KRISE: En fersk undersøkelse bekrefter på mange måter krisen i svensk politi. Polisforbundet krever nå at ekstrabevilgningen 7,1 milliarder svenske kroner blant annet skal gå til høyere lønn.

Den svenske politikrisen fortsetter: Politiansatte ser etter annen jobb

Ny undersøkelse fra Polisforbundet.

«Jeg er veldig nær å gi opp og slutte i jobben. Uansett hvor jeg går, vil jeg mest sannsynlig få mer tid til familie og høyere lønn. Det gjør vondt i politihjertet å gjøre en slik vurdering, men hva skal jeg gjøre?».

Dette er et av sitatene hentet fra det svenske Polisforbundets rapport. 

Nærmere 60 prosent svarer ja på at de ser etter andre jobber, skriver Polistidningen. I fjor sluttet 409 ansatte, hvor nær halvparten av dem var under 40 år.

Denne uka er det svenske politiforbundet og politimyndighetene i forhandlinger. 

Med de 7,1 milliardene som politiet ble tildelt i høst, krever nå Polisforbundet at høyere lønn må prioriteres.

– Helt nødvendig for å løse politikrisen

Utfordringene står i kø for det svenske politikorpset.

Lønnskamp og en vanskelig politireform med store sammenslåinger har toppet seg med skyteepisoder og flere voldshandlinger i forstedene. 

Ifølge undersøkelsen er det lønna som er avgjørende for å bli i etaten, hvor 9 av 10 svarer at lønn er den viktigste faktoren.

Lena Nitz i Polisforbundet håper det blir enighet i lønnsforhandlingene før nyttår.

– Dette er helt nødvendig for å løse politikrisen og de alvorlige konsekvensene det kan ha. Innbyggerne blir i dag rammet av at politiet er for få, og det er ikke akseptabelt, sier hun til Polistidningen.

Lønna til svensk politi ligger i gjennomsnitt under 25.000 svenske kroner i måneden - selv med fem års ansiennitet, ifølge nettsiden.

Vurderer å søke andre jobber også i Danmark

Undersøkelsen «Høyere lønn - et sosialt problem» inngår i kampanjen for å få høyere lønn til svensk politi, hvor over 2.000 tilfeldig utvalgte ansatte deltok. 

Videre svarer 38 prosent at bedre arbeidstider er den viktigste faktoren, mens 28 prosent svarer tydeligere ledelse. 

Samme tendens ser vi også hos danskene, hvor 60 prosent svarer at de overveier å søke seg vekk fra politijobben, ifølge en undersøkelse av fagbladet Dansk politi.

Politiet i våre to naboland har begge gjennomført reformer med omfattende sentralisering.

Powered by Labrador CMS