Den nye kriminalteknikerbilen er sivil og glir inn i mengden. Men ved behov kan blålysene settes på og bilen gjøres svært synlig. (Foto: Torkjell Trædal)
Den nye kriminalteknikerbilen er sivil og glir inn i mengden. Men ved behov kan blålysene settes på og bilen gjøres svært synlig. (Foto: Torkjell Trædal)
Hele krimteknikerbilen i all sin prakt. (Foto: Torkjell Trædal)
Ved å henge opp en teltduk kan bakluka gjøres om til et ekstra rom, beskyttet fra vind og vær. (Foto: Torkjell Trædal)
Rommet kan for eksempel brukes til omkledning (Foto: Torkjell Trædal)
Med varmevifta kan teltet i bakluka varmes opp på kalde dager. (Foto: Torkjell Trædal)
Bak i bilen finnes en rekke skuffeløsninger og rengjøringsutstyr. (Foto: Torkjell Trædal)
I bakluka er et større rom med skuffer til oppbevaring av kriminalteknisk utstyr. (Foto: Torkjell Trædal)
Det er plass til lange gjenstander i bakluka på bilen. (Foto: Torkjell Trædal)
Skuffene er dype og en av dem er låsbare. Slik kan for eksempel verdibeslag sikres. (Foto: Torkjell Trædal)
Små skuffer for oppbevaring av mindre utstyr. (Foto: Torkjell Trædal)
Dette rommet er laget for å oppbevare bevis. Det er støpt i plast og kan spyles, slik at skittent bevismateriale fra for eksempel brannåsteder kan sikres. Større gjenstander kan sikres med kroker og stropper. (Foto: Torkjell Trædal)
I dette rommet på siden av bilen, kan kriminalteknikerne ha plass til personlig utstyr, klær og diverse. (Foto: Torkjell Trædal)
Bilen leveres som treseter, og har kontroller for samband og blålys. (Foto: Torkjell Trædal)
Blålysdetaljer er synlige på siden og bak på bilen. (Foto: Torkjell Trædal)
Lommelyktene lades når de ikke brukes. (Foto: Torkjell Trædal)
Ruter og 12-volts stikkontakt sørger for trådløst nett og strøm. (Foto: Torkjell Trædal)
Kriminalteknikerne har også fått bekledning den siste tiden. En softshelljakke med trykk er en del av krimteknikernes arbeidsbekledning. (Foto: Torkjell Trædal)
Kriminalteknikere jobber sivilt, men har nå fått et arbeidsanntrekk der rollen deres framgår tydelig. Her på en piquet-skjorte. (Foto: Torkjell Trædal)
Buksa har lommer for innlegg av knebeskyttere, slik at de holder seg på plass. (Foto: Torkjell Trædal)
Egen bukse er også en del av kriminalteknikernes uniformering. (Foto: Torkjell Trædal)
Også på brystet er yrkestittelen notert. (Foto: Torkjell Trædal)

Bilen ser helt vanlig ut på utsiden. Men det som skjuler seg på innsiden gjør hverdagen som krim­tekniker enklere.

Splitter ny kriminalteknikerbil.

Grå og anonym. Om ikke nødvendigvis en beskrivelse av den jevne kriminalteknikers ytre, så i alle fall en presis beskrivelse av utseendet på kriminalteknikernes nye bil.

Men bak det sivile preget, skjuler det seg et splitter nytt og standardisert bilkonseptsom nå er gjort tilgjengelig for kriminalteknikere over hele landet. Med tre rom som gir plass til rikelig med utstyr, verktøy og sikker lagring av bevis, kan den ekstra lange Mercedes Vitoen gjøre arbeidshverdagen enklere for krimteknikerne.

– Fram til nå har distriktene måttet bruke tid på å lage løsninger og sette opp egne biler for krimteknikerne. Nå har vi laget en standardisert løsning for hele politiet. Etter at distriktene ble større flytter kriminalteknikere på seg i større grad. De inngår i vaktsamarbeid. Folk fra ulike steder begynner å jobbe sammen. Da blir det behov for å kunne kjenne seg igjen i bilene, sier Dag Willy Minsås, seksjonsleder for polititeknisk materiell ved Politiets Fellestjenester.

