SØR-VEST POLITIDISTRIKT

PF får kritikk for manglende støtte

Flere medlemmer av Politiets Fellesforbund (PF) som har havnet i konflikt med ledelsen i Sør-Vest politidistrikt, er kritiske til at forbundet ikke er mer på banen og yter medlemmer tilstrekkelig hjelp.

FÅR KRITIKK: Politiets fellesforbunds lokallag i Sør-Vest får kritikk for manglende støtte til egne medlemmer. Lokallagsleder Per Anders Røsjorde (t.h.) og nestleder Erlend Bjørnestad (t.v.).
Publisert

Andre PF-medlemmer Politiforum har snakket med i Sør-Vest stiller seg bak kritikken.

Ett PF-medlem som har sluttet i politiet etter at han fikk det han opplever som en grunnløs advarsel mot seg, gitt med det han opplevde var vikarierende motiver, forteller at han fikk nei av PF da han ba om advokatbistand.

– I denne prosessen føler jeg meg helt rettsløs. Det hadde vært mer håndterbart for meg å bli anmeldt for voldtekt eller seksuell trakassering. Da hadde i det minste saken blitt undersøkt. Nå får jeg ikke vite noen ting. Jeg har i ettertid bare fått vite at de har sagt ja til anonyme varsler, det vil si gått aktivt ut og sagt at andre kunne varsle anonymt mot meg. Og så kan de ikke si til meg hva disse varslerne har sagt. Jeg får ikke vite hvem. Jeg får ikke vite hva. Jeg får ikke vite når. Jeg får ikke vite noen ting, sier han til Politiforum.

Også andre Politiforum har snakket med sitter med tilsvarende erfaringer eller reagerer på vegne av kolleger de mener burde fått langt mer hjelp i vanskelige enkeltsaker.

Må godkjennes sentralt

– Det er en del medlemmer som ønsker juridisk bistand i en del personalsaker, hvor vi dessverre ikke har anledning til å innvilge dette. Våre rammer for å innvilge økonomisk bistand til en advokat styres av vedtektene landsmøtet i PF har fattet. Som lokallag kan vi innvilge inntil to timer ved førstegangskonsultasjon i noen type saker, utover dette så er det PF sentralt som avgjør om saken omfattes av vedtektene, opplyser leder av PF Sør-Vest, Per Anders Røsjorde. Han erkjenner at dette ikke strekker til.

– Dette er en utfordring, spesielt i de sakene som oppleves som alvorlig for det enkelte medlem, men som likevel ikke er alvorlige nok til at de omfattes av vedtektene, sier Røsjorde.

Han legger til at de uansett prøver å bistå gjennom oppfølging fra de lokale tillitsvalgte.

Etter vår oppfatning ligger det mye berettiget kritikk mot arbeidsgiver.

Leder av PF Sør-Vest, Per Anders Røsjorde

– Vi opplever mange ganger at vi får til gode løsninger ved ikke å være i det juridiske sporet. Men dessverre er det saker hvor vi ikke klarer å komme i mål, og medlemmet blir veldig skuffet. Der er det forståelse for at det både ligger kritikk og skuffelse over PF. Målet er alltid å bli bedre, men det er ikke alt som ligger innenfor vår makt å kunne løse, svarer Røsjorde.

Betydelige utfordringer

PF Sør-Vest mener politidistriktet har hatt betydelige utfordringer med arbeidsmiljøet i flere år.

– Det har vært krevende på flere områder, som har forsterket hverandre. Vi er kjent med mange saker som vi tenker skulle vært håndtert veldig annerledes av arbeidsgiver, og at dette har blitt en stor belastning for dem dette gjelder. Etter vår oppfatning ligger det mye berettiget kritikk mot arbeidsgiver. Samtidig er det også ting vi som fagforening burde håndtert annerledes, sier Røsjorde.

Han mener at det er lyspunkter og at enkelte ting har blitt bedre.

– Vi har i senere tid utviklet et godt samarbeid med HR. Det har bidratt til å løse opp i flere saker på et tidlig tidspunkt, som ellers kunne blitt en større belastning for medlemmene våre. Vi ønsker mer av dette gode samarbeidet framover, sier Røsjorde.

TIPS POLITIFORUM: Vet du noe om denne saken eller ønsker å fortelle oss om noe annet du vil vi skal skrive om? Ta kontakt med Politiforums journalist på e-post kjetil@pf.no eller tlf. 4177 5050, gjerne via den krypterte meldingstjenesten Signal.

Powered by Labrador CMS