlig lei en politietat som er blitt så politisert og mediastyrt at vi snart ikke har lov til å tenke selv, slik at vi må opprette et felles straffesaksinntak som både fratar oss muligheten til å prioritere og mene noe om kriminalitet i eget område, og som også – noe forsinket – sannsynligvis skal fortelle oss i detalj hva vi skal gjøre i sakene som filtreres inn.

Til slutt er jeg også lei av en arbeidstakerorganisasjon som jeg opplever som fullstendig fraværende i reformspørsmål, som ikke gir meg noe info om hva som er viktig å kjempe for eller imot, men som bare følger strømmen, og som vanlig bare krever "mer penger og ressurser" uten å si noe som helst om de interne bekymringene til majoriteten av medlemsmassen.

Jeg savner virkelig synlige og tydelige retorikere som Arne Johannessen, som var i ypperlig stand til å se hele bildet, og fronte det utad i media på en forståelig måte.

Når jeg tenker over det, er jeg faktisk så lei av hele reformen, og å bli fortalt indirekte at jeg selv ikke aner noe om hva som er det beste for politiet, at jeg etter snart 20 år er nærmere enn noensinne å vurdere et yrkesskifte.

Powered by Labrador CMS