Bildet er et illustrasjonsfoto.

DEBATTINNLEGG

Politiets arbeidsvilkår svekkes: Det er nok nå!

Jeg ser med bekymring på at lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte i politiet gradvis, og tilsynelatende målrettet, blir bygget ned.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Politiskolen gikk fra å være en betalt etatsutdanning til å bli en høgskole hvor de fleste må ta opp studielån for å gjennomføre utdanningen.

Tidligere hadde ansatte i politiet tilbud om medlemskap i Statens Pensjonskasse og gode lånebetingelser på lik linje med andre statsansatte. Ordningen veide opp noe for dårlige lønnsvilkår sammenlignet med det private arbeidsmarkedet. 

Denne ordningen er gjennom årene betraktelig forringet, og utgjør i dag liten eller ingen forskjell fra andre lån.

Ansatte i staten, herunder politiet, hadde en gunstig pensjonsordning. En pensjonsordning som ble oppfattet som en del av vilkårspakken, hvis man valgte politiet som arbeidsplass. 

Gjennom årene har mange ansatte godtatt dårlige lønnsvilkår med bakgrunn i gode pensjonsvilkår.

Gjennom årene har mange ansatte godtatt dårlige lønnsvilkår med bakgrunn i gode pensjonsvilkår. Denne ordningen er også borte. 

Den totale pakken mange av oss sa ja til for mange år siden, er nå fjernet med tilbakevirkende kraft av sittende regjering. Vilkårspakken i politiet ble med ett veldig mye dårligere.

Politiyrket kommer med mange ulike belastninger og tjenester som krever unntak fra arbeidsmiljøloven, og opplevelser som utfordrer et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Eksempelvis arbeider mange treskiftsturnus, som gjennom forskning er bevist å forkorte levealder.

Heldigvis har vi vært beskyttet av arbeidsmiljøloven - men Politiets Fellesforbund og de andre organisasjonene har imidlertid gått med på unntak fra loven. Dette har vi gjort under en vesentlig forutsetning: At det ble tydelig rammet inn i ATB-avtalen. 

Denne særavtalen skulle gi beskyttelse mot uheldig arbeidsbelastning og gi Politiets Fellesforbund en vesentlig kontrollmulighet for å beskytte den enkelte politiansattes helse og arbeidsvilkår. 

De senere årene har arbeidsgiver, med Politidirektoratet som pådriver, stadig endret sin fortolkning av de ulike paragrafene i disfavør den enkelte ansatte.

De senere årene har arbeidsgiver, med Politidirektoratet som pådriver, stadig endret sin fortolkning av de ulike paragrafene i disfavør den enkelte ansatte.

Etter vår oppfatning blir dette gjort slik at den ansatte kan utnyttes mer og at den ansatte blir gitt mer ugunstige arbeidstider. Resultatet av dette er en uforutsigbar arbeidstid, men også uforutsigbarhet for egen fritid. 

Bestemmelsene om oppfølging og kontroll har ikke blitt fulgt opp av et direktorat som har vært mer opptatt av å utnytte de ansatte mest mulig for lavest mulig kostnad.

Eksemplene er mange:

  • Evaluering har ikke blitt gjennomført hvert år. Dette er et krav i avtalen.
  • De gangene evaluering har blitt gjennomført, har funnene ikke blitt fulgt opp med adekvate tiltak.
  • ATB-utvalget, som etter avtalen skal bidra til felles forståelse og løse uenigheter, er etter vår oppfatning ikke fungerende. Med svært få unntak har ikke utvalget løst noen problemstillinger. Status per i dag er at det er uenighet om en stor andel av bestemmelsene som har betydning for den ansatte. Hvem taper på det? Den ansatte. I mellomtiden utnyttes de ansatte gjennom arbeidsgivers fortolkninger av bestemmelsene.

Til sammen betyr dette at lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte i politiet de senere årene har blitt betydelig svekket!

Gang på gang vinner den kyniske utnyttelsen av den enkelte ansatte frem i beslutningene.

Dette viser, etter min oppfatning, et direktorat som ikke er på de ansattes side. Gang på gang vinner den kyniske utnyttelsen av den enkelte ansatte frem i beslutningene. 

Samtidig gir direktoratet inntrykk av manglende forståelse og kunnskap om vanlig politiarbeid gjennom et antall opptredener i media. 

Ingen i politiet kan regne med å ha Politidirektoratet i ryggen når de setter seg selv i livsfarlige situasjoner i samfunnsoppdragets tegn - og for å trygge publikum. 

Tillitskrise mellom ansatte og toppledelse, skriver Politiforum.

Man kan spekulere i hva det på lang sikt vil innebære rent samfunnsmessig at man gjør lønns- og arbeidsvilkår for det sivile maktapparatet betydelig dårligere. Allerede nå ser vi etterforskere som må ta arbeid utenom politijobben for å få livene og økonomien til å gå rundt.

Det er mange skikkelige ledere i politiet og i Politidirektoratet. Det er på tide at de får mer plass.

Det er mange skikkelige ledere i politiet og i Politidirektoratet. Det er på tide at de får mer plass. 

Det er på tide at de tar mer ansvar og at dere andre støtter dem i det. 

De ansatte er utnyttet nok. Det er nok nå! 

Fornøyde arbeidstakere produserer best og lengst!

Powered by Labrador CMS