BEVÆPNING: Bevæpnet politi utenfor Stortinget.

Ni måneder med punktbevæpning: - Ikke fått noen reaksjoner på at vi går bevæpnet

Kun ett politidistrikt har bedt om å få innføre fast punktbevæpning, siden muligheten for dette ble vedtatt i fjor. 

Publisert Sist oppdatert

I juni i fjor vedtok stortingspolitikerne at politiet fikk mulighet for permanent punktbevæpning. Siden dette tro kraft 1. juli 2018, har politiet derfor kunnet innføre fast bevæpning på steder som blir ansett som spesielt utsatt. 

På de ni månedene som er gått, er denne muligheten kun brukt ett sted, opplyser Politidirektoratet. Dette er Oslo lufthavn Gardermoen. 

Grethe Løland, politistasjonssjef ved Gardermoen politistasjon.

Ifølge Grethe Løland, politistasjonssjef ved Gardemoen politistasjon, er erfaringene gode. 

- Vi har ikke fått noen reaksjoner fra publikum eller andre på at vi går bevæpnet. Jeg tror det er fordi folk i Norge er så vant til å reise, og vant til at politiet på flyplasser i andre land er bevæpnet, sier Løland. 

Forslaget om punktbevæpning skapte stor debatt før det ble innført i fjor. Da forslaget ble behandlet i Stortinget, fikk regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre støtte fra alle partier, med unntak av Sosialistisk Venstreparti og Rødt

LES OGSÅ: Regjeringen fikk viljen sin: Det blir permanent punktbevæpning av politiet på utsatte steder

Store avstander

Løland forteller at politifolkene selv føler en større trygghet ved å ha våpenet tilgengelig, hvis det skulle skje noe. 

- Med punktbevæpningen kan de ha fokus på løsning av oppdraget. De trenger ikke først å ta seg til bilen for å bevæpne seg, for deretter å løse oppdraget, sier hun, og legger til at mannskapene på Oslo lufthavn kan være langt unna bilen. 

- Ofte parkeres tjenestebilene utenfor terminalen. Fra øst til vest, inne i terminalen, er det i underkant  av én kilometer, sier hun. 

Løland legger til at det også tar lenger tid å forflytte seg inne på Gardermoen, fordi det er så mange reisende. 

- Da har vi den tryggheten at vi har våpenet med oss, slik at vi slipper å løpe forbi en hendelse for å hente våpenet i bilen, sier hun. 

- Vi har ofte flere patruljer på forskjellige steder, så beredskapsmessig vil det også være noen som er raskt på stedet, legger hun til. 

Men selv om politiet ikke har fått reaksjoner på bevæpningen, er det mange som kommer bort for å kommentere et annet virkemiddel

- Det vi får kommentarer på er at vi kjører segway, siden det er store avstander. Det synes folk er morsomt, sier Løland. 

Elisabeth Rise, seksjonssjef i Politidirektoratet.

Høy terskel

Elisabeth Rise, seksjonssjef i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet, forteller at Øst politidistrikt, som anmodet om punktbevæpning for Oslo lufthavn Gardermoen, er det eneste politidistriktet som har bedt om dette. 

- Det er politidistriktene som vurderer behovet for bevæpning i sitt eget distrikt, og ut fra enkelte regler i våpeninstruksen anmoder de om bevæpning og sender det til oss. Hvis vi mener det er grunnlag for bevæpning ber vi Justisdepartementet om samtykke, sier Rise. 

Hun legger til at det er høy terskel for å få innvilget punktbevæpning, og at det derfor er naturlig at det bare er Øst politidistrikt som har bedt om det. 

- Hvilke erfaringer har dere med punktbevæpning så langt? 

- Det har fungert veldig godt. Vi har hatt en god prosess med Øst politidistrikt som har Gardermoen, og diskutert behov og vilkår for bevæpning med dem. Det er en tidsubegrenset bevæpning, men det vil hele tiden være en vurdering av om det fortsatt er riktig å ha bevæpning, og derfor har vi rutiner på rapportering om det, sier Rise. 

LES OGSÅ: Viser fram sitt nyeste råskinn: Politi-segway

Powered by Labrador CMS