Økningen i hatkriminalitet fortsetter

Anmeldt hatkriminalitet økte med 18 prosent fra 2022 til 2023. Totalt ble det registrert 1090 slike anmeldelser i fjor.

PASSER SIKKERHETEN: Politifolk vokter ruta under Pride-paraden i Oslo i 2023.
Publisert Sist oppdatert

Det melder Oslo politidistrikt i en pressemelding. Politidistriktet etterforsket nesten en tredjedel av disse anmeldelsene i fjor.

– Det er positivt om økningen i antall anmeldelser betyr at flere tør å anmelde og har tillit til at hatkriminalitet blir tatt på alvor av politiet. Det er viktig for oss at de som blir utsatt for kriminalitet anmelder slik at vi kan få kjennskap til kriminaliteten som skjer, for å kunne straffeforfølge og gjøre tiltak, sier politimester Ida Melbo Øystese i pressemeldingen.

Hatefulle ytringer utgjorde den klart største andelen av lovbruddene i 2023, som i foregående år.

«Hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse viser seg å være det vanligste hatmotivet og utgjør nærmere halvparten av alle registrerte hatmotiv», skriver politidistriktet i pressemeldingen.

Størst prosentvis økning finnes i antall anmeldelser hvor hatmotivet er seksuell orientering, kjønnsidentitet/kjønnsuttrykk og antisemittisme.

– Vi ser at økningen som startet i fjor på anmeldt hatkriminalitet mot skeive fortsetter. Det har også vært en økning i anmeldt antisemittisme etter at konflikten i Midtøsten brøt ut 7. oktober i fjor. Vi vet ikke om økningene betyr at flere anmelder og at det er blitt mindre mørketall, eller om det gjenspeiler en økning i antall hendelser. Det siste er bekymringsfullt hvis det er årsaken til økningen og er noe vi ser alvorlig på, sier Øystese i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Terrortiltalt hadde bilde av politifolk i Pride-paraden som bakgrunnsbilde på mobilen

Powered by Labrador CMS