Politiforum og designerne i Mediamania på scenen under medieprisutdelingen. Prisutdeler Trine Ohrberg til venstre, deretter designer Benjamin Gjerde, redaktør Erik Inderhaug, designer Øyvind Kristiansen (bak vinnercoveret) og designer Vilje Nordby.
Politiforum og designerne i Mediamania på scenen under medieprisutdelingen. Prisutdeler Trine Ohrberg til venstre, deretter designer Benjamin Gjerde, redaktør Erik Inderhaug, designer Øyvind Kristiansen (bak vinnercoveret) og designer Vilje Nordby.

Mediepris til Politiforum

Politiforum fikk prisen for Årets Magasinforside under Medieprisutdelingen i Bergen. – Utrolig gøy, sier redaktør Erik Inderhaug.

Publisert Sist oppdatert

Dette er andre år på rad at Politiforum mottar denne prestisjetunge prisen, og den tredje gangen totalt - etter at Politiforum fikk den for første gang i 2019.

– Det er utrolig gøy at en liten redaksjon som Politiforum klarer å markere seg i selskap med aktører fra en samlet norsk mediebransje. Dette er en stor anerkjennelse av den jobben vi i Politiforum har lagt ned over mange år. Vi er kjempestolte og veldig glade! sier Politiforum-redaktør Erik Inderhaug.

Lentikulært trykk

Politiforum fikk prisen for forsiden «Voldens ansikt» fra april-utgaven i 2021, som viste det blodige og forslåtte ansiktet til politioverbetjent Terje Pedersen - som ble angrepet og skamslått bare fordi han var politi.

Det unike ved forsiden, som også juryen lot seg begeistre av, var bruken av såkalt «lentikulært trykk», hvor flere motiver trykkes sammen og skaper en illusjon av bevegelse eller forandring, avhengig av vinkelen trykket observeres fra.

På denne forsiden brukte Politiforum to bilder av politioverbetjent Pedersens ansikt - et hvor han er helt frisk og skadefri, og et hvor han er skamslått.

Hodelek

– Vi har forsøkt å leke med lesernes hode. Vi ville at forsiden skulle være så oppsiktsvekkende at de som så det ikke trodde at det var mulig. HÆ!? Hva skjer her, lissom, sier kreativ leder Øyvind Kristiansen i Mediamania.

Mediamania fullproduserer Politiforum, og står for bladets journalistiske layout. Det var Kristiansen som designet forsiden sammen med Mediamanias designer Benjamin Gjerde.

– Vi hadde jo aldri gjort dette før (en tilstand vi liker veldig godt) og endte opp med å bruke et trykkeri i Italia, som egentlig var eksperter på gaveinnpakninger for det kinesiske luksusmarkedet. De er noen av de beste på denne planeten til å trykke lentikulært og guidet oss gjennom prosessen gjennom flere møter, sier Kristiansen.

«Forsidekunst»

I konkurranse med forsider fra Forsvarets Forum, KK, Tara og Maison mat & vin, valgte juryen å premiere Politiforums forside.

I begrunnelsen skriver de:

«Rått, unikt og treffer leseren som en knyttneve. Voldens ansikt åpenbarer seg ved en liten bevegelse. Forsiden forandrer seg fra du løfter det ut av stativet til du holder eksemplaret i hånda, og i løpet av sekunder blir du dratt inn i en sterk historie der bildegrepene på forsiden taler sitt tydelige språk. Her spiller alt på lag – tittel, bilder og visuelt grep. Rett og slett forsidekunst nok en gang fra Politiforum. »

Ikke et tilfeldig stunt

Som med tidligere forsidestunt, er det ikke tilfeldig at det er akkurat denne saken Politiforum velger å løfte fram med et slikt grep.

– Det handler om å skape økt oppmerksomhet om saker og temaer som er viktig for våre lesere, understreker Inderhaug.

Vold mot politiansatte er et økende problem, og gjennom hovedsaken «Voldens ansikt» brukte Politiforum politioverbetjent Pedersen som en case for å løfte fram problemstillingen.

– I saken presenterer Politiforum for første gang en oversikt over omfanget av og grovheten i slike hendelser. Våre undersøkelser viser at nesten fem politiansatte blir utsatt for vold hver eneste dag, sier han.

Mørketallene er sannsynligvis også store.

– Det vil alltid være en viss risiko forbundet med å være politi, men det er alvorlig når omfanget er så stort, og mange voldsepisoder er svært grove. Mer graverende er det at Politiforums undersøkelser indikerer at dette er noe arbeidsgiver ikke alltid tar så seriøst som de burde.

Tett samarbeid

Politiforums redaktør roser samarbeidet med Mediamania.

– Denne forsiden hadde ikke blitt en realitet uten den jobben Øyvind og gjengen i Mediamanina la ned. Det er en fryd å jobbe sammen med dem, og de har virkelig bidratt til den kvalitetshevingen Politiforum har hatt det siste tiåret, understreker Inderhaug.

Kristiansen og Gjerde i Mediamania, setter også pris på samarbeidet.

– Vi må for øvrig si at det er helt fantastisk å jobbe med en redaktør og stab som våger å ta utradisjonelle valg, sier duoen og fortsetter:

– Og til syvende og sist handler jo dette om en meget alvorlig sak - nemlig vold mot politiansatte. Det føles godt å bidra til at saker som er så viktige for demokratiet blir belyst.

Om det kommer flere kreative forsider fra Politiforum?

– Hehe, det er ikke utenkelig, sier redaktør Inderhaug.

– Dette har jo på mange måter blitt varemerket vårt, og vi ser jo at det gir effekt i form av mer oppmerksomhet mot viktige saker, i tillegg til at det er merkevarebygging for Politiforum. Men nå skal vi aller først glede oss over prisen vi akkurat har fått, sier redaktøren.

Politiforum var også nominert til prisen for Årets Magasin, sammen med KK og Forsvarets Forum. Den prisen var det KK som stakk av med.

Powered by Labrador CMS