Ser du helikopteret? Det er neppe tilfeldig at politihelikopteret er synlig på Justis- og beredskapsdepartementets skisser over nytt beredskapssenter.

Beredskapsvalget

Fremskrittspartiet satser på at rotorbladene skal løfte dem før valget. Men de løfter neppe politiet ut av trange budsjetter.

Publisert Sist oppdatert

Hverdagen møtte «politipartiet» Frp da de gikk i regjering i 2013. Da Anders Anundsen dro nøkkelkortet på sin første dag som ny justisminister, møtte han et politi der et politisk bestemt bemanningsmål, etterslep på utstyr og teknologi, asyltilstrømning i 2015 og en kommende politireform spiste opp økningene i politibudsjettetene. Anundsen og hans parti måtte se på at nyutdannede stod uten jobb i fjor. Tre år ut i regjeringsperioden slet også Frp med å kvittere ut et konkret politiløft.

Men i fjor høst satte regjeringa opp tempoet. Anundsen beredte grunnen for sin etterkommer Per-Willy Amundsen. Først tildelte han nær 300 millioner kroner til distriktene til bruk valgåret 2017 – 300 millioner som viste seg å være helt nødvendig for at de ikke skulle gå kraftig i minus. Deretter lovet han to nye helikoptre til politiet.

Når regjeringa nå har lagt fram sitt reviderte nasjonalbudsjett kan justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen legge på enda et politihelikopter, og love ikke to, men tre nye helikoptre med transportkapasitet klare i 2019. Han kan også legge på 100 millioner kroner i engangsbevilgning til utstyr. Det skal gi distriktene biler, dataverktøy og uniformer. 20 millioner skal bedre objektsikring i Norge, som Riksrevisjonen har påpekt mangler ved. De som bryr seg aller mest og dyrenes ve og vel, kan glede seg over noen kroner til mer dyrepoliti.

Og som om det ikke var nok: Bare en time før revidert nasjonalbudsjett ble offentlig, kunne regjeringa også legge fram en reguleringsplan med konsekvensutredning for beredskapssenteret på Taraldrud. Endelig kom tegninger og skisser som tydet på at noe konkret er i gjære. Kanskje får Norge et beredskapssenter klart fra 2020, slik regjeringa ønsker, bygget på en tomt som hverken er for liten eller med bakken full med eksplosiv gass.

Regjeringa har møtt kritikk fra opposisjonen for sin innsats på beredskap. Som Politiforum skrev i denne månedens leder, finnes fortsatt ikke ressursene som manglet 22. juli 2011. Det inntrykket vil regjeringa justere før valget. Per-Willy Amundsen vil levere på beredskap.

Men beredskap koster. I tillegg til seg selv, tvinger regjeringa eventuelle arvtakere i regjeringskontorene til å følge opp ikke bare med millioner, men med flere milliarder kroner. Beredskapsdrømmen kan fungere som en snubletråd. Enten vil den kunne ramme andre deler av politiets stramme budsjett, eller så vil drømmen kunne ramme de partier som velger å prioritere den ned.

De nye helikoptrene skal ha kapasitet til å løfte beredskapstroppen ut av Oslo og ut i landet. Om det også innebærer å løfte justisministerens parti på meningsmålingene, vil tida vise. Men ser du nøye på konsulentenes tegninger over flunkende nye og nærmest selvlysende beredskapsbygg, ser du at det ofte lurer et rotorblad eller en helikoptersnute i et av hjørnene. Når velgerne går til urnene 11. september, er det i alle fall disse bildene Frp vil at velgerne skal huske.

Andre kommentarer fra Politiforums journalister:

Torkjell Trædal, journalist i Politiforum.
Powered by Labrador CMS