Store politistyrker ble satt inn i jakten på gjerningsmannen i København i natt.
Store politistyrker ble satt inn i jakten på gjerningsmannen i København i natt.

Politimann skutt i hodet: – En tung natt for politiet

Situasjonen er alvorlig for en dansk politibetjent som ble skutt i hodet i København i natt.

Publisert Sist oppdatert

Ytterligere én polititjenestemann og en sivil person er såret etter hendelsen, som fant sted under et rutinemessig oppdrag i Christiania i den danske hovedstaden. De to ble begge skutt i bena, og er ikke i livsfare.

Gjerningsmannen, en 25 år gammel mann tilknyttet narkotikamiljøet i området, ble etterlyst med bilde i alle medier etter at han ifølge politiet «skjøt seg fri» fra situasjonen. Store politistyrker ble satt inn i jakten på gjerningsmannen, som ble pågrepet av dansk politis spesialstyrker i en aksjon ved Kastrup torsdag morgen. Mannen forsøkte igjen å flykte fra politiet, og i skuddvekslingen som oppsto, ble også han skutt og alvorlig skadet.

– Det lykkes ham å trekke et skjult våpen og avfyre skudd, sa politiets pressetalsmann Henrik Blandebjerg under en pressebriefing i natt.

Den danske polititjenestemannen som ble skutt i hodet, ligger nå i koma. Tilstanden er alvorlig.

Håper på en «wake up-call»

I det danske politiforbundet er de dypt berørte etter hendelsene.

– Våre tanker går til familien og hans nærmeste kolleger. Vi er sjokkerte og berørte. Det er voldsomt. Men det er også en del av det å være i politiet. Det er en farlig jobb, selv om vi gjør alt vi kan for å sørge for god utdannelse og å tenke på sikkerheten, sier nestleder Claus Hartmann til fagbladet Dansk politi.

Før pågripelsen i dag tidlig holdt politidirektør Thorkild Fogde en pressekonferanse.

– Det er ikke rimelig at en familie nå skal sitte å våke over sin sønn, som er kritisk skadet, fordi han har vært ute og gjort jobben sin. Våre tanker går til familien. Det er en tung natt for politiet og familien. Vi håper og tror det beste for betjenten og familien, sa Thorkild Fogde, ifølge BT.dk.

Politidirektøren var nådeløs mot miljøet på Christiania under pressekonferansen.

– Det her må være en wakeup-call til Christiania. Nå har de kriminelle miljøene for alvor overtatt. Nå skal de kriminelle presses ut, sa Fogde, og han la også til at innbyggerne i bydelen hadde hjupet til.

– Der er heldigvis mange der ute som synes at dette er langt over streken, sier Fogde, ifølge BT.dk.

Undersøker politiaksjonene

Den uavhengige politianklagemyndighet, tilsvarende den norske Spesialenheten, ble i går kveld tilkalt fra Aarhus til København for å undersøke politiaksjonen i Christiania, der politimennene ble skutt, skriver Danmarks radio.

I dag har de også ankommet Amager, der gjerningsmannen ble skutt. Dermed blir også politiets fremgangsmåte gjenstand for etterforskning.