Svenske politifolk får blomster og klemmer av det svenske folk på Sergels torg, midt i Stockholm sentrum, tre dager etter terrorangrepet.

Den svenske politisjefen om politiet i Stockholm-terroren: – De er helter

Ringte sin norske politisjefkollega og sa: «Fy faen. Vi har hatt et terrorangrep».

Publisert Sist oppdatert

Fredag 7. april ble Sverige rammet av terror, da 39 år gamle Rakhmat Akilov kjørte en lastebil inn i en gate og kræsjet inn i et kjøpesenter. Han tok livet av fire mennesker.

De siste par årene har svensk politi vært preget av splittelse og krisestemning, og det siste året har det toppet seg med en tøffere arbeidshverdag med flere skyteepisoder og drap. Etter terroren har folket samlet seg rundt sitt politi.

– Vi har hatt vanskelige år, men vi var der når vi trengte det. Jeg tror det svenske folket følte at vi var der da de trengte det, sier rikspolitisjef i svensk politi, Dan Eliasson, til Politiforum.

Omtaler politifolk som helter

Eliasson omtaler innsatsen til svensk politi etter terroren som en av de fineste innsatsene på mange år og skryter av sine politifolk.

– De er helter. De springer mot faren, ikke ifra. De beskytter, trøster og hjelper. Jeg er veldig stolt.

Bilder av rosehav rundt svenske politibiler vitner om at mange er enige med ham. Stockholms innbyggere har vist at de har satt pris på politiets jobb. Og Eliasson understreker at politiet også gjorde nettopp det – jobben sin.

– Det har vært mye splid i svensk politi. Kan slike hendelser, midt i all elendigheten det medfører, snu noe til noe positivt?

– Midt i elendigheten der folk dør og blir skadet, så finnes noe viktig i at båndet og tilliten styrkes mellom mennesker og politi.

Ringte sin norske politisjefkollega: - Fy faen

Da nordiske polititopper og fagforeningsledere møttes i Oslo forrige uke, var terrorangrepet et naturlig samtaletema mellom dem. Like etter terrorangrepet ringte de svenske og norske politidirektørene til hverandre.

– Jeg husker ikke helt om det var samme dag eller dagen etter. Men jeg ringte danske, norske og europeiske kolleger. Med Norge snakket vi blant annet om om 17-åringen som pågrepet i Norge kunne ha sammenheng med det som hadde skjedd i Stockholm, forteller Eliasson.

– Hva snakker dere om i en sånn samtale?

– Jo, en sånn samtale går omtrent sånn her: «Fy faen. Vi har hatt et terrorangrep. Nå må vi se om det er flere som står bak. Vi har tatt en gjerningsmann, og ser at dere har tatt noen i Norge. Vi må se om de har noen sammenheng.». Og så ber vi våre organisasjoner sjekke ut det, men det er de jo allerede i gang med å gjøre det.

– Så det blir en slags dobbeltsjekk av at organisasjonen følger opp?

– Ja, det blir en kontroll av at ting funker, forklarer Eliasson.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård, sier at det er naturlig både med direkte telefonsamtaler etter alvorlige hendelser, samt at terroren diskuteres når topplederne i politietatene i Norden samles.

– Det er noe vi snakker om. Vi har hatt nær kontakt og samarbeider med svensk politi. Det er en alvorlig hendelse som skjer nært. Da samarbeider vi både rundt hva vi vet og hva vi skal erfare til senere. Vi snakket i telefonen flere ganger gjennom påskedagene, sier Humlegård.

Når Dan Eliasson har festet blikket på et mål, fullfører han det. Og det bør også norske politiledere gjøre, mener han.
Powered by Labrador CMS