Hadia Tajik forventer åpenhet rundt ansettelser i POD.
Hadia Tajik forventer åpenhet rundt ansettelser i POD.

Tajik: – Spørsmålene som stilles bør besvares godt

Politidirektoratet er avhengig av tillit hos de ansatte og derfor bør det være åpenhet rundt ansettelsene, mener Hadia Tajik.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kunne Politiforum fortelle om hvordan rekrutteringen av toppledere i Politidirektoratet foregår. Søkere som søker lenge etter fristen og som ikke dukker opp på søkerlistene før rett før ansettelsen annonseres, er noen av forholdene som er avdekket.

LES SAKEN: Humlebolet - Slik endret politidirektøren toppledelsen i POD

Hadia Tajik, leder for justiskomiteen på Stortinget og nestleder i Arbeiderpartiet, mener Politidirektoratet bør svare på spørsmålene som reises.

– Spørsmålene som blir stilt bør besvares godt. Politidirektoratet må ha tillit hos de ansatte, men hvis spørsmål stilles og de ikke blir besvart på noen god måte, så kan det påvirke tilliten til POD, sier Tajik til Politiforum.

Forventer åpenhet og gjennomsiktighet

Til stillingen som IKT-direktør stod det 76 søkere på søkerlisten. Tre dager før stillingen ble besatt, kom søker nummer 77, Cato Rindal, inn på listen. Rindal fikk jobben. En lignende prosess skjedde da Karin Aslaksen ble ansatt som HR-direktør.

Lørdag kunne Politiforum også avsløre at ansettelsene foregikk på denne måten da POD ansatte direktører for Politiets Fellestjenester og Politiets IKT-tjenester.

– Søkere dukker opp på søkerlisten lenge etter fristene og kort tid før de fikk jobb. Synes du det er åpent og gjennomsiktig?

– Det er et spørsmål jeg forstår blir stilt, sier Tajik, uten å ville kommentere de faktiske opplysningene Politiforum har presentert.

Lederen for justiskomiteen mener politiet må etterstrebe åpenhet.

– Jeg forventer at rekrutteringsprosessene er åpne og gjennomsiktige. At de er gode, så man sikrer at det er de beste som blir rekruttert. Det er ikke noe i veien med å bruke rekrutteringsselskaper når man skal rekruttere til toppstillinger, men summen må være at det er åpenhet, sier Tajik.

– Reform avhengig av tillit

Tajik har lagt merke til at saken som ble publisert forrige uke, tar opp temaer som har vært nevnt i politiet lenge.

– Jeg vil være tilbakeholden med å felle noen dom. Men det er viktig at spørsmålene blir tatt på det dypeste alvor. Det man skriver og setter i en større sammenheng her, er påstander som har vært i etaten lenge. Det er ikke bare én artikkel man bør svare på, men noe som har vært over lenger tid.

– Hvor viktig er det for reformen som er i gang at de som leder de ansatte gjennom den har tillit?

– Det er helt avgjørende for at reformen blir gjennomført på en god måte. Det er avgjørende at det er tillit gjennom alle nivåer i politiet.

LES SAKEN: Humlebolet - Slik endret politidirektøren toppledelsen i POD