2018 ble et rekordår på nett for Politiforum. Her er noen av de aller mest leste sakene i år.

Disse sakene ble mest lest på Politiforum.no i 2018

Et rørende minneord, en adoptert polititjenestemann og vidåpne personalmapper sto i spissen for et rekordår på nett for Politiforum.

Publisert

Snart er 2018 over - og for Politiforum.no har det vært et rekordår. Aldri før har nettsakene våre blitt så bra lest som i år.

Statistikken viser nesten 2,4 millioner sidevisninger i 2018, en økning på nesten 250.000 sammenlignet med 2017.

Bruker mer tid på siden

Samtidig bruker også leserne mer tid på siden - hver besøkende tilbragte i gjennomsnitt 4 minutter og 40 sekunder på Politiforum.no i år.

– Vi er svært fornøyde med besøket på Politiforum.no, og ikke minst med at leserne bruker mer tid på sakene våre. Dette gjenspeiler også resultatet fra vår leserundersøkelse, der 60 prosent av leserne oppgir at de finner Politiforum.no nyttig, sier redaktør Ole Martin Mortvedt.

Han sier besøkstallene og resultatet fra leserundersøkelsen motiverer redaksjonen til å levere også i 2019.

– Vårt mål er å også neste år levere artikler på Politiforum.no som fenger og engasjerer våre lesere, sier Mortvedt.

Dette var de 10 mest leste sakene i 2018

 

1. Minneord om Børge Støylen
Årets mest leste sak var professor Stig O. Johannessens minneord om polititjenestemannen Børge Støylen, som ble rammet av muskelsykdommen ALS og døde i april i år - bare 40 år gammel. Støylen jobbet i livvaktstjenesten, og hadde Johannessen som veileder da han i 2014 skrev en masteroppgave om hemmelighold i organisasjoner. Polititjenestemannen ønsket å gå videre med en doktorgrad, da sykdommen rammet ham i 2016. 

2. Hjemreisen
Polititjenestemannen Idar Helland ble adoptert fra India som fireåring. Han vokste opp på Stord, levde et helt vanlig norsk liv, og tenkte ikke så mye over bakgrunnen sin; hvem han var og hvor han kom fra. Helt til en dag, da han og samboeren satte seg ned for å se filmen «Lion». Filmen forandret Idars liv - og i denne saken forteller han om da han reiste tilbake til India for å møte sin biologiske mor igjen, 25 år etter at han ble adoptert bort.

3. Hvis du er redd for hva som finnes i personalmappa di, bør du være forsiktig
Visste du at hvem som helst kan få innsyn i personalmappa di? Mange politifolk fikk hakeslepp da de leste hvor enkelt det er for hvem som helst å få tilgang til politifolks private opplysninger. I denne saken avslører Politiforum at politidistriktene har utlevert politiansattes arbeidskontrakter, lønnsopplysninger, personnumre, adresser, telefonnumre og andre opplysninger av privat karakter. Og det er helt lovlig.

4. Da de store hundene angrep, så ikke politiet noen annen utvei enn å skyte
I 2013 ble to hunder skutt og drept av to polititjenestemenn. I denne reportasjen forteller politifolkene hvordan de opplevde at hundene, av rasen grand danois, gikk til angrep, og at de derfor ikke så noen annen utvei enn å skyte dem. Hundeeieren har senere brukt store ressurser på å motbevise polititjenestemennenes versjon, blant annet gjennom en aktiv Facebook-gruppe der politifolkene har blitt hetset. Han anmeldte også polititjenestemennene, som i oktober etter planen skulle stille i Oslo tingrett - helt til søksmålet ble trukket kort tid før rettssaken var berammet.

5. Overgrepsbølgen
Bølgen av overgrep mot barn på nett, skyller over politiet, fører til at andre alvorlige saker må utsettes, og rammer de ansatte. I Politiforums sak fra januar, forteller etterforskere om hvordan den voldsomme økningen i disse sakene påvirker arbeidshverdagen - og privatlivet. Etterforsker Rakel Kristina Hauge forteller i denne saken om hvordan hun etter at hun selv fikk barn, fikk flashbacks til overgrepssaker hun hadde jobbet med - og om hvordan hun har blitt bevisst på hvordan hun skal håndtere dette.

6. Kronikk om avhørsmetoder i Birgitte Tengs-saken
Asbjørn Rachlews kronikk om avhørsmetodene politiet brukte på 1990-tallet, og i Birgitte Tengs-saken spesielt, ble publisert allerede i 2016, men fikk nytt liv i forbindelse med dokumentarserien om drapssaken på TV2 i høst. I kronikken redegjør han for politiets avhørsmetoder i et historisk perspektiv, og hvordan systemfeilene som utviklet seg, kulminerte i Kripos-avhører Stian Elles avhør av fetteren til Birgitte Tengs.

7. Siv og Veronica skadet seg på jobb. Men de nektes erstatning.
I denne reportasjen forteller Politiforum om to politikvinner fra Trøndelag som ble skadet under trening på jobb - i henholdsvis arrestasjonsteknikk og livredning. Felles for dem begge, var at de skadet kneet alvorlig i forbindelse med jobb, og at skaden påvirket arbeidsevnen. Likevel får ingen av dem innvilget yrkesskadeerstatning fra NAV - noe de ikke er alene om.

8. Politibetjent Maria Visnes jobber som etterforsker, men ville tjent mer som renholder.
Historien om den nyutdannede politibetjenten som tjente mindre som etterforsker på vold og sedelighet enn hun ville gjort som renholder hos Kripos, er en av årets mest delte saker. Som etterforsker har hun en grunnlønn på 376.000 kroner i året, med få muligheter til skiftarbeid eller overtid for å spe på lønna. Samtidig som Visnes sto fram med sin historie, debatterte også Politiets Fellesforbund lønn på sitt landsmøte - og konkluderte med at etterforskningsløftet også må innebære et lønnsmessig etterforskningsløft.

9. Advarte Oslo-politimesteren mot økt gjengvold allerede i 2016
I 2016 advarte den daværende lederen for Oslo-politiets Spesielle Operasjoner (SO), Torstein Holand, mot at forslaget til omorganisering av Oslo politidistrikt vil være «en betydelig svekkelse av kampen mot organisert kriminalitet i Oslo». I april 2016, etter en rekke gjengrelaterte skyteepisoder i hovedstaden, vakte det stor oppmerksomhet da Holand fortalte om brevet i Politiforum - et brev som ifølge Holand ikke ble tatt alvorlig.

10. Video går viralt: Norsk politi bærer den berusede gullstrupen gjennom sommernatta
Sak nummer ti på lista, handler om en video som gikk viralt i sosiale medier. Den lystige videoen viser fem polititjenestemenn i Lillestrøm som bærer en beruset mann mellom seg, mens mannen høyt og skingrende fremfører R. Kellys «I believe I can fly». Videoen hadde blant annet over 30.000 visninger på en italiensk Facebook-side da Politiforum publiserte sin sak i juni.

Powered by Labrador CMS