Øyvind Amlie, fagansvarlig for kjøretøy, Arild Syversen-Nordberg, fagansvarlig for kriminalteknisk og Dag Willy Minsås, seksjonsleder for polititeknisk materiell i Politiets Fellestjenester. Foto: Torkjell Trædal

Den nye bilen vises fram hos PFTs tilholdssted på Jaren. Bilen har en innredning som er tilpasset kriminalteknikeres behov og som er utarbeidet sammen med brukere rundt i Politi-Norge, forteller Arild Syversen-Nordberg, opprinnelig kriminaltekniker, men nå fagansvarlig i PFT.

– Vi har hatt en brukergruppe som har bistått med innspill. Nå skal denne prototypen ut i landet og vi er klare for å motta enda flere tilbakemeldinger fra de ansatte, sier Syversen-Nordberg.

Mercedes Benz Vito, ekstra lang: Krimteknisk bil

 • Firehjulstrekk, automatgir, 190 Hk
 • Sivilt utrykningskjøretøy
 • Standardisert og praktisk innrednings­løsning
 • IKT-utstyr, ruter med tre sim-kort/bærere for WiFi, sømløst skifte
 • Lasterommet delt i tre rom, med adkomst fra hver sin dør:
 • Eget rom forbeholdt sporsikringsutstyr pakket i kofferter samt utstyrt med skuffer og hyller for forbruksmateriell
 • Separat rom er for personlig utstyr som verneutstyr, bekledning, spesialbelysning, fotoutstyr m.m
 • «Rent rom» til sikret materiale – kan spyles og vaskes/­desinfiseres
 • Låsbart rom/­oppbevarings­skuff for evt våpen, verdisaker m.m
 • Takboks for oppbevaring av materiell som bl.a presenninger, sporsikringsesker for våpen, likutstyr osv.
 • Fortelt for montering på åpen bakluke for utvidelse av bilen når den er parkert.
 • Konverter 220V for strøm til PC m.m. og flere 12V-uttak
 • Innvendig lys i alle rom med automatisk slukking og timer
 • To oppladbare lykter i ladestasjon – søke- og arbeidslys
 • Hengerfeste – til henger med bl.a. graveutstyr, skittent sikret materiale o.l.

En rekke lure løsninger

Bilen som vises fram ble kjøpt i fjor høst og har siden vært under utvikling. Den er bygget om innvendig hos leverandøren Bertel O. Steen.

Bilen er full av praktiske løsninger. I det ene siderommet der man kan har personlig utstyr, finnes 12-volts stikkontakt, ruter for internett og lommelykter som lades opp utenfor bruk. I alle rom er det godt med belysning i taket.

På andre siden finnes et beslagsrom som gjør at man kan sikre bevis rent og trygt. Å hindre kontaminasjon (forurensing) av bevis får stadig større betydning. Hele rommet kan spyles rent ved behov.

Bak i bilen finnes en rekke skuffeløsninger. Noen skuffer er små, andre er dype. En av dem er låsbar for lagring av for eksempel verdibeslag. Det finnes også utstyr for vask av hender. I selve bakluka kan man henge en presenning, slik at luka fungerer som et ekstra og oppvarmet rom. Her kan krimteknikerne skifte eller arbeide.

– Man kan også parkere inntil ting som bør skjules og dekke området mer til ved hjelp av presenningen, forteller Syversen-Nordberg.

Bilen leveres videre med skiboks og hengerfeste for ytterligere oppbevaring. Samband er installert. Haster det å komme fram, skrus sirene og blålys på, og bilens sivile ytre gjøres om til en blinkende politibil. Den er registrert som utrykningskjøretøy.

Økt fokus på kriminalteknikernes utstyr

Så langt har Møre og Romsdal politidistrikt og Finnmark politidistrikt bestilt sine utgaver av den nye Vitoen. Den har en prislapp på nesten 1,2 millioner – 1.181.000 – kroner, inkludert engangsavgift.

Kriminalteknikerne har også fått bekledning den siste tiden. En softshelljakke med trykk er en del av krimteknikernes arbeidsbekledning. Foto: Torkjell Trædal

Bilen inngår i en større satsing på kriminalteknikeres utstyr. Også bekledning og annet utstyr har blitt fornøyet det siste året.

 – Kriminalteknikere jobber sivilt. Men det var veldig varierende hva slags klær de brukte og det kunne være usikkerhet rundt rollene på et åsted. Nå har PFT anskaffet flere ulike plagg som er praktiske og som er merket med «Kriminaltekniker» på rygg og bryst, forteller Minsås.

Til toppen