Ingen bedring for glattcellebruk

To av tre sitter for lenge på glattcelle til tross for bedring av varetektskapasiteten.

Publisert Sist oppdatert

96 personer satt i første halvdel av år 2000 ulovlig lenge på glattcelle. Ti år senere er situasjonen forverret. På årets første tre måneder har antall oversittere økt til 461 - bare i Oslo politidistrikt.

- Sammenligningen av nå og da er ganske avslørende. Hvis noe tolereres over tid skal det måtte bli enda mye verre for at noe oppfattes som kritikkverdig, sier advokat Frode Sulland til Aftenposten.

Statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen (Ap), påpeker at man har bedret varetektskapasiteten ved å åpne nytt fengsel i Halden i mars med 160 soningsplasser i drift pr. mai og 250 fra august. Det frigjør plasser til varetekt og soning i resten av Norge.

Forsvarergruppen av 1977 opplevde at de nye varetektsplassene kun ga en kortvarig bedring og at det ikke har løst glattcellebruken på sikt. De mener det i stedet må komme en innskjerping fra Riksadvokaten og en begrensning av den totale bruken av varetekt. Forsvarergruppen av 1977 vil reversere 72-timersregelen for fremstilling for varetekstsfengsling, som de mener har ført til at politiet venter utover maksfristen på 48 timer med å overføre pågrepne fra glattcelle til vanlig varetektscelle.

- Hvis ikke åpningen av 160 nye soningsplasser gir effekt, vet jeg nesten ikke hva som skal gjøre det. Men vi er lutter øre til de som måtte komme med forslag til hvordan dette måtte gripes an, sier Moland Pedersen til Aftenposten.

Justisdepartementet har nå spurt Riksadvokaten om politi og påtalemyndighet bruker mer varetekt enn det er grunn til, og om innsatte sitter lenger enn nødvendig.

Powered by Labrador CMS