Politiet undersøker i Kongsberg sentrum, etter at en mann skjøt med pil og bue og brukte stikkvåpen. Fem mennesker ble drept og flere ble såret.
Politiet undersøker i Kongsberg sentrum, etter at en mann skjøt med pil og bue og brukte stikkvåpen. Fem mennesker ble drept og flere ble såret.

STUDENTROPET:

Sammen står vi sterkere

Vi mennesker er gode på å snakke nedverdigende om noe eller noen, og påpeke feil eller mangler. Av og til ukritisk, og uten hverken kunnskap eller forståelse for det man uttaler seg om.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Etter flere hendelser beskrevet i media, blant annet Kongsberg og Bislett, biter mange av oss merke i at det stormer med kritikk mot politiet fra alle kanter. Jeg kan telle på én hånd hvor mange omtaler jeg har lest som støtter politibetjentene, eller som på en eller annen måte er en positiv omtale av politiet. Disse trenger nødvendigvis ikke å støtte noe spesifikt som ble gjennomført i oppdragene, men at etaten, uavhengig av medietrykk, viser sine kolleger at man har ryggen deres selv når det blir vanskelig er avgjørende.

Helene Kronborg, varamedlem, PF Politistudentene.
Helene Kronborg, varamedlem, PF Politistudentene.

Dette er to tragiske hendelser som aldri burde ha funnet sted. Likevel, når betjentene på stedet har vurdert det som nødvendig å utøve en handling politiet har som sin aller siste utvei, tenk hvilket samhold det enhetlige politiet viser når vi støtter hverandre? At i hvert fall politiet evner å stå stødig i stormen mot samfunnet vi har valgt å beskytte – sammen?

Ja, dette yrket har vi valgt helt selv, men hvilke situasjoner man får i oppdrag er ikke valgfritt. Og i mange av disse utsetter man seg selv for høy risiko i den hensikt å stanse gjerningspersonen. Og igjen: Beskytte vårt publikum.

Samtidig er det ikke overraskende at det negative vil bli mest omtalt etter flere oppdrag. Ikke bare i media, men også gjennom publikums interaksjoner i det sosiale rom. Det er jungeltelegrafen i sitt ess. Vi mennesker er gode på å snakke nedverdigende om noe eller noen, og påpeke feil eller mangler. Av og til ukritisk, og uten hverken kunnskap eller forståelse for det man uttaler seg om.

Naturlig nok snakker man mye bedre sammen når man har noe felles å fylle samtalen med. Hvor lang tid det vil ta før majoriteten av disse samtalene inneholder positiv omtale av jobben politiet gjør, er uviss, men jeg håper det blir tilfelle en dag.

Avslutningsvis i dette Studentropet, ønsker jeg å gi en klapp på skulderen til alle politibetjenter. Dette er en jobb som innebærer kritikk både internt og eksternt, men la oss bruke hverandres støtte, forståelse og empati som drivkraft gjennom uværet.

Som ordtaket så fint sier: Sammen står vi sterkere.

LES OGSÅ: Bør opptakskravene til Politihøgskolen revurderes?

Powered by Labrador CMS