SAMMENSVEISET: Best blir vi sammen, skriver innleggsforfatteren. Her fra PHS-avslutningen i Stavern i 2019.

STUDENTROPET:

Studentene er best sammen

Uansett hvilken karriere man velger er det ikke gitt at man skal sitte med drømmejobben første dagen etter endt studie.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

En gjennomgående bekymring blant politistudenter de siste årene har vært man får seg jobb etter endt utdanning. Det er flere medstudenter som har kommet til meg og spurt meg om vi i styret jobber noe med eller vet noe om hvordan jobbmulighetene blir når de er ferdig med studiet. Det å få nyutdannede i jobb er hovedprioriteten for PF Politistudentene.

Renate Johnsen Grøndal, i PF Politistudentene.

Jeg er selv tredjeårsstudent og har gjennom de siste årene hørt ulike utsagn fra studentene som opplever press tidlig i studieløpet. Presset og søken etter jobb starter tidlig. Allerede første året hørte jeg om at studentene holdt notater og informasjon tett til brystet. Dette for å ha et konkurransefortrinn ovenfor de andre studentene i jobbsøkingen etter endt studie. Det kan på mange måter se ut som at jobbpresset ulmer i studentmiljøet allerede tidlig i studieløpet, til tross for et ellers godt studentmiljø.

Bemanningstallene for nyutdannede har nylig blitt publisert. Det fremkommer av disse tallene at 87,2 prosent av 2021-kullet er i jobb per 31. august 2021. Et slikt tall både ser og høres flott ut, og er rekordhøyt sammenlignet med tidligere år. Tallene viser at det er 408 fra 2021-kullet som er i jobb. Disse stillingene er i all hovedsak vikariater og midlertidige stillinger, hvor stillingene enten allerede har gått ut eller går ut den kommende måneden, og hvor noen er så «heldige» å ha arbeid frem til nyttår. En stor grunn til at et så stort antall nyutdannede er i jobb skyldes også «koronastillingene ».

Per 31. august 2021 er 13 stykker av de 468 nyutdannede politistudentene med bestått utdanning, i fast jobb. Dette er et relativt lavt tall. Trenden har vært gjentakende siste årene. Dette fremgår av målingene etter en sammenligning fra cirka samme tid årene før.

Det er snakk om 385 nyutdannede som lever i usikkerhet. Jeg selv ble advart da jeg søkte meg inn på Politihøgskolen om at jeg kan stå i fare for å ikke få jobb, og at man må være innstilt til å kunne flytte landet rundt etter jobbene. Og at disse stillingene også er av en kort tidsperiode. Det å bli advart på denne måten fører til at gode kvalifiserte personer velger å ikke søke seg til politiutdanningen, noe som er svært uheldig. Uansett hvilken karriere man velger er det ikke gitt at man skal sitte med drømmejobben første dagen etter endt studie.

Det er flere ting som tyder på at studentene som går ut til sommeren, og det neste kullet etter det igjen, vil ha bedre jobbmuligheter. Vi får håpe at prognosene fortsetter å se lyse ut. Det er viktig at vi studenter ikke setter oss opp mot hverandre i frykt for å bli utkonkurrert av hverandre. Kompetanseheving og kunnskapsdeling er noe av det man lærer mest av. Ikke vær den som ikke deler - del og lær enda mer av delingen. Best blir vi sammen.

Powered by Labrador CMS