KRITIKK: PST går i sin høringsuttalelse for bevæpning av norsk politi. PST kom med krass kritikk av Bevæpningsutvalget.

Avviser «ny melodi» fra PST i bevæpningssaken

Lokallagslederen i PST stiller seg undrende til kritikken fra visepolitimester Olafsen.

Publisert Sist oppdatert

Det var på onsdag at Arne Jørgen Olafsen, visepolitimester i Øst politidistrikt og medlem av Bevæpningsutvalget, uttalte at han reagerte på PSTs beskyldninger i høringsuttalelsen, hvor de anbefaler generell bevæpning.

Blant annet skriver PST at utvalget ikke har tatt innover seg at man må høyde for at terror kan skje i Norge og at PST er uenige i utvalgets beskrivelse av dagens trusselbilde.

– Jeg er overrasket over den kraftige ordbruken. Jeg mener vi blir beskyldt for å ikke være oppdatert. I rapporten som vi la fram i mars var PST den viktigste leverandøren av kunnskap på terror og trusselbildet. Jeg opplever at de sier noe helt annet i høringsuttalelsen enn det de fortalte oss. Dette er ny melodi fra PST-sjefen, sa Olafsen til Politiforum.

Lokallagsleder Lasse hos PST, er sterkt uenig med Olafsen.

– Selvsagt sier ikke PST en ting i møte med bevæpningsutvalget, og en annen ting nå. PSTs siste åpne trusselvurdering ble publisert i februar, før bevæpningsutvalget la frem sin rapport. Denne tegner det samme alvorlige trusselbildet som PST har gjort de siste årene og samsvarer med det bildet PST gir i høringssvaret til bevæpningsutvalgets rapport. Hvis Olafsen eller andre i utvalget opplevde at PST i møtet ga andre opplysninger enn det PST har gått ut med i sine årlige trusselvurderinger de siste årene, burde de enten under eller etter møtet stilt PST spørsmål, for å få oppklart dette, sier han.

Lokallagslederen mener bevæpningsutvalget da ville fått avklart om de hadde misforstått PST budskap, noe de tydelig må ha gjort.

− Men Olafsen beskriver høringsuttalelsen som nye toner. PST har ikke tidligere anbefalt bevæpning, nå skjer det. Er ikke det nye toner?

− Slik jeg oppfatter Olafsen, går hans kritikk på innholdet i høringsuttalelsen, ikke selve anbefalingen om generell bevæpning. PST har tidligere hatt som policy å ikke gi tydelige råd om tiltak, som for eksempel bevæpning. PSTs fag er å vurdere trusselbildet, så får politisk nivå i samråd med Politidirektoratet fortolke den informasjon og gjøre sine egne beslutninger knyttet til bevæpning av politiet. Det PST nå har gjort, er å levere en høringsuttalelse, som er noe annet enn en trusselvurdering. I høringsuttalelsen måtte PST komme med en konklusjon. Som altså ble for generell bevæpning av politiet. Basert på det trusselbildet PST ser. Et trusselbilde som er det samme som altså ble varslet så sent som i februar, sier Lasse.

Olafsen sier til Politiforum at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Powered by Labrador CMS