– Publikum er ikke klar over den skremmende bilsituasjonen i politiet

– Jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis vi hadde tatt oppdraget med utrykningskjøring, sier betjent. Ved to tilfeller kunne det gått så veldig mye verre bak politibilrattet.

Publisert Sist oppdatert

Under vanlig patruljekjøring opplevde to betjenter i Nord Buskerud alle sjåførers mareritt: Rattet låste seg og bremsene sluttet å virke.

Sjåføren, en politibetjent som ønsker å være anonym, forteller:

− Da vi skulle starte patruljekjøringen, ville den slitne Passaten med over 250.000 kilometer på telleren ikke starte.

Startkabler og assistanse fra en annen bil ble løsningen.

– Mens vi var ute på patruljekjøring, hørte vi på sambandet om en begynnende biljakt og en bilfører som ikke stanset for politiet. Vi meldte oss som en ressurs, men fordi den ettersøkte bilen kjørte i en annen retning enn der vi var, takket operasjonssentralen nei til tilbud om hjelp fra oss. Vi kjørte derfor tilbake mot Hønefoss sentrum.

Et par minutter etter dette begynte bilen å fuske, og sjåføren svingte inn på en liten sidegate for å sjekke hva det var med bilen.

– Akkurat da vi kom inn i den lille gaten, slo alle lysene i panelet seg på. Samtidig gikk rattet gikk i lås og bremsepedalen ble svært hard, akkurat som om bremsekraftforsterkeren ikke virket. Jeg trykket hardt på bremsepedalen for å få stanset. I og med at vi ikke kjørte i mer enn 30-40 km/t fikk vi stanset kontrollert.

Men parkeringsbremsen virket heller ikke så betjenten måtte holde foten hardt på bremsepedalen helt til bergingsmannskapene kom til stedet.

– Jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis vi hadde tatt oppdraget med utrykningskjøring, og vi hadde ligget i 140-150 km/t da dette skjedde, sier betjenten stille.

– Hva tenker du om å måtte kjøre slike politibiler?

− Jeg synes det er hårreisende. Det kan stå om liv og helse. Selvfølgelig burde bilene virke til alle døgnets tider. Med tanke på både vår egen og andre trafikanters sikkerhet er slikt skremmende. Jeg skulle ønske at politiledelsen la til rette for at vi som skal gjøre operativt arbeid har gode nok biler slik at vi kan gjøre jobben. Biler er nummer én verktøy for oss i den daglige tjenesten. Jeg tror publikum ikke er klar over den skremmende bilsituasjonen i politiet, sier politibetjenten.

Rett i rundekjøring

Hendelsen er ikke enestående. Senest denne uken meldte Bergens Tidende om en politibil i Sogn og Fjordane som kjørte rett i en rundkjøring. Bremsene på politibilen skal ha sviktetet da den var på vei til et ulykkested. Politibetjenten som kjørte kom unna uten skader og har fortalt at bilen viste indikasjoner på feil på ABS-bremsesystemet rett før krasjet.