Espen Oseid Danielsen, justispolitisk talsperson i partiet Sentrum.

DEBATTINNLEGG

«Flokking» av politiet er en trussel mot demokratiet

I Norge skal ingen gjenger ha mulighet til å gjøre krav på bydeler.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Politiet i Norge forteller om en økning i fenomenet «flokking». Dette går ut på å samle seg rundt politiet for å stresse, forstyrre og hindre politibetjenter i å utføre sitt arbeid. Metodene er ulike, men noen forhold er gjentagende. Grupper av ungdommer står fysisk i veien for politiet, bråker for å forvirre politiet og kaster gjenstander på politiet. Det hender også at enkeltpersoner går til fysisk angrep på politiet. Tjenestepersonene må regne med å bli filmet, da gruppene er særdeles opptatt av å dokumentere politiets handlinger og aktivitet på stedet.

Fagbladet Politiforum viser til en skremmende sak på Oslos østkant. En vinterdag i fjor stoppet politiet en personbil for kontroll. Inne i bilen satt to personer som skulle ransakes. Plutselig og uventet dukket mange flere personer opp som troll i eske. De var aggressive og meget uenige i det politipatruljen forsøkte å gjøre. Noen av personene sto tett på, andre på avstand og noen ropte «fuck the police!» De to politibetjentene var i mindretall, og klarte derfor ikke å få kontroll for å gjennomføre ransakelsen.

Berøringsangst gjør vondt verre

Denne type saker representerer en undergraving av våre demokratiske spilleregler. At politiet i Norge blir møtt av gjenger som krever respekt, men gir ingenting tilbake, er både oppsiktsvekkende og bekymringsverdig. Denne utviklingen kan simpelthen ikke fortsette. Bortfall av respekt for autoriteter på en slik måte som flokking representerer, er virkelig farlig. At ungdomsgjenger i økende grad signalisere til politiet at «vi styrer dette området», er høyst alarmerende.

Dette er en sak hvor hverken politikere eller fagmiljøer bør oppleve noen form for berøringsangst for å adressere dette problemet. En videre unnlatelse av å adressere slikt vil resultere i at politiet til stadighet blir i mindretall og ute av stand til å utføre sin grunnleggende myndighet. I Norge skal ingen gjenger ha mulighet til å gjøre krav på bydeler.

LES OGSÅ: Når medborgerne gjør motstand

Viktig med ressurser

Det er viktig at politiet får de nødvendige ressursene til å håndtere flokking. Å hindre politiet i å utføre sitt samfunnsmandat er høyst alvorlig. Det kan lede til at personer som gjennomfører ran, innbrudd, voldtekt eller et drap, går fri – nettopp fordi enkelte ønsker å skape en uoversiktlig og vanskelig situasjon for politibetjentene i en kritisk etterforskningsfase.

På denne måten kan flokking utvilsomt hevdes å true demokratiet og dets grunnverdier.

Dette leserinnlegget ble først publisert i Subjekt.

Powered by Labrador CMS