Lokket med 75.000 i bonus

I over ett år har lensmannskontoret på Tynset slitt med bemanningen.

Publisert Sist oppdatert

Først da lensmann Bjørn Tore Grutle «lokket» med 75.000 kroner i bonus kom søkerne løpende.

Som Politiforum skrev i forrige nummer, har aldri bemanningskrisen i politiet vært større enn nå. Nettopp det har lensmann Bjørn Tore Grutle merket på kroppen. Etter å ha lyst ut to faste stillinger i over ett år uten napp, måtte lensmannen begynne å tenke kreativt. Løsningen ble «cash».

- Etter at vi annonserte i Politiforum fikk vi seks søknader hvor vi kalte inn tre til intervju, sier Bjørn Tore Grutle.

I annonseteksten sto det følgende:

«De som ansettes, og som forplikter seg til å tjenestegjøre i driftsenheten i to år, får en bonus på 75.000 kroner hver. Ved binding i ett år er bonus på 35.000 kroner»

Rekrutteringsproblem

Ifølge Grutle er det liten tvil om at politi-Norge har et stort rekrutteringsproblem.

- Verden stopper ikke opp selv om politiet sliter med rekrutteringen. Når vi ikke har nok folk på jobb går det selvsagt ut over jobben vi er satt til å gjøre. I mine øyne må vi utdanne flere politifolk raskt, sier Grutle.

Grutle så seg så lei på problemstillingen med for lite folk på jobb at han ikke hadde noe annet valg enn å lokke med 75.000 kroner i bonus for å få flere søkere. Det er liten tvil om at det har hjulpet.

Grutle er driftsenhetsleder for Rendalen, Alvdal/Folldal, Tynset og Tolga/Os. I dag er det 18 personer ansatt fordelt på de fire lensmannskontorene. På det meste har det vært oppe i 21.

Etter innføringen av nye arbeidstidsbestemmelser kombinert med reservetjeneste har ikke akkurat bemanningssituasjonen blitt bedre, ifølge Grutle.

- Dagens bemanningssituasjon sliter voldsomt på dem vi allerede har her. Jeg må innrømme at jeg gleder meg til å få på plass to nye personer.

- Er politifolk så «enkle» at det holder å øke lønna, så kommer de?

- He-he. Jeg vet ikke, men vi var nødt til å prøve å lokke noen til oss. Det kan virke som vi har klart det, svarer Grutle.

Smart rekrutteringsmåte

Marit Østfoss har tidligere jobbet i Nord Østerdalen og er godt kjent i området rundt Tynset. Etter noen år i Oslo, valgte hun å søke seg tilbake til distriktet.

- Jeg tror dette er en smart måte å rekruttere på. Men for meg var det ikke det økonomiske som var avgjørende. Jeg har jobbet der tidligere så jeg vet hva jeg går til. Dessuten trivdes jeg veldig godt den gangen, sier Marit Østfoss.

For Stig Solbakken var det heller ikke den økonomiske biten som var avgjørende for hans valg av ny arbeidsgiver.

- Klart at disse pengene gjør det enklere i en flyttesituasjon. Men nå er det sånn at vi som jobber i staten ikke er velsignet med høy lønn, og dessuten går jo mye bort i skatt. Og for min del var det også private årsaker til at jeg flytter fra Oslo. Jeg driver med hundekjøring og den type aktiviteter passer bedre i Tynset enn i Oslo, sier Stig Solbakken.

Powered by Labrador CMS