Saken om politimannen Marius Ulekleiv, som møtte veggen, var den mest leste på Politiforum.no i 2022. Også saken om DNA-funn fra Baneheia-saken og politiets nye hybridbiler kom med på topp 10-lista.

Disse sakene ble mest lest på Politiforum.no i 2022

Historien om Marius Ulekleiv, og hans kamp mot utbrenthet, angst og depresjon, er årets mest leste sak.

Publisert Sist oppdatert

Psykisk helse, Rettsmedisinsk institutts rolle rundt DNA-bevis i blant andre Baneheia-saken, opptaksprøvene i Delta, og politiets nye båter og biler var noe av det som engasjerte leserne mest dette året. Med på lista over de mest leste sakene er også en gladsak fra 17. mai og utfordringer med flokking.

Her er årets mest leste saker.

1. Store gutter gråter ikke

Politiførstebetjent Marius Ulekleiv traff rett i lesernes hjerter da han stod fram med sin sterke og personlige historie, om sin kamp mot angst, depresjon og utbrenthet. Ulekleiv har i ettertid av at artikkelen ble publisert fortalt at responsen på artikkelen var over all forventning.

I slutten av november hadde langt over hundre personer tatt direkte, skriftlig kontakt med ham og fortalt om hvordan historien hans har rørt ved dem.

Ulekleiv ble også nominert til Politiforums Ærespris «fordi han snakker høyt om psykisk helse i politietaten».

2. Villedet om Baneheia i retten

«[R]esultatet av de DNA-funn som da var gjort ble presentert på en måte som mer var egnet til å villede enn å veilede. Dermed ble det skapt et inntrykk av at materialet måtte stamme fra to gjerningspersoner, uten de forbehold det ville være naturlig å ta», skrev lege Olav Gunnar Ballo (65) fra Alta, i en rapport.

I rapporten svarer han på spørsmål fra tidligere Baneheia-advokat Sigurd Klomsæt, om hva som skjedde da Ballo i april 2010 fant 199 prøver fra Baneheia som ble holdt skjult fra ham som direktør på Rettsmedisinsk institutt (RMI).

Daværende ledere ved medisinsk fakultet støtter Ballos fremstilling av forholdene ved instituttet. Bente Mevåg, tidligere leder for seksjon for biologiske spor ved Rettsmedisinsk institutt, viser til at retten må ta ansvaret for egne avgjørelser.

Mevåg skrev et leserinnlegg hvor hun svarte på påstandene, med tittelen «Grove, usanne (og injurierende) anklager fra Olav Gunnar Ballo», og fikk svar av Ballo i leserinnlegget «Avdeling for rettsmedisinske fag ved UiO (tidligere Rettsmedisinsk institutt) bør underlegges offentlig gransking».

3. Verdens sterkeste brannkvinne klarte opptakskravene til Beredskapstroppen - men bare så vidt

Kun to av 20 svært trente kvinner klarte Beredskapstroppens fysiske krav under en kartlegging i regi av Norges Idrettshøyskole. En av dem er verdens sterkeste brannkvinne.

Ingen kvinner har noensinne kvalifisert seg for å komme inn blant operatørene i Beredskapstroppen, til tross for at kvinneandelen blant søkerne til Politihøgskolen er over femti prosent. Dette gjenspeiles heller ikke i antallet kvinnelige søkere til Beredskapstroppen, som de siste årene har variert fra ingen til svært få.

4. LESERINNLEGG: Unnskyld for at jeg ikke tålte mer

«Unnskyld, sa jeg. For at jeg ikke tålte mer. Du svarte, unnskyld, det var ikke meningen. Jeg sa, beklager, men jeg må varsle om det, for det her finner jeg meg ikke i. Da svarte du, men jeg har jo sagt unnskyld for det jeg gjorde?».

Dette sterke leserinnlegget om varsling ble årets fjerde mest leste sak på Politiforum.no i år.

5. Her er politiets nye båter

Båtprodusenten Marell ble tildelt kontrakt for å anskaffe politiet fem nye M12-ribber. Båtmodellen er designet for å kunne kjøre i høy hastighet, og er laget av lette og sterke materialer som aluminium. Båten er laget slik at den som kjører den vil kunne se 360 grader rundt seg uansett fart og forhold.

Artikler om utstyr til politiet engasjerer, og artikkelen om denne båtanskaffelsen ble årets femte mest leste sak.

6. Gjenskapte 17. mai-bilde etter 22 år

Svend Andreas Aspaas var seks år gammel da han ble løftet opp på politimotorsykkelen til politibetjent Inge Frydenlund i Oslo på 17. mai i år 2000.

– Jeg hadde en drøm om å bli politi da jeg var liten. Sånn ble det dessverre ikke, men det var stort å få lov til å møte og snakke med en politimann, og å få sitte på motorsykkelen hans, sier Aspaas, i artikkelen.

17. mai 22 år senere førte tilfeldighetene til at han på nytt satt på politimotorsykkelen til Inge Frydenlund. Les saken og se bildene fra både år 2000 og 2022 her.

7. Når medborgerne gjør motstand (flokking)

I 2018 merket politibetjentene på Manglerud politistasjon at noe var i ferd med å endre seg. Oftere opplevde de at unge mennesker samler seg rundt dem og forsøker å hindre dem i å gjøre jobben sin.

Det betyr følelsen av å være i mindretall som politi, aggressive unge mennesker, bråk og roping. Kanskje kaster noen en stein eller flasker på politiet.

– Det virker som de vil tåkelegge og hindre politiet i å utføre oppdraget på stedet. De er provoserende og til dels aggressive, og de opptrer som at dette er deres område. Mange anser ikke politiet som en legitim aktør på «deres område», sier Rune Glomseth, forsker og tidligere førsteamanuensis ved Politihøgskolen, i artikkelen.

8. Politiets første hybride patruljebiler snart på plass

Ford Explorer hybrid er politiets første ladbare hybride patruljebil, og i år ankom de to første bilene Politiets Fellestjenester lokaler. Politidirektoratet bevilget midler til 16 slike biler, som fordeles på de 12 politidistriktene i landet.

Artikler om biler vekker alltid stort engasjement hos leserne, og denne artikkelen er intet unntak. Dette ble årets åttende mest leste sak.

9. Varsler storinnkjøp av patruljebiler

Nok en bil-sak troner høyt oppe på lista. I april varslet Justis- og beredskapsdepartementet at politiet skulle anskaffe 373 splitter nye kjøretøy dette året.

Dette var 169 flere kjøretøy enn opprinnelig planlagt, og innkjøpet kom som følge av politiets mindreforbruk i 2021, forklarte departementet.

10. Pistoler fra Glock blir politiets nye tjenestevåpen

Det skapte stor interesse da politiet inngikk avtale om nytt tjenestevåpen. Valget falt på Glock 17 og 19.

Både norsk og svensk politi signerte avtale med leverandøren Promoteq, om ny tjenestepistol, hylster fra Safariland og lykter fra Streamlight. Avtalen ble signert 25. februar.

Sara Bjølverud, pressekontakt ved Politiets Fellestjenester, skrev i en e-post til Politiforum at enhetlig utstyr i Norge og Sverige kunne bidra til styrket beredskap på tvers av landegrensene.

Powered by Labrador CMS