Wemunn Aabø jobber med våpenforvaltning i politifagavdelingen i POD. På fritiden har han sanket medaljer i skyttersport.

Seier under landsskytterstevnet: - Det viste seg at det jeg trodde var stang ut, faktisk var stang inn

Først hanket han inn seieren i kikkertklassen under Landsskytterstevnet. Så stakk Wemunn Aabø også av med et gull og to sølv i NM i feltskyting med svartkruttrifle.

Publisert Sist oppdatert

Wemunn Aabø, som til daglig jobber med våpenforvaltning i politifagavdelingen i POD, er også konkurransekytter på fritiden. I utgangspunktet trodde han årets sesong ville bli ganske laber, på grunn av avlysninger på grunn av koronasituasjonen. Men dette skulle vise seg å være året han virkelig fikk vist hva han er god for.

På landskytterstevet, som i år ble arrangert som mange «hjemme-stevner», hvor hvert skytterlag konkurrerte fra sine hjemmebaner, endte Aabø med seier i kikkertklassen. Dette er første gang kikkertklassen er arrangert under landskytterstevnet.

I tillegg sanket han også inn et gull og to sølv under NM i feltskyting med svartkruttrifle, som ble arrangert forrige helg.

- Det har vært en veldig bra sesong. Før mars hadde jeg vært to ganger på skytebanen i uka, og trent, og tenkte jeg var godt i rute. Så kom koronaen, og ting ble avlyst. Jeg tenkte at det ikke ville bli noen særlig konkurranser å delta i, men så ble det noen arrangementer likevel og da gikk det bra. Så jeg er veldig godt fornøyd, sier Aabø, som har jobbet i Politidirektoratet siden 2001.

Seier i kikkertklassen

Wemunn Aabø (nummer to f.v) i klassen revolver patron, under NM i feltskyting med svartkrutt. tår som nr. to fra høyre (bå genser). Aabø tok andreplass i denne klassen.

Mest stas var det å hale inn seieren i kikkertklassen på landskytterstevnet.

- Da skyter du med samme type rifle og utstyr som ellers, men du må ha kikkertsikte på rifla, forteller Aabø.

- Det var litt overraskende da jeg vant. Jeg skøyt 249 poeng av 250 mulige, og det siste skuddet jeg skøyt var 9,9, så det var en millimeter eller to unna fullt hus. Jeg trodde man måtte ha fullt hus for å kunne vinne, så da jeg gikk av banen tenkte jeg «der røyk vinnersjansen». Men det viste seg at det jeg trodde var stang ut, faktisk var stang inn. Så det var veldig artig, sier han.

Dette er det åttende året Aabø er med på landsskytterstevnet.

- Jeg har aldri skutt så godt før, sier Aabø.

LES OGSÅ: Mangel på våpeninstruktører gir utfordringer

Svartkrutt

Under NM i festskyting med svartkruttrifle ble det et gull i klassen for patronrifle, og sølv i klassene for perkusjonsrifle og patron revolver. Svartkruttrifle er et historisk våpen, som lades med nettop svartkrutt. I motsetning til dagens krutttyper, avgir svartkrutt mye røyk og sot.

Konkurransen foregikk ute i skogen, hvor deltakerne skøyt på blinker som var satt opp.

- Hva tenker du om å ha fått både et gull og to sølv?

- Jeg er veldig godt fornøyd med det. Svartkrutt er et gammeldags krutt som slammer mye, så du må pusse mye mellom hvert skudd. Våpenteknisk er det derfor litt mer krevende enn å skyte med vanlig rifle, forklarer Aabø.

- I år ble Landskytterstevnet et hjemme-stevne på hvert skytterlags hjemmebane, på grunn av koronasituasjonen. Hvordan synes du det var?

- Det var ikke den store folkesamlingen som det vanligvis pleier å være. Det pleier å være 5000 deltakere, og så har du tilskuere og næringsliv i tillegg, så til sammen er det ofte mellom 15000 og 20000 mennesker. Men selv om det ikke ble så folksomt, lagde skytterlaget et veldig bra arrangement likevel, som fulgte smittevernreglene. Det var god deltakelse, og når du la deg på standplassvar det like spennende som ellers, sier han.

LES OGSÅ: Politiets skarpskyttervåpen avfyrte seg selv

Powered by Labrador CMS