Tøft pensjonistliv

I årets siste utgave av Politiforum bringer vi nyheten om at også eks-politifolk er utsatt for drapstrusler - denne gang POT-pensjonister som arbeidet med Treholt-saken på 1980-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Det er tøft å høre deres historie: Etter at den siste Treholt-boka ble lansert med brask og bram, og Treholt hadde rykket ut fra Kypros for å gi utgivelsen støtte, opplever de nå pensjonerte etterforskerne og spanerne direkte trusler på mobiltelefon. Dette har naturlig nok skaket dem opp.

At politifolk blir utsatt for trusler som "jeg skal drepe deg" eller "jeg vet hvor du bor" og lignende, er egnet til å fremkalle alvorlig frykt og bør anmeldes, og gjerningsmannen tiltalt og straffet. Det bør ikke være tvil i rettssystemet om at slikt ikke på noen måte tolereres eller aksepteres.

Det må slås hardt ned på, og slik bli et bevis på at aktørene i strafferettspleien har rett til å utøve sitt virke uten at det stikkes kjepper i hjulene underveis i prosessen.

De fleste operative politifolk i dette landet opplever at personer de kommer i kontakt med, lirer av seg en del fraser i kampens hete. Som polititjenestemann hører det faktisk med å høre en del ukvemsord og setninger, spesielt fra folk i fylla. I disse julebordstider er det 100 pst sikkert at helt normale, vanlige nordmenn som aldri har vært borte i politiet før, pådrar seg bøter og fyllearrest for både sin oppførsel ute på byen - og/eller mot politiet.

Folk har faktisk en generell lydighetsplikt overfor politiet, og det er ikke normalt å slenge ukvemsord mot politifolk på jobb. Hvis vi snur problemstillingen og stiller spørsmål: Ville trusselutøveren likt å høre det samme om seg, mens han/hun er på jobb? Neppe. Noe annet svar er jo direkte oppsiktsvekkende og lite tillitvekkende.

I 25 år har enkelte av POT-folkene fått høre at de jukset med det såkalte pengebeviset, at dollarene som ble fotografert i Treholts attachekoffert ikke stammet fra KGB, men i stedet var betaling fra Treholts irakske kontakt. Treholt har, også etter at boka ble presentert, innrømmet at det er mye han skulle hatt ugjort fra denne tiden.

Utenforstående, med eller uten kjennskap til Treholt-saken, kan nå fritt boltre seg i grove sms og telefonoppringninger til tidligere POT-folk så lenge mediene har navngitt dem. Ja, vi vet sågar hvordan de ser ut, for bilder er en viktig del av mediehverdagen.

Om det ikke var tøft å være i overvåkingstjenesten, så er det i alle fall tøft å være pensjonist.