– Politifolk som sier ifra, er det Norge vil ha

Hadia Tajik advarte mot at «blå stillhet» kan gå for langt, da hun talte til landsmøtet.

Publisert Sist oppdatert

Lederen av Justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet, gikk på talerstolen til PFs landsmøte onsdag ettermiddag.

I talen valgte hun å vie mye plass til utfordringer rundt åpenhet og kultur i politiet. Til delegatene sa Tajik blant annet at en kultur som ikke aksepterer åpenhet og kritikk, vil ramme både politifolk, ofre for kriminalitet og samfunnet.

– Jeg har hørt fra for mange at det er krevende å ta opp temaer som er viktige for politifolk, men som også kan være utfordrende, utdyper Tajik overfor Politiforum.

Sitter på enkelthistorier

Tajik refererte til begrepet «blue silence», eller blå stillhet, innad i politiet. En stillhet som av og til kan være bra når det handler om respekt for politikolleger og -ledere, men som kan få uheldige konsekvenser når det hindrer at standpunkter og erfaringer deles med andre, mener Tajik.

– Finnes denne «blå stillheten» i politiet?

– Forskerne sier det. Og enkelthistorier som jeg har fått høre sier at det stemmer. Det kan av og til være til det gode, n det må være rom for å kunne være den kritiske stemmen i interne diskusjoner og i debatter, sier Tajik.

Hun pekte blant annet på politimester i Østfinnmark politidistrikt Ellen Katrine Hætta, som opplevde motbør fra politiledelsen på Twitter en gang hun ytret seg offentlig.

Om det hun kaller sosiale sanksjoner når noen tar bladet fra munnen, og om politimester Hætta, var Tajik krystallklar.

– Jeg vil gjerne se flere som Ellen Katrine Hætta. For folk som sier fra, er folk som bidrar til utvikling. Og som det heter i sangen: Slike menn og kvinner, vil det gamle Norge ha, sa Tajik fra talerstolen og fikk umiddelbar applaus fra landsmøtedelegatene.

– Må være frie til å diskutere

Til Politiforum sier komitélederen at det må kunne skilles mellom taushetsbelagte enkeltopplysninger og de store linjene.

– Mener du at flere av diskusjonene som skjer rundt på politistasjoner i landet, bør være en del av den offentlige debatten?

– Det kommer an på hva slags diskusjoner vi snakker om. Det er klart at mange taushetsbelagte opplysninger er ment å ikke snakkes om. Men man skal kunne føle seg fri rundt diskusjonsbordet som ansatt i politiet, slår Tajik fast.

– Jeg mener man skal kunne føle seg fri til å ta prinsipielle diskusjoner i offentligheten, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS