TRENING: Mens vi venter på at et nasjonalt beredskapssenter skal komme på plass, mener ordføreren i Kongsvinger at alt ligger til rette for et midlertidig beredskapssenter ved Politihøgskolens øvingssenter i Kongsvinger. Her fra en øving med Beredskaptroppen på Sæter i fjor sommer.

– På Kongsvinger ligger alt til rette mens vi venter på et nasjonalt beredskapssenter

Ordfører Sjur Strand mener Kongsvinger er et godt alternativ. Men justisministeren sier det er helt uaktuelt.

Publisert Sist oppdatert

Kraftige protester fra lokalpolitikere og naboer i Ski - etter flere år med planlegging er ennå ikke første spadetak tatt i byggingen av beredskapssenteret på Taraldrud, som skal styrke sikkerheten og beredskapen, særlig ved terrorangrep.

I forrige uke vedtok Kommunal- og moderniseringsdepartementet reguleringsplanen, og dermed er det opp til Stortinget å bestemme om det skal bygges eller ikke.

Og mens man venter på at et nasjonalt beredskapssenter skal stå klart, er det ifølge justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) helt uaktuelt med et midlertidig beredskapssenter ved Politihøgskolens opplæringssenter i Kongsvinger.

Han mener det ligger for langt unna for beredskapstroppen som til vanlig går i tjeneste i Oslo.

– Taraldrud skal realiseres. ­Beredskapssenteret skal bygges der. Det er et særdeles godt planlagt og gjennomarbeidet prosjekt som skal være på plass om få år. Det er ingen behov for midlertidige løsninger, og det vil bare føre til ekstrakostnader, sa han til VG i forrige uke.

Ordfører i Kongsvinger, Sjur Strand er helt uenig.

– Jeg mener ikke å konkurrere om det nasjonale beredskapssenteret. Men mens vi venter - og det vil ta lang tid før det står klart, så ligger alt til rette for både bombegruppa og beredskapstroppen her i Kongsvinger. Det har allerede gått seks år med venting på et fast øvingsareal.

Kan bli enda flere utsettelser

Når det nå er varslet sivile søksmål og flere Taraldrud-grunneiere har levert formell klage på regjeringens ekspropriasjonsvedtak, vil det ta enda lengre tid før et beredskapssenter står klart, mener Strand.

– I dag trener både bombegruppa og beredskapstroppen jevnlig ved opplæringssenteret, og her er det romslige lokaler spesialinnredet for å trene på pågripelser og skarpe situasjoner, sier han.

Tidligere har både Frps fylkesleder Johan Aas og Aps stortingsrepresentant Tone M. Sønsterud snakket varmt om et midlertidig beredskapssenter ved Politihøgskolens utdanningssenter på Sæter i Kongsvinger.

Men justisminister Amundsen sier til VG at hele poenget med et nytt beredskapssenter er at de nasjonale beredskapsressursene skal samlokaliseres, og forteller at beredskapstroppen allerede har lokalisering og funksjoner som fungerer.

Beredskapssenteret på Taraldrud skal etter planen stå ferdig i 2020 med blant annet politiets helikoptertjeneste, skytebaner, beredskapstroppen, bombegruppa og krise- og gisselforhandlerstjenesten.

MIDLERTIDIG BEREDSKAPSSENTER: Ordfører i Kongsvinger Sjur Strand (Ap) mener alt ligger til rette for øvingsareal til både bombegruppa og beredskapstroppen ved Politihøgskolens øvingssenter på Sæter i Kongsvinger.
Powered by Labrador CMS