TIDLØST: Temaet psykisk helse trenger fortsatt oppmerksomhet, sier Ulekleiv. – Jeg har bare gitt det et ansikt, sier han.

Overveldende respons etter artikkel om psykisk helse

Politiførstebetjent Marius Ulekleiv har fått over hundre direkte, skriftlige meldinger etter å ha stått fram i Politiforum. – Tydelig at dette treffer en nerve, sier han.

Publisert Sist oppdatert

I forrige oktoberutgaven av Politiforum sto politiførstebetjent Marius Ulekleiv fram med sin sterke og personlige historie om sin kamp mot angst, depresjon og utbrenthet. Responsen på artikkelen har vært over all forventning, sier han.

– Det har vært og er fortsatt overveldende, sier Ulekleiv.

En grov opptelling viser at langt over hundre personer har tatt direkte, skriftlig kontakt med ham for å dele sine reaksjoner på artikkelen.

– Mange folk uttrykker at de bryr seg om meg, og jeg er utrolig takknemlig for omsorgen folk har vist for meg. Noen har det tøft sjøl eller har hatt det tøft, og opplever at de finner hjelp i å lese om meg. Det er en ubeskrivelig god følelse. Andre sier de kjenner seg igjen i mye, og at saken har fått dem til å reflektere over en del ting. Det er tydelig at dette treffer en nerve, og at det er befriende for mange at noen tør å rote litt rundt i dette vepsebolet. Og det tikker fortsatt inn meldinger og e-poster, sier politiførstebetjenten.

Oktoberutgaven av Politiforum.

Han tar seg tid til å svare opp alle som kontakter ham direkte.

– Det er viktig for meg når de tar seg tid til å skrive til meg, og ikke minst deler fra egne historier. Jeg har fått noen veldig lange meldinger. Når jeg leser de lange, fine meldingene fra folk som skildrer viktigheten av bidraget mitt, blir jeg veldig ydmyk. Det har kommet mange tårer når jeg har lest hva folk skriver, sier Ulekleiv.

– Hvem er de som har tatt kontakt med deg?

– Det er alle mulige, kjente og ukjente, menn og kvinner, eldre og yngre. Personer på tvers av stillinger i politiet og IP-kategorier. Dette berører åpenbart mange på ulike nivåer, svarer han.

Ulekleiv har også fått en hilsen og takk for åpenheten fra toppledelsen i Øst politidistrikt.

LES OGSÅ: Marius Ulekleiv var høy, mørk og utilnærmelig. Så raknet alt.

Mest lest på nett

I Politiforum-saken forteller han åpenhjertig om hvordan det var å gå fra å være en topptrent polititjenestemann til å være så nedbrutt at han ikke klarte å stå opp om morgenen. Ulekleiv ønsket å fronte saken bredt for å skape åpenhet, og bidra til å normalisere det å slite psykisk.

I artikkelen peker han på hvordan han ønsket å være «den ene for en annen» – personen Ulekleiv selv gjerne skulle visst om da han hadde det som vanskeligst.

– Jeg har kjent veldig på det etter at saken ble publisert, at jeg kan være en slik person for mange andre. Det betyr veldig mye for meg, sier han.

Selv gikk Ulekleiv mange runder i forkant av publiseringen for å begrense sine egne forventninger.

– Jeg var bevisst på å fokusere på at motivet mitt var å gjøre dette fordi det føles riktig å gjøre det. Responsen får jeg uansett ikke styrt, så jeg var veldig nøktern rundt det. Men jeg må innrømme at jeg følte meg fryktelig avkledd og sårbar når saken var ute. Derfor var det så veldig rørende og sterkt da det begynte å komme tilbakemeldinger, og jeg skjønte at «wow – dette betyr mye for folk». Det varmet vanvittig, forteller han.

Artikkelen har også fått ben å gå på utenfor politimiljøet. Den er allerede den mest leste saken på Politiforum.no i 2022, og har nådd titusener av lesere gjennom sosiale medier. Kommentarer som «Dyp respekt», «Stort og modig» og «Du redder liv», er noen av beskrivelsene fra Politiforums kommentarfelt på Facebook. Flere gir også uttrykk for at dette er noe av det viktigste de har lest.

Radioprogrammet Ekko på NRK har også fått med seg historien hans, og skal intervjue både Ulekleiv, sjefen hans Martin Kristiansen og psykolog John Petter Fagerhaug til et lengre innslag om temaet.

Helse og familie først

Selv tenker Ulekleiv at den bølgen med oppmerksomhet han nå står midt oppi, kommer til å trekke seg tilbake.

– Men jeg vet jo at bidraget mitt alltid vil være der, og at jeg allerede har betydd mye for flere. Dette vil alltid være en del av meg. Jeg har begynt å lande i at det føles bra, sier han.

– Hvordan blir veien videre for deg nå?

– I hvilken grad jeg tenker å bruke dette aktivt framover, vet jeg ikke. Jeg gleder meg til å teste ut podkasten vår og til å stille opp i Ekko, og utover det er jeg åpen for å bare se hva som dukker opp. Det føles utrolig meningsfylt å bruke min åpenhet og erfaring på denne måten, og veien blir til etter hvert som jeg går, svarer Ulekleiv.

Samtidig, understreker han, handler ikke dette om ham personlig, men om et viktig tema.

– Det er et tema som fortsatt trenger mye oppmerksomhet. Jeg har bare gitt det et ansikt, sier Ulekleiv.

Det personlige fokuset hans nå, er på å fortsette med behandling og få ordentlig skikk på helsa.

– Målet er å komme tilbake i full jobb på sikt, men først og fremst skal jeg ta vare på meg selv, familien og helsa. Mønstrene sitter hardt, og jeg må fortsatt være bevisst på det, men jeg ser lyst på framtida, avslutter han.

Powered by Labrador CMS