Får plass på Luftfartsmuseet: - Viktig at det blir tatt vare på

Norsk Luftfartsmuseum skal ta vare på Norges første politihelikopter for fremtiden.

Publisert

Norges aller første politihelikopter, helikopteret LN-OCP, skal snart finne veien til et siste stoppested. Regjeringen har bestemt at helikopteret skal gis i gave til Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. 

Til museets nettsider sier Tore Bugge Pedersen, leder for samlingsavdelingen på Norsk Luftfartsmuseum, at han ba om akkurat dette helikopteret for å kunne fortelle om den norske beredskapen. 

- Vi ønsket å ha en representant for alle de tre store tjenestene; ambulanse, redning og politi. Det er utrolig flott at vi nå får dette og at regjeringen ser viktigheten av å bevare denne delen av etats-historien, sier Pedersen. 

Det gamle politihelikopteret skal til Luftfartsmuseet i Bodø. 

LES OGSÅ: Airlift fikk kontrakten - Skal sikre helikopterberedskap for politiet i Nord-Norge

Norsk beredskapshistorie

Helikopteret må ut av lageret det står på i dag, innen 30 juni. 

Norsk Luftfartsmuseum har planlagt at helikopteret i første omgang skal stå på plassen som er holdt av til et Sea King-helikopter, som også er ventet inn til utstillingen etter hvert. Når begge helikoptrene er på plass, er det mulig at politihelikoptret blir heist opp i taket. 

Det gamle politihelikoptret er et tomotors sivilt helikopter av typenm Eurocopter (EC) 135 T2, og det ble satt i operativ tjeneste for norsk politi i 2008. 

Norsk Luftfartsmuseum mener det gamle politihelikoptret er en viktig del av beredskapshistorien i Norge, og Pedersen peker på at dette stod på bakken under angrepet på Utøya. Etter 22. juli startet en stor diskusjon om norsk beredskap. I 2019 fikk Norge tre nye topp moderne politihelikoptre, og snart står et nasjonalt beredskapssenter ferdig på Taraldrud, hvor helikoptertjenesten skal samlokaliseres med bombegruppa, beredskapstroppen og krise- og gisselforhandlerne. 

– 22. juli kan være en av historiene vi knytter til dette helikopteret. Vi jobber nå med hvordan vi skal formidle historien til denne flotte gaven, og 22. juli kan absolutt blir en del av den, sier Pedersen. 

- Viktig å ta vare på

Magne Skaret, styreleder for Justismuseet i Trondheim og leder av Norsk politihistorisk selskap, sier det er gledelig at politihelikoptret blir tatt vare på. 

- Det er fint å vite rent historisk at det blir bevart, og kan være tilgjengelig for å vises fram. Justismuseet i Trondheim har ingen mulighet til å lagre helikoptret, og at det blir tatt vare på er viktig. Om 20, 30 og 40 år vil man fortsatt kunne se hvordan helikopteret virkelig var, sier Skaret. 

LES OGSÅ: Høytflyvende beredskap - dette er politiets nye helikoptre

Powered by Labrador CMS