Saken om de to brødrene Arman og Stian Vestad (til høyre) var den mest leste på Politiforum.no i 2019. Også historien om hundefører Tina Edvardsen og Birgitte Tengs-etterforsker Stian Elle kom med på topp 10-lista.
Saken om de to brødrene Arman og Stian Vestad (til høyre) var den mest leste på Politiforum.no i 2019. Også historien om hundefører Tina Edvardsen og Birgitte Tengs-etterforsker Stian Elle kom med på topp 10-lista.

Disse sakene ble mest lest på Politiforum.no i 2019

Historien om de to brødrene som gikk sine vidt forskjellige veier er den mest leste saken på politiforum.no, i det som er et nytt rekordår på nett for Politiforum.

Publisert

Når 2019 snart er historie, er det på tide å gjøre opp status for året som har gått. For Politiforum har 2019 vært et nytt rekordår på nett.

– I 2019 har vi hatt en økning i besøkstallene på 22 prosent. Vi er naturlig nok svært fornøyde med å få stadig flere lesere til nettsiden, sier redaktør Erik Inderhaug.

Politiforum.no nærmer seg nå tre millioner årlige sidevisninger, og har passert 800.000 årlige brukere.

– Dette gir økt oppmerksomhet til vår journalistikk og dermed også til saker som er viktige for våre lesere. Vi bruker dette som motivasjon for å levere vesentlig journalistikk også i 2020, sier Inderhaug.

Her er de 10 mest leste sakene i 2019:


1. To brødre, to skjebner
Brødreparet Arman og Stian Vestad vokste opp i et lite lokalsamfunn utenfor Molde på 1970- og 80-tallet. Mens den ene av dem endte opp som kriminell narkotikamisbruker og leverte våpnene i Orderud-saken, tok den andre fatt på en karriere som politi.

Hvordan kunne de to brødrenes liv ta to så vidt forskjellige retninger? Årets mest leste sak forteller historien til Arman og Stian.

2. Så kollegaen bli skutt - så mistet hun hundeførerjobben
I 2015 var politibetjent Tina Edvardsen bare centimetre unna da en kollega ble skutt og gjerningsmannen drept. Hendelsen preget henne sterkt, men hun stablet seg på bena igjen og fant glede i jobben som hundefører. To år senere fikk hun sjokkbeskjeden: «Du får ikke fortsette som hundefører». Igjen ble Edvardsen slått i bakken - denne gangen av ledelsen i Innlandet politidistrikt.

3. Politikerne raserer politiet
Det harmdirrende leserinnlegget til den nylig pensjonerte operasjonslederen Jørn Nilsen skapte stor debatt blant Politiforums lesere. Her forteller han om da gamle Telemark politidistrikt hadde én politi per 22.000 innbyggere, og advarer unge mennesker mot å søke Politihøgskolen fordi politireformen og politikernes manglende finansiering er i ferd med å rasere politietaten. «Det var et Guds under at det gikk så bra som det gikk, men før eller siden inntreffer katastrofen. Hvem står da fram og tar ansvar?», spør han.

4. En uke ved Statens barnehus i Bodø
Hvordan er det egentlig å jobbe på et barnehus? I dette gripende essayet forteller seniorrådgiver Jørn Thomas Martinsen ved Statens barnehus i Bodø om en helt ordinær arbeidsuke. Om den 11 år gamle jenta som blir slått av foreldrene, og spør om mamma og pappa må i fengsel når hun har fortalt om det hun har blitt utsatt for. Om barn som beskriver seksuelle overgrep. Om maktesløsheten som noen ganger kommer: «Klarer vi å hjelpe dette barnet?»

5. «Slik blir noen utrygge. Slik blir noen kriminelle. Slik endres Norge»
I dette leserinnlegget skisserer forfatteren en skremmende konsekvensrekke, og skisserer en framtid hvor reformer og underfinansiering av politiet, domstolene, kriminalomsorgen og psykiatrien har endret samfunnet fundamentalt. Ikke minst: «De ljuger. Og de vet hva de gjør», skriver den anonyme forfatteren. Terskelen er høy for å publisere anonyme leserinnlegg i Politiforum. Ved denne anledningen gjorde vi det, fordi vi deler forfatterens frykt for at identifisering kan gi konsekvenser.

6. Dette politi-apparatet skal avsløre førere i narkotikarus
Politiets nye screeningutstyr for å ta førere som er påvirket av narkotika, skal være tilgjengelig for alle enheter i politiet innen utgangen av 2019. «Det er helt åpenbart at dette vil bidra til å redde liv i trafikken», sa assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen. Politiforums sak om dette apparatet vakte interesse hos svært mange lesere, og denne saken ble årets sjette mest leste.

7. Løser du denne gåten, kan du få jobb i PST
Vet du hva en «HAI I en TWeeT» er? Kjenner du til betydningen av tallet 1337? Disse to elementene var en del av en svært original stillingsutlysning fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Denne digitale rebusen skulle lokke potensielle søkere til en stilling i PSTs teknologiavdeling - og saken om stillingsutlysningen lokket også svært mange lesere til Politiforum.no.

8. Syndebukken - historien om Stian Elle
Politiforums lange dokumentar om Stian Elle, Kripos-etterforskeren som avhørte fetteren til Birgitte Tengs, var den store, ufortalte historien i en av landets mest omtalte drapssaker. Elle var regnet som politiets beste avhører da han ble sendt til Haugesund i 1997. Han visste ikke da hvor stor betydning Birgitte Tengs-saken kom til å ha for hans videre liv og karriere. Dette er historien om Stian Elle. 

Dokumentaren er delt i tre deler. Her kan du også lese Del 2: Drapet som endret alt og Del 3: Saken som aldri slapp

9. Nok er nok nå!
Hovedverneombud Bjørn Druglimo i Sør-Øst politidistrikts leserinnlegg om politireformen, traff en nerve da det ble publisert i januar i år. Dagen etter at forskerne Cathrine Filstad og Tom Karp la fram dystre resultater fra en spørreundersøkelse om reformen, tok Druglimo til tastaturet og konkluderte med at «nok er nok!». Det var det mange andre som var enige i, og dette leserinnlegget kommer dermed på niende plass på «mest lest»-lista på Politiforum.no i 2019.

10. Politiet fikk massiv respons på moped-innlegg
Et Facebook-innlegg fra politiet i Finnmark - en bekymringsmelding om ungdommens mopedkjøring, rettet til foreldrene - fikk virkelig ben å gå på i sosiale medier. Det gjorde også artikkelen om innlegget på Politiforum.no, hvor politiinspektør Unni Pedersen Stock forklarte hvorfor hun gikk ut som hun gjorde: – Vi ønsker ikke å straffe ungdommen, men da må vi ha foreldrene og lokalsamfunnet med på laget. Den forebyggende jobben er ikke for politiet alene.